(集思廣益)俾精神病鄰居騷擾點算

805 回覆
645 Like 7 Dislike
其實政府對班痴線佬真係好不負責任
一句想佢地融入社會就放哂佢地岀撚理
搞到佢地成日周圍搞鳩人
唔去覆診又唔撚理
之前地鐵單野又係咁

真心要捉撚哂班人入青山我之前試過一個鐘內喺街俾2個痴線佬嚇之後即刻已經報警拉捉9佢地,但佢地走甩左
嗰次嚇到我驚左好耐
報警/call白車,懷疑對方精神紊亂,感覺到自己生命安全受到嚴重威脅,要求送對方入急症室
救護車上到嚟,佢應該大反應,去到醫院會俾人縛起左
若果真係有精神病記錄,醫生及社工會簽字送佢入院,較晒返好精神科藥物及佢嘅精神狀況穩定左先出到嚟。聽到佢情況咁顛,應該入去大約一個月以上
出到嚟之後睇怕都係唔準時食藥,然後再重覆上述動作數次。入院次數上升,跟著醫生及醫務社工會搞架啦。
俾自己有一個月時間清靜下都好丫,慢慢嚟。
樓主同我差唔多情況
不過我係公屋仔
樓下疑似住左個痴線廢老
我好細個果陣,晏晝玩彈彈波
佢已經上黎投訴話嘈親佢
ok fine, 呢樣可能真係會嘈
咁我呀媽就唔比我玩
不過我細個果陣夜晚未過11點跳幾下就會上黎拍門架喇
不過由細到大佢地得閒就會上黎拍門投訴或者叫保安
話我地屋企凌晨成日有推重物嘅聲或者用鎚敲野嘅聲又或者鑽野嘅聲
不過果段時間我地一早已經訓撚哂
跟住又話我地間屋可能有鬼咁,佢都on撚9
直到我而家讀大學都會上黎投訴
我呀媽有時晾衫撞正佢晾衫嘅時候
佢仲會望上黎望實我呀媽直到晾完為止
不過佢淨係會上黎嘈唔會好似樓主個情況咁嚴重
不過而家佢上黎嘈嘅時候會比我地屌返轉頭
近排已經少左上黎
試過我棟有過
揾區議員
揾晒成棟簽名趕9佢走

有得諗喎,但我係居屋得唔得同埋要幾多個簽名?
齋睇字都覺好撚慘 如果親身可能我自己都痴埋線同佢地鬥癲

Agger
我都試過樓主嘅經歷

咁我呢d窮撚等派公屋

等左十幾年政府皇恩浩蕩終於有樓

咁就好興奮去睇樓

去到都有問下鄰居前屋主做咩搬走

咁有d有開門,有d就無理我地

咁有開門果一家人就黎搵到錢前屋主搬走

咁我地一家諗住好事黎,就搬左入去住

咁惡夢就開始啦

對面家人原來成家都有精神病

對面女屋主每馮朝早5點就開始拉鐵閘(有時深夜不定時)

嘈醒我成家,我老豆果陣仲要揸車搵食

咁同樓下看更投訴啦,無改善仲要變得更恐怖

我地有人返屋企嘅時候,佢地就會有人開木門

用刀仔敲個鐵閘,更不幸同佢同lift嘅話

佢會恐嚇我地,我痴線嫁,砍人無罪嫁

試過走去我媽做野間麵包店,當住所有客屌我媽話你地唔夠我地玩嫁(跟蹤我媽返工)

咁最終我地係搵房處投訴

佢地好快安排我地搬去其他地方

但好快都要兩年幾(呢段時間我明白樓主日日都擔驚受怕嘅生活)

成家都有精神病真係好癲!

我果時得小三

我最驚就係返學同放學嘅時候

佢地會唔會突然衝出黎砍死我

我媽果時膽心到成日喊

屋企有老有嫩怕兩個大人返左工佢地爆門入黎

最癲嘅一次係佢地成家拎曬刀,士巴拿敲我地門

好彩係夜晚大人係屋企,嚇到我地即刻報警

但警察嚟到佢地又扮正常,話我地成日騷擾佢地

嘩屌好拎恐怖
入屋就打鑊佢地啦 佢地癲既差佬都唔信 就算信咪全家夾口供 屈佢自殘
收集好證據
下次再黎料就打999同警察講佢有精神病同傷人傾向
證明到有犯罪就捉得入院應該係
入屋就打鑊佢地啦 佢地癲既差佬都唔信 就算信咪全家夾口供 屈佢自殘

你估癲嘅會驚你打咩
攞刀劈返你轉頭都仲得
唔知樓主住邊區,但每區都有一間叫"精神健康綜合服務中心""ICCMW", 樓主可以試下去搵佢地講你嘅情況,佢地係會聯絡醫院搵精神科醫生外展去做評估,有需要就會由醫生叫警察同白帶佢去急症室。

你每次就咁自己報警警察當你普通求警協助未必會好出力幫你,但有醫生在場評估過留係社區係會危害其他人警察就一定會帶佢去急症。

就咁行入去同佢講案情佢會派人幫我?會唔會話我它屈架

樓主,已經留左言但你無覆我,我可以話你知未必會派人幫你的,雖然我唔係做iccmw但我都係做地區性質嘅社工。不過你可以照試,試左無蝕!

就算要強制入院,都係得社署嘅指定社工做到(上面
有comment有講),如果你真係再有咁嘅情況,強烈建議

1.即call 白車,由白車送佢去醫院同報警,入院佢發癲先會比人綁再做評估,醫生有機會上form強制入院

2.嘈房署,嘈到佢轉比ifsc (家庭服務中心)搵社工跟,ifsc社工有一啲特定社工做強制入院,到時候佢地會跟

利申: 做緊社工,用過方法一送case入院
希望樓主樣樣都試下,盡快做
另外睇清楚,強制入院要三個人做 1.指定嘅社署社工
2.醫生 3.法官

警察就,唔關事的
睇晒上面巴絲d經歷
d痴線佬真係好撚恐怖 危險人物
好心就捉晒佢地入青山啦
裝Cam錄到佢整爛你個Cam or 你道門已經可以告刊事
幫推 之前親戚住公屋 又係有痴線佬投訴佢地嘈
但一直都只係屋企普通傾計
痴線佬又唔係住隔離 都隔左幾個單位 唔明點解會傳到佢屋企
隔離屋幾個單位都未投訴

有次我都係佢屋企 都係普通傾計 當日見證到個痴線佬上黎投訴
不過好彩無樓主個個咁癲 有埋行動
最後親戚搬走左先脫離到 都煩左大半年

公屋有啲渠會傳聲 會唔會關事

唔知平時親戚點啦 但佢講都話係正常聲線 無特別大聲
我個日上佢屋企都係平時講野大細聲
但如果渠傳聲都應該唔算好大聲姐

好難講... 應聲既野...
佢有上連登嘅話就知道哂你d部署
樓主我完全明白你感受,我以前試個比痴線佬騷擾,搞到要上東區東區裁判法院,結果告唔入條傻佬
無睇曬咁多頁,不過關於鄰舍噪音我有些少經驗。

樓上噪音

試過經常同一段時間聽到斬豬肉聲音,非常滋擾。
我衝上樓上單位,但溝通後發現根本唔係樓上單位,
最後逐家查,發現居然係樓上再樓上,對面單位再隔離單位,
好誇張隔咁遠但聽起上來似對上單位。

不過我都幾肯定樓上單位經常都有拉台拉登聲音,
有時夜晚好夜都有,
不過溝通過後對方係唔知道,
有時上面好細動作,
經過石屎傳遞,下面會好似擴音筒。
最後呢件事就不了了之因為覺得上面家人都唔係太串,
自己隨時可以用共振喇叭開火,但都算數。
聲音呢d野,你原諒左對方個人心理都會接受到,
但如果遇到太串既人,
你既心理會完全唔同,
之後每一下聲音就好似打擊你咁,
每一下好似好大壓力,
就算無噪音都會形住形住,好擔心下一秒會聽到,
長久落去精神都會有問題,一定會搞大件事。

我試過以一己之力,
用超過一年既時間,
將樓下每日朝早播音樂做早操,超過十個師奶,全部趕走。
因為對方太串,
所以每次聽到噪音就好似被對方打擊一下,
久而久之個人心理都會變,
會演變成會同你死過果種。

我唔係話樓主串,
而係話如果樓下認定樓主有心玩野,
其實點搞都無用,一係解開心結,一係死鬥。

我建議2個方法:

1) 邀請條女上來你屋企,試下拉下台、凳、衣櫃門,樓下條仔試下聽,係咪確定聲音由樓上傳來,會否細細力,但下面都有擴音效果,即是源頭的確由自己發出。或者大大力,樓下都聽唔到,即是源頭來自其他地方。呢個可能係可以解開心結,或搵到解決辦法。我唔知樓下個人係咪真係痴線,但我自己受過噪音長期滋擾,我知道有時頂唔順係幾乎會發癲。所以試下唔好100%認定樓下條友真係有精神病。

2)死鬥,我因為親身經歷,發現噪音製造者根本無得輸。報警要半個鐘上來,上來都無用,就算你有錄音,都無用。就算警察知道你製造噪音,要舉證根本好困難,只有口頭勸諭。基於以上內容,你知道應該點樣玩。共振喇叭對方樓上都要舉到手軟,對付樓下放地下就OK,另外拉台拉凳,敲幾下已經可以挑起佢條根。挑釁樓下條痴線佬,等佢做d咩痴線野,你準備好24小時錄影。玩到佢認輸搬走。

當然最後一樣就你自己認輸你搬。

留名等睇高手俾建議

多謝你 我都等緊

想幫你,但唔方便呢度講,有冇其他聯絡辦法?
係咪公屋?租緊?
lm
屌你老母 屋企咁撚大事買個垃圾cam仲好講
淋得油都裝24小時cam錄鳩住門口啦
個小小錢都唔撚肯出仲要買個入電芯can 有無腦
Lm
呢啲事好難掂 條癲佬可能有白卡
更加吹佢唔脹 幫推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞