[書蟲]你最近睇緊咩書?9

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
感謝
有冇關於俄羅斯歷史既入門書推介

又唔係想睇歌詞分析
不過感謝手足!
用緊kobo 機就好滿意
硬件等其他巴打比較

但講到網頁嘅話
如果知自己會買咩書嘅話其實無咩大問題
因為個網相比readmoo 真係好簡陋下
真係要靠自己搵書
個search 有時都幾廢 仲要分類做得都幾差下

如果鍾意搵新書新主題嘅話
早排上readmoo 個網覺得幾好 有banner介紹新書
又有用主題做優惠
同埋分類又好啲
我淨係睇小說就還好 文史哲之類佢分得好差
但佢小說就真係得一個分類就係小說
Readmoo官網真係做得好好多 書又update得快
不過台灣kobo成日都有99台幣嘅每日特價書 周不時都會專登上去望下
咩歷史書?
如果係本地流行文化,可以睇下阿果,佢之前都有係明報同立場寫相關專題

印象中其中一本可以係hyread免費睇到
想睇鴛鴦六七四但好似冇ebook
博客來好似有
我諗起舒國治有本叫台北小吃札記
有冇啲love, romance fiction 推介

睇完香港最強大腿本書
隔無幾頁就講自己點練車受傷真係好痴線,作為普通人仆次街已經呻哂吟,但運動員好多時都要帶傷訓練甚至比賽,克服身體上同精神上嘅痛苦,唔睇過本書真係想像唔到
好佩服sarah姐咁熱愛單車,諗返起自己10幾歲蹉跎歲月嗰陣,佢已經要跟隊去設備簡陋嘅大陸,無乜娛樂咁日日練車
運動界好殘酷,講單車我地可能淨係up得阿寶同sarah, 其他隊友呢? 無獎就係會被遺忘 supporting team就更加無人知,但無佢地亦都成就唔到一個咁成功嘅運動員,睇完本書叫做初步了解到啲
去到後面有chapter講愛情,睇到我呆咗 估唔到sarah姐有時間拍過10幾次拖,甚至會經歷情緒不穩期,同住現任講想揾EX 估你唔到...
亦都有個chapter講到2019年,好想為HK做返啲野但又身不由己嗰種無奈,明嘅

總結, 只係想多謝sarah姐
睇緊The Binding, 一半進度
但估計睇完會負評本書
點解咁講
淨係人物對話已經睇到我躁躁地
10句有8句對話尾都有破折號或者省略號
乜都講啲唔講啲,到喉唔到肺,好心你有痰就咳出黎啦
感覺有好多對劇情無乜作用嘅景物描寫,已經睇到一半好似都未入戲咁,至少作為讀者嘅我feel唔到
希望後面夠精彩啦 btw我睇中文版的,唔知原文會唔會好啲
// sarah姐有時間拍過10幾次拖//

呢個真係估唔到
係我刻板印象咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞