[書蟲]你最近睇緊咩書?9

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
依家人少轉咗搭巴士,架車更快更chock, 認真唔係幾啱睇書
追咗post
好想睇之前有巴打介紹個本明治天皇歷史書
但原來仲未有電子書
我自己中意將一本書入面啱用嘅嘢抽出黎,跟住放落一個大啲嘅notes 入面,但會抺去佢哋嘅出處
睇緊Virginia Woolf嘅A Room of One’s Own
第一本好睇有用
想睇多啲關於美學嘅嘢
見到Terry Eagleton本《美感的意識形態》
想問有冇人知道值唔值得讀
我會一邊睇一邊copy paste低啲有趣嘅段落去個google doc度
mark返對應嘅頁數

然後寫book summary嘅時候睇返
Life and death in shanghai
The last king of Shanghai
兩本都有一部分講啱啱解放後嘅上海,你自己揀嚟睇
Thanks Las king of Shanghai 已本身已入手,準備睇
最近想養成臨訓睇書嘅習慣
訓之前會開部kindle睇一個chapter嘅書

前幾日睇完 石黑一雄 嘅 別讓我走
好好睇,喊咗
嗰晚訓唔訓得著
寫讀後感
都可以寫下一啲terms,得閒攞出嚟睇下
唔記得咗就睇返果幾頁
好方便
睇緊人類群星閃耀時
睇英文書有好多生字唔識,大家會點做?

最近先開始有睇書習慣,見到唔明就查,查完又唔記得,結果同一隻字查好多次。

係咪keep一本生字簿會好啲?寫解釋例句又要花唔少時間,搞到睇書睇得好唔暢快。

有冇好方法分享下?
小弟英文水平都唔好,純粹想拋磚引玉。

小弟做法會係一路睇,見到唔識嘅字嘗試估估,跟住先再上網查。查完之後唔會刻意mark低。如果真係覺得好需要隻字先可能睇完個意思,再嘗試即刻係腦入面作句例句出黎。

因為個人認為其實可以將個問題去返啲生字本身度,始終如果唔係身處係一個好多英文嘅環境,如果見到唔識嘅英文,其實我諗較大機會係你日常生活唔會遇見/用唔著。通常越簡單嘅字,個意思嘅range會越大,反之依然。換句話講,我諗如果你見到啲唔識嘅字,會較高機會係一啲專有名詞黎/個meaning相對較窄。

咁如果個啲字係常見字眼 (meaning較闊),我諗隻字出現嘅頻率都會高,你會容易見到。我諗咁見多幾次,查多幾次都會自然記得。相反,如果個隻字真係好專嘅,你日常生活用唔著嘅話,其實都好難有機會俾你retrieve返memory,久而久之就會唔記得左。

但話雖說回頭,我諗細佬我個做法都要配合埋其他接觸英文嘅渠道先work,例如英文報紙app/英文歌/戲等等。咁慢慢就會分到邊啲係日常用語,邊啲係speicalized words。

最後我諗如果對英文係有興趣嘅話,咁自然就會接觸英文渠道同字越黎越多,甚至連上述嘅specialized words都會變成你經常見到嘅字,然後變成「擁有左嘅字」。大家一齊加油!
多謝巴打用心回覆

我細個冇查字典習慣,好多時大概get到句野講乜就算,尤其係adjectives,冇理到隻字真正意思

所以好多常見嘅字我都唔知點解

而家慢慢build up希望可以越查越少,睇得順啲
三體第一本睇左3/4開始好睇
呢本書內容既精彩程度同佢既封面係成反比
大陸啲封面設計都cheap cheap地
啲紙又黃又薄 環保紙咁款
啲字既版面又密
我寧願佢賣貴返啲
相反想問各位有無睇到停唔到既書介紹?
剛入手了ereader想瘋狂入書睇
本身鍾意乜嘢題材?
故事性D既中文書
我份人無乜修養文學類嗰D麻麻地
但如果真係有好推薦既都可以一戰
因為之前睇過一篇野類似係講睇一本你唔會睇既書係會開拓到你想像唔到既新世界
追緊第1個post都有save低左D唔同類型既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞