陶傑:mirror只係虛火,又冇深度又冇內涵

1001 回覆
2194 Like 144 Dislike
原地踏步嘅藝術
好老實我對mc無乜喜惡
只係知佢個經理人係傻閪

但你會不會太阿q
有人理廣東歌,你連抄襲依d糖衣毒藥都照單全收

唔係有人識就叫好囉,唔通你會覺得名將係promote香港美食天堂嘅美譽?
唔紅都咁多廣告
仲多過嗰時嘅大台
廣告商真係開善堂
so?紅咗6年就係虛火?
國務院會俾錢出網軍幫kolor rb造勢咩

你唔知真黃=兜踎咩
既然Mirror咁有料 點解仲未將廣東歌反屌去中台嘅?
講緊個影響力係正面 就算你地憎mirror都係好事 因為至少你會用啲氣力搵呢期有咩新人好同高質
留意多咗已經係好事 而的確係佢地hit咗之後先有更多有關香港樂壇同音樂嘅debate

唔會喺度話mirror高質 佢地紅可以係政治投射 但佢地畀人炒起咗之後對香港流行歌曲重新燃起嘅廣泛關注係好事嚟

我嘅角度覺得你地唔需要點支持mirror 但呢個契機呢啲影響力係一件好事 而呢一啲嘢係冇可能企到老遠評論做到 要嘗試代入新一代嘅口味 同佢地同行先做到
#224點兜
真係好多撚餘
香港真係本土文化未汪阿姐嗰啲粵劇囉
夠哂本土啦
如果12個後生去唱粵劇你睇唔睇先?
再本土啲歌未陶傑嗰代嘅許冠傑
去到譚伯哥哥嗰期已經好似而家抄韓曲咁直接用日本曲
照你哋咁講已經唔本土
唔該成日話人唔本土跟xx風時
define咗乜先叫本土
個時viu大量打手配合抗爭失敗氣氛
你講個啲咪就係做左真黃霉到
點宣傳
聽左佢十鳩幾廿年,我覺得佢睇錯左,
以前d人就話要實力有內涵,
依家依個時代既人食慣垃圾,
抖音都大把人玩既時代,
反而係mirror依種得個樣既所謂小鮮肉先長做長有,
同韓國d垃圾娛樂差唔撚多
01-08 唔算得一排啦
偶像派黎講算係咁
條數你點計出嚟? 你ViuTv廣告部呀?
咁啲妹妹鍾意佢地 就算唔抄都做到㗎 Warrior同頭幾首冇抄都ok入到妹妹耳吖

所以我支持spot佢地抄襲嘅嘢post上嚟㗎 百屌成金係好 宜家淨係講佢地有影響力好過支那藝人唔知咩tf/ft boys紅好囉 呢一點就算抄我都咁諗㗎啦
終於有個有啲影響力嘅人唔係捧鏡
想同你講 而家就算有10個陳奕迅出嚟都唔會變返以前咁 因為廣東歌市場越做越細 最大原因係中國已經做起佐 人地做咩仲要聽廣東歌?聽華語唔撚好
咁你咪即係都係感情投射緊

寧願佢哋紅,好過俾支那藝人紅
我答係啊,虛火,6年好長時間咩
扮瞓睇唔到呀撚樣?

陶傑:mirror只係虛火,又冇深度又冇內涵
https://lih.kg/wKdHdCX
#224 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞