[書蟲]你最近睇緊咩書?9

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
王証恆 《南歸貨車》

睇緊一本介紹現代貨幣理論 (Modern Money Theory MMT) 嘅書。

MMT 係新興嘅非主流經濟學說,近年開始愈來愈多人討論,因為理論涉及到依家全球各國央行自08年金融海嘯同20年疫情後用緊嘅non conventional monetary policy,例如量化寬鬆。

MMT 其中一個重點,就係話政府係貨幣嘅發行者(issuer),而唔係使用者(user)。

因此,一個能夠發行貨幣嘅主權國家擁有償還所有以其本土貨幣計價嘅債務。講得淺白啲,就係政府本身其實係可以印無限咁多錢去進行支出,而唔需要透過稅收或者發債去支持佢嘅財政開支。(當然,咁樣唔代表 MMT 支持政府印無限咁多錢去洗,咁樣會有通脹同泡沫問題)

呢樣嘢涉及到下一個問題,既然政府唔需要透過稅收去獲得收入,咁點解又要向家庭同公司收稅?目的,就係為咗創造主權貨幣嘅需求。印左啲錢出黎,都要有人肯用,先至會有價值。特別係現代嘅貨幣,唔再係用貴金屬等嚟back up 佢嘅價值,而係單純依賴政府嘅信用。但呢種信用其實都係有啲虛無縹緲,你攞住張100蚊紙去政府或者中央銀行,佢地都唔會比到價值100蚊嘅物品,或者其它東西比你,頂多只可以比到另一張100蚊紙你。

而我地肯用政府印出嚟嘅錢,就係因為我地有義務去用本土貨幣計價啲貨幣嚟交稅,而唔係用其它東西,否則就會犯法。所以我地需要去賺/獲取本土貨幣,從而有能力交稅。如果有左足夠嘅需求,市場上大家都願意接受,咁自然都會攞佢嚟做交易貨幣。所以係一啲落後,本土貨幣冇乜認受性嘅國家,佢地嘅逃稅問題會嚴重啲,個個都揸外幣,對自己國家嘅貨幣需求低。而美元之所以做到國際貨幣,其中一個原因,就係因為美國政府有能力向全球最有錢嘅一批人收稅。

順帶一提,發行國債嘅主要作用,係用嚟調節利率嘅工具。
吧女
有冇人會數自己一個月/一年平均睇幾多本書
lm
之前有本《赤字迷思》好似都係講MMT
會有個list寫低自己睇咗啲乜、睇緊啲乜、想睇啲乜

依排咁啱喺youtube睇到
啲經濟觀念講得好精闢深入
遲啲買返來睇下先
最近有冇人都有起bookdepository買書?
我d書飄左去大西洋一個幾月都未到
有冇send email去客服問下?
冇呀
之前一年幾又係因為疫情運送時間耐左
諗住等多陣先
等得來都睇晒 如果書店即買的話

我之前買書本嘢送遲少少
去問客服 佢地都幾快覆(雖然都幫唔到啲乜 lol
可以試下嘅
有冇人睇過本選擇障礙世代
前排買咗嚟睇 本身以為係講緊網絡文化啲嘢 但係睇睇下覺得本書同我期待有好大出入
bookdepository買書好似都唔係特別平
有時amazon買好似仲抵
貪免運炸 但好費時等
Amazon就要多買先抵囉
會唔會係香港郵政嗰邊?記得佢哋係香港郵政派
好多書排隊要睇...要整返個WAITING LIST...
如果本身Amazon買嘢 夾埋買一兩本就正
自從發現bookdepository多數貴過amazon 又佛系等書就冇再用過
不過book depository paperback多d amazon 有時得hardback
留名

孫子兵法
蛤蟆先生去看心理醫生
林深見鹿: 最美唐詩英譯新詮
應該係
想trace都難
你要計運費去比較
以前試過等咗好耐,客服會安排再寄。有次最後前後收咗兩次
買書速度快過睇書
搞到好多書未睇
蛤蟆先生去看心理醫生

呢本好野?
陳浩基 《13·67》
好撚好睇

近期嘅就董啟章《香港字》
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞