[書蟲]你最近睇緊咩書?9

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
睇得小說多,個人感覺好似麻木咗心目中冇排名,好多排唔到
不過都推薦你睇:哈比人歷險記->魔戒->精靈寶鑽,覺得幾符合條件
三本書按照閱讀難易度同寫作順序排列
雖然可以獨立抽出嚟睇,但專有名詞實在太多,書附錄既專有名詞解說多達百頁以上
一開始睇精靈寶鑽好多人都啃唔落,從哈比人歷險記熟悉咗世界觀同大量人名地名會易睇啲
前兩本係作者J·R·R·托爾金親自寫既,精靈寶鑽係個細仔整理老豆遺稿而成
個人比較鍾意精靈寶鑽同魔戒故事後既附錄
完整性高啲

設定龐大既架空世界,有首創而且自成一系既語言
世界由作者一手建構而成,逝世後由後人整理遺稿
呢三本書以外仲有好多中土大陸既故事同不同版本,可以慢慢深究落去適合帶去孤島
劇情行先引人入勝

哈比人歷險記偏向童書,以哈比人的視點為主
魔戒劇情起伏多,篇幅和視點半哈比人半人類
精靈寶鑽故事密度極高,以精靈視角為主,構成蕩氣迴腸史詩浪漫既偉大神話
唔好太意識流

作者係古英語教授,唔鍾意莎士比亞之後既文學
書中有大量英文/其他語言詩歌
採用全知視角,筆法近似歷史書籍同編年史既形式
敘述者以歷史學者既口吻將故事客觀呈現給讀者,帶給讀者一種疏離感
讀者是作為旁觀者冷眼去觀看中土大陸的變遷和興衰,無法參與其中
太多性愛校園青少年愛情

作者係虔誠天主教徒,INFP既代表,強調忠誠和信任既愛情
明顯既性潔癖,性描寫=零,再婚冇好結果積極維護一夫一妻制
Zlib
https://www.instagram.com/p/CZSmt1DAvR5/

有香港人新開咗書店
睇下住唔住嗰頭/問下有冇得速遞買書
呢本書我都有 但係舊封面 就咁叫滿洲國 藍封面個本
新版本 有冇朋友知有冇咩修訂過喔? thx
農曆新年,梗係要同各書蟲拜年啦。

祝各蟲蟲,蟲體安康、萬事如意、出入平安!
少睇小說
科幻啱唔啱你口味?

我推薦姜峯楠嘅Exhalation,小說集嚟
我個人心水係“The Lifecycle of Software Objects"
講人同AI之間嘅親情(無錯係親情;育成故嚟)
睇到個AI慢慢長大,好感動
雖然應該有大量色情同人
新書就上面巴絲講嘅zlib
舊啲嘅就 haodoo.net

祝各位來年日日有時間睇書,睇親本本都係好書
Hitler and Stalin
好嘢嚟
佢用咗好多平民百姓嘅一手資料去話俾讀者聽普通人喺嗰嗰時代嘅經歷同埋感受
有聽佢個podcasts但成日太快聽唔明
我都幾鍾意睇呢種
令我感覺真實

唔係講梗佢講出史實 而係個情感好有趣
有人既地方就有機會產出同人創作
例如係連登開po:我就唔信xxx有h漫/鹹濕小說
就算原本真係冇,下面有人創作便已成既有事實
所以連大大與小妹、政_ _物呢啲估你唔到既題材都有人畫/寫
rule34
最近睇緊,好正!
赫塞入門睇邊本先好
Hitler and Stalin: The Tyrants and the Second World War 呢本?

好似唔錯
我自己,第一次俾佢吸引,係睇佢講自己讀文學經驗既散文:
https://book.douban.com/subject/19967325/

俾佢既精神層次吸引

Lawrence Rees寫嘅 講兩大暴君點樣分庭抗禮,佢哋唔同嘅處事作風,同埋佢哋嘅decisions點樣影響平民
Hitler and Stalin: The Tyrants and the Second World War搵唔到中譯。
搵d似既,呢本見到:
獨裁者養成之路:八個暴君領袖的崛起與衰落,迷亂二十世紀的造神運動

二十世紀八大獨裁者:
義大利——墨索里尼
德國——希特勒
蘇聯——史達林
中國——毛澤東
北韓——金日成
海地——杜瓦利埃
羅馬尼亞——希奧塞古
衣索比亞——門格斯圖

https://www.books.com.tw/products/0010880835?sloc=main

不過唔知係咪一樣好睇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞