[書蟲]你最近睇緊咩書?9

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
你地二手書去邊到賣,有好多睇睇下唔啱放左係到

PS: 用過Spartake,已經無人流又無人更新,定carousell
Seth Speaks
The Disappearance of the Universe
其實我覺得美麗新世界個世界幾正
每個階級各司其職 唔存在越權 妒忌之類
睇完佢同1984之後 我覺得美麗新世界會比1984有一種睇完會令人哇一聲既震撼感
但如果2本淨係可以揀1本黎睇 我會揀1984
特別係第3章 強烈建議一次過睇晒 睇完有種恍然大悟既感覺
我直頭覺得習近平應該係1984既忠實fans
btw我想問 係美麗新世界入面 A字階級既人係唔係全部都係男 B字級既全部都係女
唔是 書無講

我反而覺得美麗新世界好sad
一出世注定你係咩人
無任何創造能力 活係看似自由既社會底下
事實上連思考既能力都無
利用教育 社教化令到你變成社會既工具

當你覺得自己同個社會 文化 格格不入
就會比人當成異類 活係整體 無左個體
其實同現代社會都好似 越嚟越走向美麗新世界
用外人角度睇覺得sad
但如果你係入面其中一個 根本唔會有“比較”呢個念頭
而且我記得 異類會送去冰島由佢地自生自滅
書入面無講到冰島個社會係點 但全部都係所謂異類既社會 可能又係另一返天地呢
異類送去冰島果部分
可能你既解讀係 真係流放班異類
但我既解讀就係處決班異類
最尾唔係有講用飛機送左果2件alpha 去冰島咩
如果係處決應該唔使坐飛機啦
係有咁講
但我代入返
如果你身為上位者 有咁既異類
好大機會宣揚佢地果種思想
呢種情況我係唔樂見
反正都係製造出嚟
再整多兩年alp 咪得

我自己會咁諗 雖然書係寫流放既
但我覺得咁太美好
今日睇完本SPQR
關於羅馬共和國的崛起同衰落
以及羅馬帝國頭300年嘅資訊
幾好睇
呢本之前都有書友推薦過
最近開咗本烏克蘭歷史書,另一本講 傳統點樣發明出嚟
趁有時間睇多啲書
最近睇緊Input最高學習法,就諗起巴打呢個問題。

作者就話速讀、泛讀太強調閱讀嘅數量,冇強調output,變咗睇完又唔記得,連書嘅重點都講唔出。咁樣放空嘅閱讀對個人成長冇乜幫助,係自我滿足居多。所以深入閱讀好重要,要以寫感想嘅前提去閱讀,去幻想分享本書俾人咁樣睇書。input後有output 先係真正嘅學習。

我覺得幾inspiring, 都因為咁會寫少少心得,因為唔想睇完好似冇睇過
杜甫詩選
適逢國際形勢 令到好多講戰爭離別嘅地方特別觸動心弦
最近睇完1984 同animal farm,想問下有冇類似嘅書係反(或者描寫)其他社會制度(e.g. capitalism)?
想問大家有冇用audible 有咩推介
Output可能更啱你
輕微睇過下發現都真係有啲有用嘅
睇過幾本關於學習嘅書,講黎講去都係嗰樣野
就係你要提取起憶,主動諗返起你睇過乜
即係你睇完書想寫書評分享,過程中你必須回想書本內容,邊到令你印象深刻呀,延伸到你諗更多野/連結到你舊有知識,寫書評就會變成你output, 記得住自己睇過乜
其次重要,就係如果想進步就要有回饋,即係揾人comment你,even嗰個人未必叻過你,創作類嘅甚至可以揾乜都唔識嘅路人甲(唔洗做導演都可以寫影評個道理)

不過睇樺澤紫苑本output嗰陣我覺得怪怪地,特別係嗰chapter 2 ("說"嘅output)
可能我本身expect本書講自學,見佢話講野要有eye contact呀,讚人好過鬧人,要識道歉,就有啲九唔搭八
美麗新世界?
Hayyim Nahman Bialik 嘅 The Book of Legends: Sefer Ha-Aggadah Legends from the Talmud and Midrash (1992)

talmud就係猶太律法經典
midrash就係猶太智者對聖經嘅註疏

然後呢本書就係將talmud同midrash入面一啲有趣嘅故事軼聞摘錄出嚟
我睇過開頭一橛,幾得意
最近用carousell賣完
睇完傳說中嘅極限返航
以前睇過Interstellar電影覺得悶,自此對太空題材無乜好感
見有7折手痕買咗嚟睇又唔錯,想睇電影了
有微劇透:
睇左你哋上面討論,都諗住睇埋呢本。仲有冇其他?特別想多啲角度了解capitalism.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞