(集思廣益)俾精神病鄰居騷擾點算

805 回覆
645 Like 7 Dislike
成件事由開始到而家有d長,我會盡量長話短說同列點式
希望咁多位巴絲打可以幫幫手睇下同俾下意見 感激萬分

1. 2016年8月中至8月尾到:屋企信箱收到不明的恐嚇紙仔,但紙仔上無署名,無講發生咩事,內容九唔搭八,我地當時完全一頭霧水唔知發生咩事

2. 2016年10月尾:在家中收拾時(夜晚9點幾到)突然發現從門口中滲油入黎,一打開門發現屋企門口被淋油,但犯事者已逃之夭夭。當時未裝cctv,只能報警備案處理,但我地仍然唔知發生咩事,得罪左邊個。(好肯定無借錢)

3. 2017年1月尾(接近新年期間):係晚上11點幾接近凌晨12點既時侯發現由屋企地板傳出陣陣極度規律的敲打聲,同淘寶賣既震樓神器發出既聲音係一模一樣(淘寶有sample片睇)。

由於係當時既時間已經足以構成滋擾(我地自己上網search噪音管制條例),咁又報警啦,係等警察既途中都請左保安上黎幫我地向樓上同樓下詢問,而保安向樓下鄰居詢問時,樓下鄰居係極之大聲咁向保安辱罵(係樓上都聽到)而且佢承認左係佢發出呢d聲音去搞我地(佢個種罵係痴撚哂線咁屌個保安)

警察黎到傾左一陣之後,本人同樓下鄰居「蕭生」同佢女朋友第一次正式見面溝通。溝通出黎既結果就係佢地話我地成日發出一d聲音去滋擾佢地,但係佢地提出既時間全部都係我地唔係屋企或者訓緊覺既時間黎,佢地亦都無提供過任何證據可以證明到係我地發出。(我直情叫佢地形容佢地都形容唔撚到,淨係重覆話我地特登整呢d聲出黎)同埋條友不停強調自己有精神病

BTW,當時我都同蕭生條女交換左電話,我提出佢地以後每次一聽到怪聲既話就即刻通知我地,睇下到時可唔可以一齊搵到聲音來源。

後續就係我每隔一段時間「主動」搵佢女朋友,佢地從來無主動聯絡過我地話聽到咩怪聲!!係呢段時間期間只有我同屋企人自己落去搵管理處,叫佢地調查下會唔會係因為樓宇結構既問題而發出聲音,而樓下鄰居係呢段時間內完全無主動搵過我地,亦都無透過管理處投訴我地。

4. 2017年6月7號凌晨12點15分,樓下條仆街突然之間毫無通知下上黎發難,用鎚仔同另一種工具(睇唔清楚)爆我地鐵閘想入黎屋企打9我地 ,同埋不停大罵同恐嚇我地,當時我地即刻嚇到報警,等警察黎緊途中我曾經試圖同條友溝通,但佢完全冷靜唔到 ,完完全全就係一個精神病人既病發狀態。

當然,警犬黎到既時候佢已經走撚左 之後都有拉過佢,但係好撚快就保釋返出黎,感覺上d死警犬都係不了了之

我地有向過樓下看更起條仆街底,聽看更講應該係無工返,同埋佢同條女個樣真係好撚似道友
而家我地每晚都食唔安坐唔樂,一聽到有少少聲就好驚條仆街又屈9我地係我地整出黎跟住上黎搞事,到底有咩方法可以整死條仆街等佢唔敢再上黎搞我地

利申:手頭上而家有佢fb,相,電話
push
你打得999佢唔可以唔派人黎
你打得多d 警察唔想理都唔佢地都唔想烘成日要上黎
跟住就會主動搵人, eg 社工黎幫你

打左好多錯字 但我諗你知我講咩既

已經搵過幾次,諗緊搵區議員迫9佢地做野好無
但刑毀都唔坐得耐

打左好多錯字 但我諗你知我講咩既

明明明,多謝哂你肯睇哂同reply
嘩, 呢D case真係難搞

留名學野

多謝你呀
最壞打算都係po左上黎就算第時出街無啦啦俾佢斬死左有巴絲打知咩事
以其人之道 還治其人之身
幫推
當然,警犬黎到既時候佢已經走撚左 之後都有拉過佢,但係好撚快就保釋返出黎,感覺上d死警犬都係不了了之

咁黑警有無話比你知落左乜charge?

照理就刑事毁壞,
等上庭, 照理入到罪, 就判醫院令,
入去青山留院

咁黑警比保釋, 就可能係等上庭

警犬話係刑事毀壞,但有朋友識Law既話因為當時無第三者(人證)
cctv又錄唔到,可能都告唔入
聽到個下真係灰撚哂
你知唔知佢個單位係租定買?
租的話同佢業主投訴,睇下趕唔趕到佢走
以其人之道 還治其人之身

我都係咁諗
求集思廣益點搞9佢既方法
幫推

多謝你

居屋黎,應該都係買...
聽其他鄰居講佢都係由細住到大
就咁睇個case 樓下條友有精神病\道友
更出現幻聽 嚴重既話嗅覺都會有影響

建議你自己搜集證據 再迫警方告佢 再唔係你自己搵律師告佢都得

居屋黎,應該都係買...
聽其他鄰居講佢都係由細住到大

差佬唔做野你都無計
真係要等下次set好晒野錄低佢先得
你又唔可以惡撚過佢
冇得玩
試下裝cam囉

咁黑警有無話比你知落左乜charge?

照理就刑事毁壞,
等上庭, 照理入到罪, 就判醫院令,
入去青山留院

咁黑警比保釋, 就可能係等上庭

警犬話係刑事毀壞,但有朋友識Law既話因為當時無第三者(人證)
cctv又錄唔到,可能都告唔入
聽到個下真係灰撚哂

都未必入唔到
睇條友同黑警落口供時, 有無招認到係自己刑毁, 份口供可以呈堂做證據

咁你裝返CCTV未?

拉佢個陣佢有認,但唔知條仆街正式落口供個陣有無反口
即刻裝返,每個鐘check一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞