(集思廣益)俾精神病鄰居騷擾點算

805 回覆
645 Like 7 Dislike
報警懷疑有人藏毒同吸毒搜佢屋企先
有料到既就拉左佢
樓主rip
最撚廢係D看更,打牙較,收利是就叻,有事上黎只會息事寧人
屋企人行親大堂屌柒條抽水(錢)看更
你痴線過佢就得架啦

right。要令一個人癲佬驚你就係要比佢更癲
搵區議員
咁多位巴絲打,我屋企兩老間公屋(已買)都有類似問題,佢地樓上有隻白咭蝻,成日有嘈音,尋晚仲痴左落嚟鬼叫,嚇到兩老震曬搵我,其實我可唔可以同房署申請調遷佢或者兩老,main point 就係間屋兩老買左諗住過世,依家都唔知點算

白咭仲要係蝻 集兩大極品於一身

係唔係白咭唔肯定,但係條邨出曬名痴撚線

可唔可以講邊條邨

費事自爆

BTW,當時我都同蕭生條女交換左電話,我提出佢地以後每次一聽到怪聲既話就即刻通知我地,睇下到時可唔可以一齊搵到聲音來源。

後續就係我每隔一段時間「主動」搵佢女朋友

屌人條女唔洗負責?

留名聽甜故
我都試過樓主嘅經歷

咁我呢d窮撚等派公屋

等左十幾年政府皇恩浩蕩終於有樓

咁就好興奮去睇樓

去到都有問下鄰居前屋主做咩搬走

咁有d有開門,有d就無理我地

咁有開門果一家人就黎搵到錢前屋主搬走

咁我地一家諗住好事黎,就搬左入去住

咁惡夢就開始啦

對面家人原來成家都有精神病

對面女屋主每馮朝早5點就開始拉鐵閘(有時深夜不定時)

嘈醒我成家,我老豆果陣仲要揸車搵食

咁同樓下看更投訴啦,無改善仲要變得更恐怖

我地有人返屋企嘅時候,佢地就會有人開木門

用刀仔敲個鐵閘,更不幸同佢同lift嘅話

佢會恐嚇我地,我痴線嫁,砍人無罪嫁

試過走去我媽做野間麵包店,當住所有客屌我媽話你地唔夠我地玩嫁(跟蹤我媽返工)

咁最終我地係搵房處投訴

佢地好快安排我地搬去其他地方

但好快都要兩年幾(呢段時間我明白樓主日日都擔驚受怕嘅生活)

香港咁多痴線佬 極危險

最衰都係垃圾政府

關政府咩事

垃圾政府完全無諗過去規管/監控呢班人
由得佢地係街到亂咁咬人
佢應該真係有被害妄想症。

利申 身邊有人有過,症狀似,但你個嚴重好多。

佢仲要覺得我地針對佢,特登整9佢
但我地本身唔識佢
淨係睇字都覺得好大壓力
樓主頂住,好好保護屋企人

多謝你 自己都要保護好
淨係睇字都覺得好慘
無妄之災
報黑警有撚用
全撚部都唔想做野

真係無撚用
頭幾次個幾單其實已經可以留哂record
但而家佢地問返我地轉頭 話無留低過資料
點解樓主係個痴線佬爆鐵閘果陣唔拎手機拍佢片 睇你咁講佢爆閘都用左D時間 應該可以開道門開條"啦"仔拍佢片 咁咪有證據

個陣真係好驚.....無心理準備
好驚佢真係爆到入黎,隨時命都無
但再有下次佢唔使指意走得甩
唔係話公屋多痴線佬嫁咩?用400-500萬買完樓,生活環境唔係好的,優質啲嫁? 洗完公仲要比人攪!

香港地唔會好
鬥痴線 你痴線過佢咪KO佢咯

無家累既話可以
其實政府對班痴線佬真係好不負責任
一句想佢地融入社會就放哂佢地岀撚理
搞到佢地成日周圍搞鳩人
唔去覆診又唔撚理
之前地鐵單野又係咁

真心要捉撚哂班人入青山我之前試過一個鐘內喺街俾2個痴線佬嚇之後即刻已經報警拉捉9佢地,但佢地走甩左
嗰次嚇到我驚左好耐

同一個痴線佬?
點解要嚇你,你好黑仔
報警/call白車,懷疑對方精神紊亂,感覺到自己生命安全受到嚴重威脅,要求送對方入急症室
救護車上到嚟,佢應該大反應,去到醫院會俾人縛起左
若果真係有精神病記錄,醫生及社工會簽字送佢入院,較晒返好精神科藥物及佢嘅精神狀況穩定左先出到嚟。聽到佢情況咁顛,應該入去大約一個月以上
出到嚟之後睇怕都係唔準時食藥,然後再重覆上述動作數次。入院次數上升,跟著醫生及醫務社工會搞架啦。
俾自己有一個月時間清靜下都好丫,慢慢嚟。

多謝你,我諗呢個方法真係會有效過拉佢
起碼我有幾日安樂日子過先
樓主同我差唔多情況
不過我係公屋仔
樓下疑似住左個痴線廢老
我好細個果陣,晏晝玩彈彈波
佢已經上黎投訴話嘈親佢
ok fine, 呢樣可能真係會嘈
咁我呀媽就唔比我玩
不過我細個果陣夜晚未過11點跳幾下就會上黎拍門架喇
不過由細到大佢地得閒就會上黎拍門投訴或者叫保安
話我地屋企凌晨成日有推重物嘅聲或者用鎚敲野嘅聲又或者鑽野嘅聲
不過果段時間我地一早已經訓撚哂
跟住又話我地間屋可能有鬼咁,佢都on撚9
直到我而家讀大學都會上黎投訴
我呀媽有時晾衫撞正佢晾衫嘅時候
佢仲會望上黎望實我呀媽直到晾完為止
不過佢淨係會上黎嘈唔會好似樓主個情況咁嚴重
不過而家佢上黎嘈嘅時候會比我地屌返轉頭
近排已經少左上黎

彈彈波都會嘈嫁咩 佢個隻神耳黎
我寧願條仆街上黎嘈,起碼我都知咩事同埋屌走佢
最慘條仆街咩都唔講一上黎就搞事 屌佢老母
報警/call白車,懷疑對方精神紊亂,感覺到自己生命安全受到嚴重威脅,要求送對方入急症室
救護車上到嚟,佢應該大反應,去到醫院會俾人縛起左
若果真係有精神病記錄,醫生及社工會簽字送佢入院,較晒返好精神科藥物及佢嘅精神狀況穩定左先出到嚟。聽到佢情況咁顛,應該入去大約一個月以上
出到嚟之後睇怕都係唔準時食藥,然後再重覆上述動作數次。入院次數上升,跟著醫生及醫務社工會搞架啦。
俾自己有一個月時間清靜下都好丫,慢慢嚟。

不過如果有個做醫護行業的家人/親戚一起報會更好, 由佢同警察講佢用佢專業意見講的野, 如果佢懷疑對方精神紊亂, 不能自理/有機會或意圖傷害他人,記得等佢講, 同埋等佢自己講番自己用咩專業資格去講番佢睇到的野出來. 同埋當住差佬面問人點稱呼同拎埋人地個NO.
正常咁樣, 我相信警察需要送佢入去AED 的原因, 送左入AED就99%入硬醫院, 起碼比你休息番半個月一個月.

不過認真係就唔會夠佢鬥, 佢爛命一條, 佢同你同歸於盡佢都無蝕底,

不過如果你又唔搬走又剩係單方面咁家下比人玩, 不如就得閒覺得佢唔妥就報下警, 同埋多D去報下案按番事實落口供. 警察都係睇邊面唔煩就搞邊面, 佢見你咁煩, 自然就做番正經野去搞道友.

好似果個拆門咁, 好夠料至少送佢入去AED等醫生斷證佢需唔需要入精神病院.

至於入左精神病院再出番來又係個問題, 但佢入得多院, 醫生未必會比佢咁快走, 會逼住醫到佢真係好好先比佢走. 因為出院後28日內再入番院睇番同一個醫生, 個醫生又唔計收左一個證, 野就做多左, 手續又多左一堆, 一個CASE短時間不停出入院都係一個佢要解決的問題. 將個波扔番比醫生.

另外, 你可以交低管理處你的電話同名等資料, 等如果有社康護士/社工探果一個單位的證的時候叫佢連絡你講番件事, 講番事實, 等佢同醫生商量 , 最緊要係要拎埋個護士之類的資料, 佢唔知你通知件事, 比道友呃左無計,
但知你件事, 但唔通知佢上司/醫生跟進, 咁就變左另一單大事來, 所以一定會轉介比醫生/佢老闆做決策.

好詳盡,好多謝巴打你咁有心咁教我 好感動
我又驚煩得滯d差佬特登唔做野 (雖然而家都唔做)
入屋就打鑊佢地啦 佢地癲既差佬都唔信 就算信咪全家夾口供 屈佢自殘

下次會 但佢係差佬面前又好正常
唔知樓主住邊區,但每區都有一間叫"精神健康綜合服務中心""ICCMW", 樓主可以試下去搵佢地講你嘅情況,佢地係會聯絡醫院搵精神科醫生外展去做評估,有需要就會由醫生叫警察同白帶佢去急症室。

你每次就咁自己報警警察當你普通求警協助未必會好出力幫你,但有醫生在場評估過留係社區係會危害其他人警察就一定會帶佢去急症。

就咁行入去同佢講案情佢會派人幫我?會唔會話我它屈架

樓主,已經留左言但你無覆我,我可以話你知未必會派人幫你的,雖然我唔係做iccmw但我都係做地區性質嘅社工。不過你可以照試,試左無蝕!

就算要強制入院,都係得社署嘅指定社工做到(上面
有comment有講),如果你真係再有咁嘅情況,強烈建議

1.即call 白車,由白車送佢去醫院同報警,入院佢發癲先會比人綁再做評估,醫生有機會上form強制入院

2.嘈房署,嘈到佢轉比ifsc (家庭服務中心)搵社工跟,ifsc社工有一啲特定社工做強制入院,到時候佢地會跟

利申: 做緊社工,用過方法一送case入院
希望樓主樣樣都試下,盡快做
另外睇清楚,強制入院要三個人做 1.指定嘅社署社工
2.醫生 3.法官

警察就,唔關事的

對唔住呢幾日都搞緊d野所以無咩點上連登
我地而家有咩方法都會試下,講真唔做都唔知邊個方法有效
多謝哂你
裝Cam錄到佢整爛你個Cam or 你道門已經可以告刊事

道門錄唔到,如果錄到佢整個cam都計?
幫推 之前親戚住公屋 又係有痴線佬投訴佢地嘈
但一直都只係屋企普通傾計
痴線佬又唔係住隔離 都隔左幾個單位 唔明點解會傳到佢屋企
隔離屋幾個單位都未投訴

有次我都係佢屋企 都係普通傾計 當日見證到個痴線佬上黎投訴
不過好彩無樓主個個咁癲 有埋行動
最後親戚搬走左先脫離到 都煩左大半年

公屋有啲渠會傳聲 會唔會關事

唔知平時親戚點啦 但佢講都話係正常聲線 無特別大聲
我個日上佢屋企都係平時講野大細聲
但如果渠傳聲都應該唔算好大聲姐

好難講... 應聲既野...

唔會連講野都嘈到掛
咁係屋企仲可以做咩
佢有上連登嘅話就知道哂你d部署

咁都可以嚇到佢唔好再上黎搞我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞