(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
已經跌咗10% 好想斬倉
千祈唔好

-由於我們核心思想係不去預測市場走勢,只對每期價格變動做適當反應,利用定期進場並係隨機性波動中布局 , 等待均值回歸!!

但TQQQ/UPRO仍然會係每期之間交易日劇烈波動。我們唔會理會未到期時當中既波動 , 所有買賣動作只會堅持係1.3.5.7.9.11呢六期既第一個交易日調整

所以嚴守紀律 , 保持耐性將係最關鍵,因為過度情緒化的投資者可能會在錯誤的時間決定退出。例如突然其來黑天鵝消息 20年2月時 在信號配置期間 疫情傳到美國擴散 此時我們還在等待3月調整 , 恐懼永遠不會等你準備好賣出股票才來 , 此時好多人都鱷魚理論 , 斷臂求生...

-所以雖然呢個配置方法對收穫利潤、鎖定復甦等方面都有指引,但有時市場波動會嚴重打擊它 , 係30%規則啟動時要求你買入股票亦可能市場恐慌性拋售攪到你猶豫不決!!但請保持耐性.冷靜,並相信指數永遠不會結束

如果難受,証明你本金太重承受唔到,反彈後減減碼

最低限度你放入信號配置個額,假如跌30-40%痛唔痛?
唔記得問買賣啲手續費要唔要計埋?
我用FT 你可以計既 1年6次動作 12次買賣而已,可年結先計
話時話巴打個excel啲錢單位係usd?
yes
本唔算大 只係平日無論贏輸都幾%走人
突然間玩SH會有啲唔慣 仲會想低位溝貨
巴打,債券係邊度買同買邊隻?
邊度買?唔明……
長期sh 係要考定力
無野了以為係直接買債券,原來係債券etf
計劃剛開始 好動盪
係好事

信號配置高賣低買,佢波動對我地有利,日子有功慢慢你就會見到佢威力

2月尾結算日如果跌30%,我們都會依照規則買入並鎖定

相信John Bogle既均值回歸,勝過千言萬語
唔識計升跌幅 如果要喺3月份鎖定股票 係咪要[(2月尾結算日-12月尾結算日)/12月尾結算日] x 100%咁計達到-30%以上?
對比2年內 每期月尾收市價-30%
lm 學野
tmf係表現波動,我自己轉govt已經好極限,( 以個人風險承受力黎計)

上左船就唔理咁多
25% 等下個賣出信號先重置喎
怕唔怕25%唔夠緩衝等賣出信號?
再研究下先
我之前backtest 30%會好d 當然你可以自己設定

只不過係獲利多少問題,結構上不變,依然係定期布局,均值回歸
我竟然有想換番vcsh既念頭
今次似係真跌不過4成揸cash冇入債 感覺萬一雙殺都冇咁傷
原來已經有實戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞