(集思廣益)俾精神病鄰居騷擾點算

805 回覆
645 Like 7 Dislike
樓主我完全明白你感受,我以前試個比痴線佬騷擾,搞到要上東區東區裁判法院,結果告唔入條傻佬

點告唔入法
無睇曬咁多頁,不過關於鄰舍噪音我有些少經驗。

樓上噪音

試過經常同一段時間聽到斬豬肉聲音,非常滋擾。
我衝上樓上單位,但溝通後發現根本唔係樓上單位,
最後逐家查,發現居然係樓上再樓上,對面單位再隔離單位,
好誇張隔咁遠但聽起上來似對上單位。

不過我都幾肯定樓上單位經常都有拉台拉登聲音,
有時夜晚好夜都有,
不過溝通過後對方係唔知道,
有時上面好細動作,
經過石屎傳遞,下面會好似擴音筒。
最後呢件事就不了了之因為覺得上面家人都唔係太串,
自己隨時可以用共振喇叭開火,但都算數。
聲音呢d野,你原諒左對方個人心理都會接受到,
但如果遇到太串既人,
你既心理會完全唔同,
之後每一下聲音就好似打擊你咁,
每一下好似好大壓力,
就算無噪音都會形住形住,好擔心下一秒會聽到,
長久落去精神都會有問題,一定會搞大件事。

我試過以一己之力,
用超過一年既時間,
將樓下每日朝早播音樂做早操,超過十個師奶,全部趕走。
因為對方太串,
所以每次聽到噪音就好似被對方打擊一下,
久而久之個人心理都會變,
會演變成會同你死過果種。

我唔係話樓主串,
而係話如果樓下認定樓主有心玩野,
其實點搞都無用,一係解開心結,一係死鬥。

我建議2個方法:

1) 邀請條女上來你屋企,試下拉下台、凳、衣櫃門,樓下條仔試下聽,係咪確定聲音由樓上傳來,會否細細力,但下面都有擴音效果,即是源頭的確由自己發出。或者大大力,樓下都聽唔到,即是源頭來自其他地方。呢個可能係可以解開心結,或搵到解決辦法。我唔知樓下個人係咪真係痴線,但我自己受過噪音長期滋擾,我知道有時頂唔順係幾乎會發癲。所以試下唔好100%認定樓下條友真係有精神病。

2)死鬥,我因為親身經歷,發現噪音製造者根本無得輸。報警要半個鐘上來,上來都無用,就算你有錄音,都無用。就算警察知道你製造噪音,要舉證根本好困難,只有口頭勸諭。基於以上內容,你知道應該點樣玩。共振喇叭對方樓上都要舉到手軟,對付樓下放地下就OK,另外拉台拉凳,敲幾下已經可以挑起佢條根。挑釁樓下條痴線佬,等佢做d咩痴線野,你準備好24小時錄影。玩到佢認輸搬走。

當然最後一樣就你自己認輸你搬。

認真講,我地由頭到尾都係採取你既辦法一
但係佢地唔係配合 我地真係從來都無串/罵過佢地
就算唔据話佢痴線個d都係背地裡無當過佢地面刺激條癲佬
其實我最想令到條友知既就係d聲唔係我地整,但佢完全接受唔到呢個事實

有樣野我無打係第一版到,就係佢搞完我地之後 我地係有幾星期搬走左
但之後佢竟然有一日叫左警察上黎話我地製造噪音
(我地知警察上黎因為我地當時睇緊個cam)
之後我地即刻打俾管理處叫警察打俾我地,同佢講我地唔係屋企
但個警察證實完之後同返條癲佬講佢都係唔信
由個一刻我已經知道根本無辦法同佢溝通
有得揀我地真係唔想用極端方法
留名等睇高手俾建議

多謝你 我都等緊

想幫你,但唔方便呢度講,有冇其他聯絡辦法?

可唔可以tg?
多謝你
係咪公屋?租緊?

居屋 已買斷
屌你老母 屋企咁撚大事買個垃圾cam仲好講
淋得油都裝24小時cam錄鳩住門口啦
個小小錢都唔撚肯出仲要買個入電芯can 有無腦

我想講我地用個隻cam係貴過普通連線cam
個陣同完佢條女傾完之後大家相安無事左差唔多成半年
中間完全無再任何投訴,我地真心以為已經無事解決左
話說我成日除褲都會跌晒啲銀仔落地下 好多謝樓下對我嘅容忍 我會小心架啦
屌你老母 屋企咁撚大事買個垃圾cam仲好講
淋得油都裝24小時cam錄鳩住門口啦
個小小錢都唔撚肯出仲要買個入電芯can 有無腦

finally somebody says it...

請睇我回覆,多謝你
呢啲事好難掂 條癲佬可能有白卡
更加吹佢唔脹 幫推

多謝你

我冇樓主咁大獲,但都受緊苦

我隔離住左個有懷疑妄想症既鄰居,三日唔埋兩日就係走廊到打電話投訴話有人偷佢野,次次都朝早講到大大聲,有好幾次其他鄰居同個癲婆嘈,嘈到報驚,但都冇用。最慘既係佢老公同三個仔女都唔理佢。癲起上黎由朝早10點幾傾到2點幾,好煩

另外仲會睇住我屋企人出入,又係一癲起上黎由晏晝六點幾企到凌晨兩三點,有時打開少少門通風,佢又會企係門隙到𥄫實。仲記得佢係門口喪播若雞首愈難愈愛

有一次個鄰居頂唔順開口重屌左個癲婆,原因係個鄰居既兩個女(一個兩歲一個三歲)比佢嘈到訓唔到同喊,一句屌埋去"你自己都做人老母你知唔知醜,我兩個女比作嘈到訓唔到喊晒口,你仲要嘈幾耐",個癲婆即刻冇聲出,過左幾日都冇再發作

屌係咪tbb fans黎
佢老公咁都唔走佬?

尋日係我門口播陪著你走
我屌你老母
似食冰毒出幻覺
樓主小心啲,1係快搬

似係,報警舉報佢地

一陣入到去無野就仆街
得罪埋班警犬以為我有心玩9佢地
樓主,好同情你既慘況
每一日反到一個休息既地方都心驚膽顫精神上無得休息

追左一半,都大概知道個情況,如果搬都未必要租

最好係搬 (雖然可能會連累下一個人家,但無計啦)

其實你果度供斷左,賣翻出去,都有300萬?
拿呢300萬絶對夠首期、律司費、簡單裝修費等等。係要再供姐。咁同你租係差不多價錢

如果屋企唔多人,2,3個,其實實用400都夠既 (以而家香港質素) 舊樓實用400呎,400幾500令萬都有。有300萬點都夠頭炮

可以諗下搬走再買,唔使租

其實呢間係長輩買,所以唔到我地話事
但因為佢唔係住香港,所以係理得我地死
裝閉路

會的
樓主,好同情你既慘況
每一日反到一個休息既地方都心驚膽顫精神上無得休息

追左一半,都大概知道個情況,如果搬都未必要租

最好係搬 (雖然可能會連累下一個人家,但無計啦)

其實你果度供斷左,賣翻出去,都有300萬?
拿呢300萬絶對夠首期、律司費、簡單裝修費等等。係要再供姐。咁同你租係差不多價錢

如果屋企唔多人,2,3個,其實實用400都夠既 (以而家香港質素) 舊樓實用400呎,400幾500令萬都有。有300萬點都夠頭炮

可以諗下搬走再買,唔使租

如果搬到新屋又有痴線佬咁點算?係咪又再搬?
仲有居屋咁多痴線,點買得落手

如果再買又遇癲佬真係死左去算 訓街好過
好撚慘
話說小弟樓下都有咁嘅人,成日都話我地三更半夜係度嘈

真心唔明佢地思維
點解我要犧牲自己訓覺時間而去嘈佢地?
細個聽聞隔離座有痴線佬搞人拍門,俾人搞果個忍唔住搵左邨入面D大佬借馬,
一黎料就打電話有球場D邨童上黎(移動)個痴線佬,兩三次斷尾

諗得過,但驚佢都有背景到時變左兩邊開拖
自稱精神病人係香港係大撚晒

如果唔係唔知會點呢
好驚樓主有日上港聞版

......
細個聽聞隔離座有痴線佬搞人拍門,俾人搞果個忍唔住搵左邨入面D大佬借馬,
一黎料就打電話有球場D邨童上黎(移動)個痴線佬,兩三次斷尾

依d case黑社會真係有用過差佬

其實我都覺,可惜我唔識
似食冰毒出幻覺
樓主小心啲,1係快搬

似係,報警舉報佢地

真係要小心,佢地啲人冇性樓主唔好同佢地玩野,1家大細好危險如果搬到就搬啦

唔搬佢有機會實搞你屋企

樓主仲唔上黎

對唔住呢幾日忙緊d野所以無上連登
咁多位巴絲打,我屋企兩老間公屋(已買)都有類似問題,佢地樓上有隻白咭蝻,成日有嘈音,尋晚仲痴左落嚟鬼叫,嚇到兩老震曬搵我,其實我可唔可以同房署申請調遷佢或者兩老,main point 就係間屋兩老買左諗住過世,依家都唔知點算

但買左wor點調
好慘 或者申請調走佢會有機d
你癲過佢咪得,我試過比樓下鑽牆嘈,著住條底褲就落去問佢嘈撚完未

你就係我樓下條友 !?
佢上次黎劈門都係淨係著下身(睇唔到係咪底褲)
下次報警同警察講埋條友情緒極度不穩call埋白車然後就會直接送院去葵涌精神病科 由佢喺入面發癲 應該有段時間先出得返嚟 再去搵人幫你 區議員 社工乜都好

多謝你,我一定會
搵人夜晚鎖佢大閘啦

用紅毛泥封9佢對門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞