[書蟲]你最近睇緊咩書?9

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
長日將盡係諾貝爾獎同布克奬雙料贏家,有買貴冇買錯
講開日本作家用英文寫作,我其實麻麻地村上春樹,好似好多奇怪色情scene
咁不如喺香港啲獨立書店買,買一半好過你等博客來儲夠數

另外都要推下電子書,買完冇後悔過,睇書即刻快咗
有買e-reader, 所以都唔急住到手
有啲印刷優秀嘅書會忍唔住買實體
懶得揾代訂都係慢慢儲到架車滿
個位巴打好似睇晒,評價都係一般,佢仲要俾導讀劇透左一個中間先會開估既梗

屌早知唔睇,唔係幾掂水
巴打睇原文定中譯?
諾貝爾獎好似唔限特指作品,淨係就咁頒獎俾個作家。
但長日將盡真係360度無死角神作,當年讀u睇完覺得真係太好睇即刻寫左篇兩千字心得同老師討論再睇埋電影,至今依然係心目中神作。
Btw本書真心靚,新雨中文版,之前貼過再貼一次,值得買
你啱,我派咗膠🤦‍♂️
石黑睇原文,村上睇中譯
石黑一雄個啲我記得係好讀可以搵到
佢嘅理論體系貫穿歷史事件,解釋力強,適合用嚟破中國史學嘅偏見。你當係國民黨學者揭發「中共唔係抗日主力,國民黨先係」嘅升級版,佢會攞蘇聯共產國際嘅文件、滿州國嘅文件去反國、共歷史書嘅材料,寫一套諸夏史。
當你adopt咗佢嘅思想,就會識得對付中國史觀,唔會俾佢綁架。

不過睇佢啲書之前,應該去睇吓佢youtube啲片先,啱睇先睇書。睇佢啲片之前,又要識咗世界史先﹙大約知就得﹚。

https://youtu.be/RXgvmFavG1M
Fivebooks好有用
謝推介
the psychology of money
吃佛

<我們最幸福>嘅作者寫西藏阿壩藏人嘅經歷

呢本都係本po常客
生時間
試下睇到最尾 個人覺得好睇
頭幾個chapter我都係覺得悶 但後面有後勁
好詳細,等我睇下佢啲片先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞