[書蟲]你最近睇緊咩書?9

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
https://instagram.com/boundary.bookstore?utm_medium=copy_link

做吓打手
有間新書店開張
叫「界限書店」
有冇人有睇過長江俊和嘅出版禁止系列懸疑小說

近排睇完覺得好唔錯

作者長江俊和喺之前拍過「放送禁止」嘅偽紀錄片,即係表面上好似好正常,但係蘊藏左啲懸疑恐怖元素
個形式好特別幾新奇,佢嘅小說都有少少呢種風格

有冇多啲日本嘅懸疑推理小說推介?
想問下大家係因咩而睇書?
都係keep住每日睇少少咁?
返工等車同埋訓唔著睇書殺時間
純粹乜都想學下 乜都想知下

瞓覺前、啱起身嘅時候睇,每日百零頁咁上下

唔習慣電子產品睇 帶書出街又麻煩 部電話淨係啱睇啲唔係好洗點用腦嘅小說
有時係呢排有興趣知一個area嘅知識,就去search相關嘅書;又有時係見到啲好書推介,又會走去睇;有時行書店揭到啲幾有趣嘅書,又會睇

因為自己有部kindle,當初買kindle嘅原意係想replace 自己電話嘅screen time。就係當你發現自己又想睇instagram 嘅時候,就拎部野出嚟睇
純粹係因為由細到大都睇
結果睇書呢樣嘢就成為咗生活嘅一部份咁
就算出到嚟做嘢返工放工好攰, 每日都會抽啲時間嚟睇書
例如: 搭車, 臨沖涼前/瞓覺前
覺得睇書好似充實自己咁
好似做gym練到大隻會好有成功感咁
一路睇書一路思考我覺得似做緊「頭腦gym」
當然d書都係對題材有興趣/有人推介睇

另外用搭車時睇電子書真係好方便
純粹唔想再浪費時間喺社交網站
由其是過左三十歲,就覺得時間愈黎愈快,所以想珍惜同善用時間
所以依家寧願睇下書,唔理咩類型既書啦,我諗點都有得著過睇社交網站
由細到大都中意睇書
覺得書可以帶我去另一個世界
又或者可以學到好多嘢
自己對好多嘢都好奇
所以就乜書都睇下

最近睇返blog
感覺比較多有營養嘅長文 無咁速食
以前細個有睇小說,歴史書
但大咗太多誘惑同忙就無咗個習慣
依家想重新 pick up 返
一黎想學下嘢
二黎唔想浪費太多時間係 ig 嗰啲 sponsored media 睇垃圾

主要都係搭車/瞓覺前睇下
依家啲所謂「社交」網站
睇廣告多過睇朋友啲嘢

真係搵幾本好書睇好過
以前睇過一本《算計》,電影叫七日死亡遊戲,劇情氣氛幾緊湊,唔錯

利申好驚睇推理小說,一黎推理小說作家啲文筆多數一般,二黎感覺上非本格都係睇完長篇大論跟住最後掉舊野出黎解話就完,三黎經典作品基本上都係悶/老梗,因為俾人抄左幾十年
睇過橫溝正史《獄門島》,只係覺得好無聊......
睇緊Israel a concise history of a nation reborn
流亡幾千年都復到國 諗起四散後既香港人
早排有巴打介紹渺小一生
啱啱睇完,覺得好正
不過要捱一捱前面少少
想睇康德既道德論既書 有冇易入口啲既推介
Allen Wood - Kantian Ethics見人就推薦呢本,超級正

唔夠喉就睇埋 Allen Wood - Kant's ethical thought
有冇中文書未夠水平睇英文 仲係好初階
噉要等其他書友介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞