其實好多反苗人士多數屌個政府玩強制打針啫,點解會屌埋人打針?

829 回覆
635 Like 127 Dislike
大佬
因為反疫苗的人係反埋支疫苗, 唔關政府強唔強制事
又係瘤主呢啲兩極分化pr
Blocked 拉
唔意外,但睇唔過眼,好似俾人分化咁
呢啲二元分立真心煩過西
不賂者以賂者喪
信政府緊係要打啦,政府廣告都有話啦「接種疫苗好重要,保護自己家人」,政府講野邊會害你㗎,要你打緊係為你好啦!我都等緊第四針呀
你意思係佢會反疫苗本身,然後用埋政府嘅唔合理性嚟rationalise 成件事?

咁癲?
cctoy
我只係復述返佢哋
咁點解打針係代表信政府?

你話打科興就係信政府啫

打biotech 又點叫信政府
但係你覺得從來政府會屈服壓力之下?
原來外國啲鬼佬都信香港政府
政府強制咪triggered到佢地lor, 因為要佢地打針
如果唔強制又無限制佢地的話佢地會唔打針唔出聲

你見到反疫苗人士會堆砌好多理由去justify自己反對打針 (例如毒針呀, 連anti vaxxer的錯誤論點都拎埋出黎)

如果係單純反對強制打針的一直只會話反對強制打針唔會有咁多其他(錯誤的)理由去justify
因為你自願配合政府疫苗政策
衰過俾人強制打
點定義強制?
物理上俾人捉住來打先叫強制?
D人唔打就要搵d野鳩屌
都慣哂
好似之前社運開始靜d人就要格硬搵野屌呢個果個
無錯以個人嘅單一結果睇
打唔打確實係自由抉擇

如果以香港人同長遠去睇
打針人數同時都會影響政府嘅推動x針能力
多啲人打咁未快啲推多針

而當打咗針嘅人繼續享用針後福利
自自然然習慣去無限續打針去用通行證

而最撚頂癮嘅係 打針都係為堂食為娛樂
當然為打針去娛樂都係無問題的
不過就要記得本來唔洗打針都有娛樂囉
點解唔屌埋商戶配合政府政策, 個個企硬開晚市唔睇安心政府都冇你符架喎
「如果」人人都唔打針,政府就唔可以限進入場地一定要打針。

個所謂囚徒困境係建基於「如果」嘅,從來冇人肯定到全民唔打針,政府一定跪。
依家最大問題就係佢地覺得打針果班人係政府幫兇搞強制疫苗

明明當初政府早就立定個心搞強制疫苗,理得我地點諗

完全無討論過疫苗本身嘅效力

反苗都反得合理d呀
B仔 重點係政府迫針 個矛頭應該係指向政府

至於苗撚同反苗撚之間嘅磨擦 我見坊間根本無咩人討論 又或者相雙方有幾激化 真實嘅世界一片平靜 網上嘅激辯應該係人為 而我從來都無理過

一個正常人工作加娛樂都佔據大部份時間同精力 為呢啲無謂嘢爭拗根本唔合logic 而且拗完又改變唔到政府決策
佢地個理由係足夠多人打之後政府會再緊D所以係幫兇
但其實打唔打政府都會再緊D
佢地成日話係市民打針先令到政府搞通行證 打咗針就係幫兇 講到政府好聽民意咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞