[書蟲]你最近睇緊咩書?9

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
想問下喺英國有咩途徑可以睇到中文書 電子同實體都得
早幾日見到有個女仔係地鐵睇呢本
啱啱睇完1984
新黎報到
啱啱睇完香港保衛戰
而家準備開娛樂至死
有冇啲講道家思想嘅書推薦 入門級嘅
因爲未習慣睇英文
有冇睇埋動物農莊
有啊 睇左動物農莊先睇1984
宜家心情有啲低落
2019年之後我睇咗好多本反烏托邦嘅書
動物農莊同埋1984都係嗰段時間睇
唔係好知道「普羅階層」仲可以做啲咩
即使知道成個世界係有問題
揸緊做人嘅宗旨,低調咁繼續生活
趁呢段時間睇多啲書,好好裝備自己
然後等待時機
我淨係睇過動物農莊 1984 值唔值得睇
值得
值得 不過一開頭睇得比較慢
我係女主角出現先至開始睇得好快
推薦睇埋華氏451度
呢本書除咗都有提及到政府點樣監控言論/思想之外,
我有個好大嘅反思就係而家啲social media 好多都係用大量圖片加小量文字去吸引我哋嘅眼球,好多時我哋只係會留意標題/圖片所講啲好片面嘅嘢,而未必會真係再drill落去,去了解同思考到底係發生咩事。

當大家都唔再記得「書」嘅重要性嘅時候,極權就會有機可乘,慢慢侵蝕閱讀(同思想)嘅空間。但係調轉頭咁睇,首先放棄書嘅,係人民。

講真身邊真係唔多朋友睇書,當我同佢哋分享呢排睇咗咩書嘅時候,佢哋通常都會話我好勤力
Live within the truth.
劉笑敢寫嘅老子

簡單嘅可以睇《老子──年代新考與思想新詮》

想複雜啲 想睇下唔同版本嘅道德經(河上公、馬王堆、戰國楚簡)有咩思想上嘅唔同 可以睇《老子古今》

Btw 其實如果認真考究嘅話
根本唔存在一個學派叫道家
1)概念上地說,「道」呢個概念本身係孔孟荀墨韓非都有核心位置,並非只係老莊專屬。

2)歷史上地說,唔同儒家或者墨家呢兩個真係有師徒架構嘅學派,依家我地叫得做道家嘅人,係戰國時代根本無一個思想傳承關係。

3)思想上地說,「道家」一詞係由漢代司馬談嘅《論六家要旨》提出,而如果覺得老莊兩位嘅思想應該係有更強嘅關連,咁就可能忽視左老莊同其他戰國思想家嘅交流同連繫,特別係韓非子。韓非子嘅政治思想就係黎自佢對道德經中「道vs萬物」嘅解讀,而韓非本身都寫左一篇叫《喻老》嘅篇章。除此之外,更甚者,台灣學者楊儒賓更加提出「儒門內莊」嘅講法,認為莊子思想應該歸納為儒家思想嘅一種形態。
有閒階級論
共產黨宣言
老子今註今讀
老子的智慧 林語堂
睇到差唔多3/4,我諗差唔多要有個小高潮,但前面真心乏味,投入唔到都幾難捱
唔知我估唔估得中佢搞邊科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞