陶傑:mirror只係虛火,又冇深度又冇內涵

1001 回覆
2194 Like 144 Dislike
你鍾意wiki

同樣係wiki,仲早過你嗰段
發佈會同時宣佈MIRROR首個演唱會《2018 THE FIRST MIRROR LIVE CONCERT》將於同年12月21日於九龍灣國際展貿中心匯星舉行,[16]創下香港歌手團體出道後最快(49天)舉辦演唱會的紀錄。[17][18][19][20] 同年12月推出真人節目《Good Night Show Mirror Go》,全團成員在節目中到訪世界各地發掘當地特色美食與名勝,並接受各種考驗智力和膽量的任務。[21] 節目反應良好,被視爲ViuTV王牌節目之一,其後在2019年5月推出第二季,並計劃在2021年推出第三季。[22][23]年底的2018年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮票選類「我最喜愛的」系列獎項中,MIRROR打入「我最喜愛的組合」最後五強,出道作《一秒間》打入「我最喜愛的歌曲大獎」十強。[24][25]

咁都唔撚紅
如果你照wiki睇係紅左--> MIRROR出道翌年即適逢香港接連經歷政治動蕩和2019冠狀病毒病疫情肆虐乜乜乜

我都唔使再解釋D乜
含柒啦傻閪
係度屈黃
跟你老母閪個風
你以為我講佢哋韓風呀

我都唔聽k pop

我講佢哋mv成日抄人呀
之前就射燈陣
依家就企柱箱同字體
覆撚左
引wiki條友自己衝左出黎柒
因為佢冇quote埋上一段
紅同品味係兩回事 香港人幾何有taste ?
「M記跪低要mirror賣廣告...... 」
「匯豐跪低要mirror賣廣告..... 」

成班精神病人活喺自己幻想
以前大陸樂壇未上位前,台灣國語歌先係華語主流啦
但Twins又紅到去中台星馬泰
根本就係Mirror音樂影響力都唔夠
啲歌係香港傳唱度又唔係勁,點同Twins比
駛唔駛教你分析數據呀?
2021年之前唔多人識,咪無人search囉
21年初叱吒後多人search,到年中全香港都識哂mirror咪少返人search囉
即係話21年之前大部份人都唔識佢哋呀
岩呀,市場唔同左所以陶傑咪話mirror係虛火根本對香港音樂電影工業發展冇影響
你都戇鳩 大陸以前都係主要聽廣東歌 而家市場唔撚同佐就係唔撚同佐 加上大陸直頭想消滅廣東話
佢投射咗都唔發覺

不過係易中伏,有敵我心態就易中。
好似佢地都講嘅主要敵人次要敵人咁樣。
雖然認為佢係講得正確同有道理
但佢自己完全冇經典作品而講呢啲娛樂圈野
感覺上完全冇說服力
因為香港叫得才子或呢類娛樂圈智識型嘅名人都一定有出名嘅經典作品
Supply demand 我又唔鍾意鏡 你屌佢屎我都冇感覺

但引到人睇就係成功 唔通你會話縱橫四海劇本好過周星西遊記咩?
(我兩套都鍾意但縱橫四海劇本係普通)
但人地縱橫四海紅到韓國又真係叫成功

利:我都唔覺得大臉山本彩正囉sor9 我覺得佢屎係咪就會令受歡迎嘅佢變得唔成功
中肯 根本就搞到因此鬼唔似鬼搞咗個扭曲墮落經濟圈 用呢種情感投射去搵真銀,將啲概念扭轉晒然後再Spin去消費買買買
條友個推論將合理當成正確「你話無就無」咁佢話有就有咩
我2019之前都已經咁諗 但唔鍾意鏡點樣叫投射?
Mirror係救咗廣告業
如果聽日佢有事 就唔係虛火啦
唔夠膽話長,但係一定唔係短。人地係現在進行式,唔係已經收咗皮。
客套說話邊個唔識講
唔通直接話佢地搞死樂壇咩
係你show埋收視啦 我都想睇下有幾火
大波羅琳同三條仔嗰套嘢幾好笑 有啲黑色幽默 但真係唔算經典
屌,之後佢咪又志偉哥前志偉哥後

係自從「燒比你」呢壇嘢引起公憤啲人先醒覺盲撐盲捧左條垃圾出黎

之前捧到佢天上有地下無果班撚樣真係柒到搵窿捐
其實mirror 紅係因為前年叱咤 Jer/姜濤攞獎,之後啲廢佬話唔識,先多咗人留意佢地係邊個,之後先紅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞