[書蟲]你最近睇緊咩書?9

1001 回覆
59 Like 2 Dislike

啱啱睇完哲食之道!

對我嚟講太深⋯⋯所以都冇得分享乜讀後感想。
係呀 諗住黎問下有無fans有睇
睇完 白夜行 同 嫌疑犯X的獻身
後面嗰本好睇好多
上星期啱啱睇完incognito, 好好睇! 佢講到同legal system相關 & policy implications嘅部分幾有insight
fb見到有人share
lm
唔算fans但有聽下啲歌
佢一生都幾傳奇
有無人睇過《也許你該找人聊聊》幾特別的心理學書
想睇慕容雪村本 Deadly quiet city:
Stories from Wuhen
作者喺20年4月去咗武漢秘密採訪三個月,被威脅後就去偏遠山區完成埋個稿
知道自己如果出書就所以走佬去英國頭也不回
書由澳洲出版,好多online web shop都只係送本土,入手比較麻煩,又未有電子版
唔該巴打
以後kobo買書要轉地區揾多幾下先得
我初初都同你一樣 棄咗一年
後來我唔理佢啲人名照睇
剩係focus 落班人做咗咩事 同歷史有無咩關聯
咁就順利讀完
呢排開咗幾本書,但係暫時冇乜興趣睇落去:湖濱散記、the parasitic mind同解放的悲劇
然後開咗本阿拉斯加之死嚟睇,睇完諗咗好多嘢,有啲仲消化緊
本書係講一個啱啱大學畢業、好聰明嘅人為咗尋找自我(?)而流浪去阿拉斯加,最尾因意外而係嗰到過咗身嘅真人真事
作者係透過睇返個主角嘅日記同埋同之前同主角相處過嘅人去拼湊返當中嘅過程,同埋主角嘅內心世界
呢本書仲有套電影:into the wild,不過我未睇
--------------------------------------------------------
覺得自己同個主角有啲似,心入面都有股衝動想要擺脫社會嘅norms同埋同其他人嘅關係,好孤單但好浪漫咁去流浪(或者我諗好多人都會有呢個諗法嘅 lol)
事後啲人覺得佢係漠視咗大自然,冇做好足夠嘅準備就去阿拉斯加,最後意外而死係抵死。我都同意嘅,不過我覺得如果做過多嘅準備,又會變成咗另一種嘅絆腳石。因為冇嘢係100%冇事,太多嘅顧慮最尾會令自己唔敢踏出個comfort zone。究竟要諗幾多諗幾少真係好難拿捏。而家自己出咗嚟做嘢幾年,都係到諗緊自己嘅前路係點樣,要勇敢啲轉行,定係安守係而家呢行?
另一樣本書帶俾我嘅衝擊係估唔到最後個主角會領悟到Happiness only real when shared,同埋學識用empathetic 嘅 lens 去睇自己嘅原生家庭嘅wounds。係經歷咗咁多個月嘅孤獨旅行之後,發現人與人之間嘅聯繫係人嘅基本需要

歡迎大家交流
有啲長唔quote
好耐以前睇過into the wild電影, 嗰陣仲喺學生。見幾多人正評,無了解個故事背景(包括原著) 就衝咗去睇
記憶得返:套戲好長同好悶
重睇的話感受應該好唔同
睇緊the culture map 終於明點解自己喺歐洲成日都同人有溝通上嘅誤會
可唔可以講多啲
睇完美麗新世界 1984 動物農莊
1984真係好深刻 睇完好感觸
諗緊下一本仲睇唔睇呢種反烏托邦既書
我覺得呢3本都已經算係反烏托邦之中既頂點
其他應該都係大同小異 只係個故仔點包裝
我有睇埋 我們
算係最悶個本
以日記形式去寫 未來既1984咁
有寫牆外 牆內 只有我們 沒有個體
我會咁排
動物農莊>美麗新世界>1984>我們
可能係我睇完1984 美麗新世界
再睇我們先覺得比較悶
有冇咩可以了解猶太文化 理財 習俗既書推介
反烏小說問題係在於你進入之前已經有前設
設定左故事本身既背景係不道德同邪惡
其實底層都係反共

而呢種衝擊唔止因為你故事既素材有幾特別
有相當大既一部份既感受係因為佢建議左你對呢種故事既視點

所以睇多幾本, 素材幾特別都好, 都只可能強化你既觀點, 而唔係創造新觀點

所以無新意係正常既
如果想再有新鮮感, 可能要搵反民主反資本主義, 或者民粹既故事

小小意見, 唔岩聽唔好屌
反烏唔等於反共
美麗新世界同其他三本好唔同
著重點都差好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞