(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
55都可以既,獲利會少左,咁相對風險係冇咁大
算啦 都係廢事太多操作
之前係咪話 20% cash 就rb 定都係0%先rb?
0 到負數 用盡現金先reb
跟樓主月尾rebalance!!堅定意志!
機會又準備來了
今次set單唔會set咁高 上次一訓醒就嚇親

繼續不守規則地time the market買入
可能隔一兩晚就入黎求洪巴穩軍心
第三注?
又唔覺有咩咁驚,同武肺果時比差多了個氣氛
我都分唔清幾多注了

目標倉位本金$60000
宜家買左$18369,所以黎緊當第二注掛~
2020-2021年都同自己講,如果3月all in左TSLA / TQQQ / Shopify等等,宜家就賺緊幾多幾多錢

但當自己用真錢入左注,個心態會好忐忑
買又怕買貴,賣又怕賣平
又會諗decay、幾時先會升番、如果長熊點算
人性真係好複雜
入到都揸唔耐
真 我無可能揸到最高點
所以先會想跟洪巴呢個plan
低賣高買 用季度rebalance 令自己早日可以離開香港呢個第三世界

一開始雄心壯志 backtest時嫌賺唔夠多
但宜家跌市 就忐忑不安
所以要間唔中入黎等你定一定個人
低買高賣
眼訓到連字都打錯

小小自爆 我係宜家社會上被討論得最多既其中一位專業人士,真係好恐怖(唔係武肺,係管理)
好心寒 會想有咁快得咁快離開呢度
黎緊有隻新病毒IHU 好似話仲勁過O仔 到時香港真係清0
Deltacron同IHU邊種勁D ? 好快香港人又感受到....
突然諗緊點解sigline 要埋供款,假設我成個倉價值得10000 之後我月供20000, 咁我一定長期低過sigline。是否就咁*1.09就好 唔洗加埋供?
初期係
累積後期差好多
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgTjLo6lyJPAS6lkg?e=txbRMD

1年供3000 (1年6期X500)

3/2010 ~ 12/2021
SIG LINE X1.09 = 4167336
SIG LINE X1.09+(供款500) = 4440295

初期SIG LINE 冇供款推高信號線,賣既股票會多左套現多左,累積會慢左VA 係睇時間值內 最快達到最大投資目標為目的
好似定期定值作者 Michael E. Edleson 本書入面300回合內同DCA比較
達者為先 ,
1年供3000美金都差咁多

如果1年供12000美金 中間差左13.2% 結論係唔推高CASH 冇錯係消耗量低左 , 但效率差好多 假設你中間意志堅定到從冇套現過 去到最尾差左123萬美金
成層樓咁濟

當然大家都揸唔到咁多錢同挨咁耐 但時間越快累積越多 , 盡快CAST OUT套現投資其他嘢降低風險好D
一直都係三次

兩次?係咪好早前季度先兩次咋? 置頂紀錄冇提過2次應該係去年初構思時設定
我意思係如果供款個數額對比個倉大好多會點,舉個極端例子 , 而家現金有40% 得 10000蚊,如果下期供10000000, 咁下期個sigline會變成10000000+,變相所有供款都會變左買股票
你個倉25000 40%cash 10000
但係供款10000000 如果唔擺落sig line 會變死錢,有排先消耗個供款

你推哂入去sig line 唔會長期低過供款,單位多左個市升,下期升市餘額都係會多過sig line
諗左陣 明你講咩,如果差距大成咁 就唔係供sig line 係直接買入信號時6.4reb reb番40% cash
所以感覺上 供款既數額/倉既大小係有影響,但未歸納到個原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞