[書蟲]你最近睇緊咩書?9

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
厲害
好耐無寫書評

不過其實有睇書嘅
最近睇完咗英國左派歷史學家Eric Hobsbawn嘅The Invention of Tradition
同埋研究東歐史嘅學者David Marples寫嘅 Heroes and Villains: Creating National History in Contemporary Ukraine

長篇書評開新po嘅時候再po
余華個本?
有咩雞湯推介

鍾意睇關於中東既書
雖然作者係猶太裔,但都好持平
我以前心情唔好會睇村上d短篇
不過唔知係咪年紀大左感受冇咁深
另外大江健三郎有d都好啱睇 尤其講佢同個仔
invented tradition 真係好 inspiring
佢2個都有好多本,有無邊本特別推介
最近睇完被討厭的勇氣兩本
雖然唔知可唔可以apply到落現實
但都叫有少少改變諗嘢嘅方式

想問下大家有冇同類嘅書推薦
有啲篇章幾得意
例如講Welsh復興嗰個chapter
lm
想問 被討厭的勇氣 中文版同英文版有冇分別?
and 紅色個本 被討厭的勇氣第二部 嘅評價係點?

大推,如果有興趣了解世界格局,中美戰,地緣政治
可以一讀。講點解全球化,網絡雖然連結咗全球,但反而造成衝突, 而且唔再用武器, 更多係用制裁,假新聞,難民去要脅其他國家,內容好新,有講下covid
lm
講小說就一定要睇for whom the bell tolls
成堆作家參戰
仲有藝術家 始終近代,咁啱撞正文學藝術嘅迷失期
The Mysterious Affair at Styles - Agatha Christie

作者出版嘅第一本偵探小說。可能我笨, 一直讀都係在迷霧裡行,直到作者解釋成個事件係點。會欣賞點解作者可以諗得咁刁鑽。

會試吓聽audiobook.

https://youtu.be/sf5Y5IMX-Eg
偵探小說,講結果係死罪啦!
有冇人睇過mrs dalloway?
好難明,仲難明過to the lighthouse
睇左卡繆既異鄉人
與其話審主角既呢件事荒繆
我反而覺得主角抵死
淨係覺得主角係一個無視social norm 自以為是既人
但佢身邊又好好彩有個好女人但又唔識珍惜
睇完本書淨係想主角快d死 等mary可以死心搵個另一個好男人
睇OUP版應該有導讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞