[書蟲]你最近睇緊咩書?9

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
今日翻睇call me by your name電影,覺得正過第一次睇
之後search吓發現作者有寫續集Find me, 但好多負評
可否推薦好似太宰治, 夏目漱石之類嘅作者或作品?

(圖上網搵的
夢十夜簡直係折磨
好多唔同嘅詮釋,唔知大家係咪'藍色窗簾'緊,作者點解唔留底答案要人估估下

最近睇緊呢本嘢
了解下啲左膠世界觀
又估唔到都學到啲嘢
lm
想知本書點講左膠世界觀
活著
睇完應該會更sad
睇完發現單純只係活著係幾咁美好
或者睇張系國嘅棋王
我覺得佢呢本嘢有啲先set咗個結論,用其他嘢帶走咗你注意,但係其實無論證到
例如佢有幾個上世紀好出名證明人係自私嘅實驗同例子。我睇完佢嘅論述完全唔覺得反駁左,但佢就吹到人哋錯曬係低估咗人性。
例如有一個例子係紐約有一個女仔,佢畀人傷咗之後求救根據目擊者其實嗰晚應該有2 30人都聽到但好多人都冇行動,佢最後個論證就有一個鄰居肯救佢陪佢等白車,咁人性都唔係講到咁差啫 你地D媒體成日過份宣染。但有其他人的確係無動於衷佢就直接無視咗
icic
但係有冇乜嘢係覺得好睇或者學到嘢
個例子好似喺引爆趨勢到睇過,人多嘅話大家就會以為其他人會報警,分薄哂啲責任,結果原來無人報,個個都等其他人做

由19年開始到最近嘅上海,烏俄戰爭
粉碎哂我嘅價值觀,不停刷新人性之惡嘅下限
上海同埋俄羅斯烏克蘭應該同體制仲有政府關係大啲,我覺得難啲直接連落人性嘅
認直,都要無人性先做得落手
我無睇過本書所以講緊嘅人性同本書提嘅未必一樣,路過有感而發下
《有限和無限的遊戲》
哲學
有冇人會對1984、動物農莊以外嘅歐威爾作品有興趣?
今日喺博客來見到"向加泰隆尼亞致敬"繁體中文版將會喺5月出版
有啲驚喜, 希望到時獨立書局會入貨

https://www.books.com.tw/products/0010923246?sloc=main
lm

不過
he didn't have much sense of the whole from his own narrow slice of the war, so 'Homage' is much better approached for what it offers as a memoir rather than a history of the war itself. Or as Preston put's it, "Orwell’s is a sane, moving but ultimately narrow vision of the May 1937 events in Barcelona written with a pro-POUM stance". I think that is a very fair description.

https://www.reddit.com/r/AskHistorians/comments/7ua3oo/short_answers_to_simple_questions_january_31_2018/dtjh4j2/
雞湯啱唔啱
都係嘅,如果想全面了解西班牙內戰,單單睇orwell寫係唔夠

我本身冇咩歷史底,同埋幾鍾意睇Orwell寫嘅嘢(有繁中翻譯嘅都睇咗),所以都幾有興趣睇佢喺入面遇到咩事

唔知各位巴絲有冇咩相關嘅歷史書推介下?
最近睇咗本好好睇嘅小說
想同大家分享下

故事講有個法官因為證據不足而判一單殺人案嘅疑犯無罪
之後法官就辭咗職 去咗一間大學做lecturer
機緣巧合下佢竟然撞返果個疑犯
無耐個疑犯仲搬去佢隔離屋住
怪事就開始發生 法官四代同堂嘅家庭開始慢慢崩潰

成本小說好有電影感
每個角色都描寫得好細膩
唔同家庭成員嘅心情變化
疑犯點樣拆解到人地對佢嘅懷疑等等
雖然一路睇已經知邊個忠邊個奸
但情節都好精彩
對演化論同道德哲學嘅書蟲留意,劍橋大學出版社又有書可以免費下載
直至5月9號

https://www.cambridge.org/core/elements/evolution-morality-and-the-fabric-of-society/6D18FCDDDF0ECE27FF8B55D8BC691D28
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞