[書蟲]你最近睇緊咩書?9

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
有冇人睇曬百年孤獨?
利申一到一半頂唔順 棄左
全部人既名都一樣 分不撚清
所以喺forecasting呢方面外國,有啲人進一步嘗試緊啲新嘅方式
有興趣的話可以搵下prediction market嘅資料嚟睇
https://www.lesswrong.com/tag/prediction-markets

簡單嚟講就係賭盤,一個預測未來結果嘅賭盤
一班人嘗試預測某件事未來嘅結果,並且落賭注,估中就贏(當然事前會清楚定義點爲之估中)
然後每次完咗之後係鼓勵彼此之間分享經驗,提升自己嘅forecasting 技巧噉

呢種機制係希望畀到incentive人去放低自己嘅偏見作出更準確嘅預測,同埋互相切磋都進步得快啲

就連DARPA都嘗試用呢個方法去解決學術論文可信性危機嘅問題
https://www.replicationmarkets.com/index.php/about/
應該第二本先係黑暗森林

第一本係講三體教啫
I mean佢個理論
應該第一本就有講
有冇人睇過《高敏感是種天賦》?
如果買實體書 3本推介買邊本?
想睇!
Fd通常推介第一本
我唔熟女權主義啲流派

但係如果我嘗試用左翼嘅立場去理解的話
可能會將你提到嘅企業指標,睇成類似「喺香港立法會加超級區議會議席」噉

係咪完全無用?唔一定,可能有啲用(eg 無記錯的話,新疆棉嗰單嘢一開始嘅時候,就有牽涉到某啲國際棉花認證組織,呢啲可以係一啲施力點,向企業施壓令到佢地改善)

呢種作用係咪就能夠改變制度運作嘅邏輯呢?唔會,就好似你所講,照樣係變得更加資本主義;

尤其是企業標準大概亦都無辦法做到你所講嘅「自私同無私嘅界線會變得模糊」,因爲企業運作並唔係好似個人層面幫人噉樣,有直接嘅感情回饋
佢地係回應一堆signal,例如ESG
而且要經過一大堆官僚,層層追數追KPI,事實出到嚟反而可能扭曲咗個效果
就好似醫管局都會用一大堆accreditation、指標去衡量醫院嘅運作
結果反而會本末倒置,爲咗追逐指標而增加額外嘅負荷;
爲咗降低病人跌到嘅次數,所以索性將佢哋綁喺張牀上面
每次有人嚟巡視,就要洗太平地;走咗之後照舊
搞咗咁多年,醫院capacity overload嘅情況依然無改善,只係多咗一大堆指引

嗰種「量化指標+最大化」嘅邏輯,好容易造成異化——指標嘅重要性蓋過咗本來要量度嘅目的
只要個邏輯唔變的話,問題依然會持續

所以我就諗同樣嘅做法放喺「社會正義」(例如你提到嘅種族)議題上,會唔會都有類似嘅情況?
始終社會上對大企業「政治正確」嘅批評,有一部分係噉嚟(當然一大部分反對聲音,就純粹係唔支持種意識形態)

當然呢個係實證問題要有相關嘅研究先討論到;如果有效的話就好了

北歐模式係個有趣嘅議題,我了解下先
好耐之前睇,可能我記錯
唔睇返埋落?
好睇丫!有啲悶位忍左佢就好睇
台灣新譯本有個族譜
睇左有個譜再睇落去好好多
絲打係咪博客來訂書?
睇完hunger game 覺得個系列完全吹大左
無聊到爆有一半篇幅都係談情吹水巡遊 同埋著衫化妝 3粒星都覺得比多
都係去書店買多
Btw 紅巴
誠品有?

Btw巴打睇完覺得點
我睇個陣仲係中學雞 俾魔幻現實嚇親
其實套戲都係
本身就爆谷片類型
人間失格
啱啱睇到「棉花也會傷人」。
我三本都睇咗係好正,印象中無乜悶位
算係我科幻書啟蒙咁
始終文化背景似啲 有代入感好多
應該有
好好睇撇除哂啲文學技巧都係一個好好嘅故仔
百年孤寂?
岩岩開左,一開波有全人物簡介
一路睇一路要check返呢頁
Btw 開頭第一句已經好正
聽聞進擊的巨人開頁都係參考佢
咁吹,第一句係呢句?
「許多年後,當邦迪亞上校面對行刑槍隊時,他便會想起他父親帶他去找冰塊的那個遙遠的下午。」

摘錄自
百年孤寂
馬奎斯
此內容可能受到著作權的保護。
Yessssss 一句野穿越曬時空
進巨係
咩好多年後 人類諗返起個日既恐懼
睇第一本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞