[書蟲]你最近睇緊咩書?9

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
ficition我比較少睇,呢個要等其他書友推薦雖然上面提到嘅《三體》都幾好睇
書蟲索引亦都有mark低一直以嚟推薦嘅小說

推理小說啱唔啱?
陳浩基幾熱門
故事性推介余華
佢本《活著》同賣血記唔錯
推理既香港既就陳浩基,日本既話就必睇東野圭吾
解憂雜貨店
Lord of the Flies 蒼蠅王 講一班細路係荒島生存 係一個充滿智慧、友情、奮鬥嘅冒險故事
謝謝樓上幾位, 已經全部bookmark晒
kobo今日99嗰本都好似幾好, 已入手
入書既速度永遠比不上睇既速度
香港文學方面 有冇推薦
值得,比如你想更了解各哲學家生活背景點塑造佢地美學思想,風格特徵,係值得睇下,但唔適合入門,因為首先要對美學史,啲哲學家講過咩先明佢啲剖釋,同埋有啲部份都係為寫而寫咁...,比如無記錯有part講馬克思美學我就唔係好睇到馬克思自己本身有點鑽研過美學問題,佛洛依德打後個啲part又係對我嚟講冇咩得著可言...

不過我可以咁講,本書前面3份2係有唔少零碎想法同論述係有趣嘅,如果你願意揭下,應該搵到唔少啟發。
感謝
種族滅絕(高野和明著),好有睇荷里活電影既感覺
佢本兄弟點?我對文革好有興趣 但佢本書勁厚
睇緊解放的悲劇
之後應該會睇埋其他兩本

想請教各位有無啲講中國台灣韓國近代史嘅書介紹
兄弟都好睇,會睇到喊
有冇睇過Happy Kongner嘅歷史懶人包有講臺灣同南韓嘅近代史
叫就叫懶人包但係條條都成粒鐘
佢地喺video description有寫低參考書籍,或者可以睇下啱唔啱你

https://www.youtube.com/playlist?list=PLpVij9qNiJL6IbtQWPIvBjSa8HIHE_YH4
未睇唔知,聽講最好睇係活著同兄弟,諗緊買唔買本書好定係第埋下個月圖書館開番先借?
我睇左佢活著啦好好睇 睇埋套電影反而有啲失望 所以覺得兄弟應該好好睇 純粹本野勁厚未買得落手
睇過佢本《幽靈人命救助隊》
劉以鬯先生
推介先睇《打錯了》
短篇易睇
thx

近期最推係呢本
睇到好震撼

個作者岀嘅書都好睇
好似係因為個創辦人死咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞