[書蟲]你最近睇緊咩書?9

1001 回覆
59 Like 2 Dislike
開post招下負評?

foucault係源自你興趣
你想唔想你開個post 招下興趣近既人仔?

又譬如 如果喺連登post傾好唔好?好似public d
但tg又得
又甚至 喺度傾 不過唔知會唔會阻到呢個post原意
番工太攰
我通常一路聽 一路睇 冇咁易lost 英文又會有進步
好 咁我開個post先
我都驚騎劫呢度
Trade your way to financial freedom
有冇書評
上嚟報平安都好啦。
未用但 lm
原來係返工
無錯佢講呢段嘢 我直接paste喺#1
睇緊Maslow on management, 講馬斯洛對management 嘅思想。佢覺得開明嘅管理方法應該更加人性化,着重員工嘅潛能、自我實現、目標等嘅範疇。

喺而家嘅社會上面,好多大公司都會講下自己可以點培育員工,對員工點好點好,有時會覺得都只係種廣告去美化自己嘅品牌形象同吸引人材加入,不過按Maslow嘅講法,其實呢種由公司着重、幫助員工嘅個人成長嘅做法係對公司有利益可言。

進一步引伸到去ESG 其實都係咁,好多時公司都話要負上某啲嘅社會責任,所以推動環保、平權等等看似義務慈善性質嘅野,但其實都係對公司自身嘅利潤有直接幫助。

Maslow提到要模糊自私同無私之間嘅界線,感覺上ESG都係行緊呢個方向,公司去負起社會責任,推動環保、社會發展,目標係創建一個更加美好嘅社會。呢啲望落無私,好冠冕堂皇嘅論調,其實都係實踐緊公司營利,所謂「自私」嘅一面

傅柯讀書組 (1)
https://lih.kg/2857647
係喎!原來已經寫咗
自從得了精神病整個人都精神多了

想問大家睇電子書定實體想轉電子書
中英書都睇 係咪都係kindle個啲大路嘢
我都算後期先join
見入面啲室友好似已經熟晒咁
就無involve太多啦
用緊但做緊cd rom冇寫過review
我用kobo
Ching你又推Goodreads
大力支持

多左中文書係好事呀
我仲有好多實體書未睇。新書會盡量買電子書。

Black Friday 在Amazon US 買咗kindle Paperwhite. 特價平過香港成480蚊。不過買咗都未用過嚟睇電子書。

大目標係慢慢由睇實體書轉為電子書。不過一啲經典書籍,都會保留實體書。
其實無所謂
anyway已pin
我地form個連登仔隊伍 打入小圈子
支持
想問下大家有冇啲佛教嘅入門書推介? 想知多啲關於五毒(貪、嗔、痴、慢、疑) 嘅野
以前有睇過一行襌師嘅「和解」,自己都有好多反思
琴日見到新聞話佢過咗身,就想搵下啲同佛教有關嘅書睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞