[書蟲]你最近睇緊咩書?9

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
討論下點解要睇why we sleep既?目的係知點解要訓覺,知道點解之後就知自己需要訓覺?
最後得著就係總之瞓覺有益,最終目標要訓覺?

咁點解值得花時間睇呢本書,而唔直接去訓?
巴打有無用開?
之前試過想用notion但好快比我del咗
想將子彈筆記當埋極簡日記咁用,偏向手寫
不過都有意用notion做閱讀記錄,睇多咗書覺得書之間係有連結,自己做延伸閱讀/資料搜集用電腦做整合係好啲嘅
有用,不過冇用到YouTube 啲人咁複雜,我冇放Calendar上去,但啲to do/日常record就搬哂上去

閱讀記錄都有,有做Record,分類,但未做到連結同整合
如果想睇到書與書之間嘅連結,推薦用Obsidians ,不過佢有啲複雜,要上YouTube睇下人教。
呢個software可以幫你入咗嘅資料連結一齊,可以睇到邊啲資料係互相有關聯
新人留名
近排睇咗見山書店出品嘅《單人床》
呢本書包含咗十幾個唔同嘅短篇小故事
文筆唔係好靚,但係睇落去好舒服,好有畫面
建議各位如果見到《單人床》呢本書,可以用少少時間睇下
睇緊馮客嗰本《獨裁者養成之路》
太複雜既野好難開始,Notion 我都未搞得掂,但係都好想可以有系統地save低自己既highlights/ summary
Notion 都有啲閱讀報告template,你可以down啲嚟用下
Hi
最近冇上嚟
睇緊1984,悶到拖咗幾個月
入手左kobo機
真係好方便
用多左時間睇書
好耐冇見

唔使逼自己睇完嘅
The Picture of Dorian Gray
睇書既重點係內化思考既過程
每個人睇完一本書既得著同詮釋可以好大分別

一本好書 應該令人有好多諗法
不過唔代表人睇好書就會思考
而加係速食世代 洞察力已經買少見少
會令你抽離咁睇自己既情緒 同容易察覺自己既位置
調整心態都快啲
我就係睇完一本書又講唔返本書內容既人
但係我純粹覺得自己唔識表達同張一本幾十萬字既書既內容好簡潔咁整合出黎 所以一直覺得講書既youtuber好勁
短短十幾分鐘既內容就可以貫穿哂成本書所講既野
最近讀書比較忙
另外睇緊bell hooks嘅 the will to change。講解父權社會講解得幾好
由出書果邊角度去諗,我覺得好多個人成長類既評分高既書都好廢,有啲成本書其實用幾個重點已經講得晒,但係佢就寫好多廢話去支持呢件事,睇嚟都好似嘥時間咁。例如why we sleep , start with why 呢類。
lm
本書最尾果3分1 真係好難頂, 棄左
唔可以一本書打沉一類書既
呢類書係用唔同例子
由淺入深咁帶出一個概念
最好既結果係
從他人見解帶出一套屬於自己既見解

睇人整合同睇書 就好似學英文字
死記硬背 vs 經驗學習
整合 = 直接睇生字表死背生字
睇書 = 從日常生活構建經驗 用聯想法認識生字

每個人都係獨立個體
大眾覺得好既書 你唔需要都覺得岩睇
正如影評好差既電影 你都可以覺得好好睇
睇嗰本書個part係有啲悶
睇書你地有無眼闊肚窄既情況出現,睇書速度好慢,但買書速度好快
不過始終都會睇翻㗎嘛 冇咩所謂
yes
每日都想買書
一行書店就會見到想買嘅書,所以成日逼自己唔好行書店
但而家無打email唔行書店無地方行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞