[書蟲]你最近睇緊咩書?9

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
一開始個節奏會慢d同人名都算多 可能會有d睇唔明 但去到後面就幾好睇
1984我覺得有少少悶 同樣Dystopia類型嘅我覺得美麗新世界幾唔錯
有冇人睇過貓城記
愛在瘟疫蔓延時 適合近排睇
Invisible Women: Exposing Data Bias in a World Designed for Men

其實寫得好好睇,不過係連登一定比班反女權撚屌撚死
巴打們成日睇啲咁正經嘅英文書好勁
lm書評
正唔正經係畀人睇
本書係畀自己睇

最緊要啱自己口味
䏲緊王朔ge我是你爸爸。絲打有冇其他推介?
要睇完一本英文書對我黎講好困難,睇正經書更消耗精神,而且巴打們睇嘅書好似會有好多少用嘅名詞,可以話係我弱點甚至是恐懼

有時翻譯再好,個味道都係唔同咗,為咗成為有能力睇原文書的人,放工有擺啲時間接觸吓英文
呢本書有中文版一直未有時間睇
https://www.books.com.tw/products/0010861342
我都啱啱睇左兩個chapter 1984 覺得佢氣氛營造得好好 好壓抑
亦都覺得好似見到將來既香港
啲行政機關名命好諷刺
壓抑感大到我認唔住睇左故事大綱同結尾先好讓自己有個心理準備
我自己鍾意download啲audiobook返工放工搭車聽
我最近都開始聽audiobook但聽唔明,個腦好易飄走,要加本書喺手一齊先得
我有時按需要會較慢啲
但係我搭車聽都預咗有啲位係會飄走咗聽唔曬
盡量揀啲章回性 個連結冇咁強嘅書嚟聽
睇緊Fahrenheit 451...
睇到一半,但真係幾好睇。有d野佢都講得幾中
佢同娛樂至死講的野似乎有少少相似。期待下半part
真理部
用kindle。即時查字典方便好多。
我英文都勁廢。但用呢個方法都睇左好多本英文書
我都發現咁樣就睇到英文書
暫時仲睇緊普通小說
睇多一兩本會試下轉睇其他類嘅書
可試買平平哋kobo nia係幾好嘅選擇,又睇到中文,唔會淨得英文
其實小說係較其他類型的英文書難閱讀。
因為作者有時可能玩弄文法或句子結構,生字亦會比較多。
又好似有啲道理喎
咁試下睇其他先!
一般來講,小說入面的對話係交待劇情就好易理解。
但中間d情景/描寫,有時真係睇到頭都大。但我覺得果d位睇翻譯都係冇乜意思,可能違和感更重。
書評就無,少少感想啦,係大數據嘅年代,data嘅重要性唔洗多講,由政府政策到科學研究好多都rely on data,做數據嘅好多時都有一句說話:garbage in, garbage out,有bias嘅數據得出黎嘅result好大機會都有bias

呢本書就發現左現今好多科學,政府做數據sampling(即係收集數據)嘅時候已經有好嚴重嘅男性bias( 即係男性比例佔好重,女性比例佔好少,有d直頭無),導致好多公司政府做決定嘅時候都會受到呢d數據影響做出一d有bias嘅決定,有d直頭有可能危害生命

舉個例,好多車廠係做crash test嘅時候用緊個假人係預設正常男人嘅size,變相好多安全措施未必fit in到細粒d嘅女人,更加唔洗講大肚婆呢d case,又例如好多安全帽安全鞋嘅size都係default男人size,要搵個女人size嘅要特登訂造,即係市面上根本就無

本書仲list out左好多其他範疇,例如社會政策,醫學研究,公司政策都因為數據bias而受到影響,最慘嘅係,就算發現呢d問題,無相關嘅數據根本做唔到d咩修正,而collect data所講嘅時間都要3,5,7年

作為一個stat畢業生+it狗,都算係wake up call黎,有時好難怪近呢幾年有咁多女權主義走出黎,佢地唔voice out唔做呢d research真係無人會發現呢d野

除咗性別之外,種族都係另一個常見嘅bias位,尤其是如果形容喺執法相關嘅AI上面的話就可能強化原有執法偏袒嘅現象

話說有冇聽過間媒體叫the Markup
https://themarkup.org/
佢地都有關注呢方面嘅議題,有興趣可以睇下
thz,正如你所講,本書都有提到data有bias嘅話經過數學model,ai分析之後偏袒嘅現象只會放大,例如依家好多hr係請人個時會用ai去filter cv,而好多行業會因為原先性別,種族比例嘅落差導致ai filter out 左某d合適嘅人選
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞