(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
但割肉真係好痛

172入手
冇計,等反彈,咩位溝貨比唔到意見

我自己已拼棄短線投機
你要使你的損失越小越好,認賠出場越快越好,這樣做不會總是正確的,但可以
保證你能夠在這個遊戲中生存
睇得通

等同信號配置一樣,當債券補過去股票低於30%等賣出信號卻一直補到0時,寧願rebalance比番40%過去債,道理一樣,縮小下跌幅度(假設佢係股災大回小漲勢頭)
其實股市升跌波動在所難免,我覺得大家不妨睇得禪一點

面對它、接受它、處理它、放下它~聖嚴法師

面對它=承認股市波動既定律,唔好漲既時候fomo 跌既時候慌張錯亂,股市就同燈制一樣唔係閂就係開

接受它=接受自己必須要跟隨股市波動,不應以為自己可以先知地止賺止蝕,避開波動,time the market 可能會係錯誤點做錯誤事

處理它=利用信號配置或資產配置,定期布局,跟隨股市舞動,被動投資,耐心等待均值回歸

放下它=明白自己買入世界性指數,係世界一流企業,觸手遍及全球聯動,讓一流企業家為你既錢工作,你只係要保持簡單,定期進場調整,唔駛理會大市加息通漲媒體,平常心是道

處理它=
巴打 想問揀tqqq定upro好?如果改做7:3 又點睇
因為我初步諗係tqqq/upro 7:3 3 係渣cash
假設我starting係1球hkd 你建議每期(1個月定2個月)供幾多?
點解係2個月做rebalance 唔係1個月rebalance?
Sorry比較多野問
我個人比教喜歡upro全面性,加上熔斷機制

當然看你自己,tqqq波動比較大,股價會比upro高

比例上,我只建議64,置頂文有解釋過

而且backtest 基本上 64配置,平時upro都多於60%+,因信號線增長
7:3:3 我不知點做信號配置,每期9%用光cash?

1個月太貼市,可能未跌完已經提早打光子彈
7:3 (3係指cash) 唔選債
如果一球開倉,你建議每期供款幾多好?
1球我會建議分5注 先用第1注開倉 , 然後4注係黎緊4個買入信號投入
買入信號即 股價低於信號線 要求你用CASH買入UPRO/TQQQ

比例如果你堅持7:3 咁我建議你所有賣出信號都REBALANCE
賣出信號=股價升得多過SIG LINE
08-1-2022 更新進度

本星期進度 08-01-2022

UPRO 餘額 $20052 (第二期調整後$21206) -5.44%
GOVT 餘額 $11978 (第二期調整後$12180) -1.66%
組合結餘 $32046.6 (第二期調整後$33402.6) - 4.06%
剩餘現金 $16.66

------------------------------------------------------------------------------
本期於3號調整後下趺 , 本星期組合下趺4.06% , 市場傳緊加息縮表收水等等問題 , 出面對此長篇大論 , 但小弟實在不以為意 , 因為我地已經有方法去面對股市下趺 , 而且我地持有既係 3X LETF , 當然要承受波動 , 信號配置已經有指引 , 直到3月 , 信號會依照股市升趺幅來要求調整 無需太擔心 , 寬心點對待市場波動 , 只要堅持定期布局 , 一定會均值回歸的

所以既然波動在所難免,我覺得大家不妨睇得禪一點
引用下聖嚴法師名句 : 面對它、接受它、處理它、放下它

-面對它=承認股市波動既定律,唔好漲既時候忘記趺幅而fomo 跌既時候慌張錯亂,看待波動就如同燈制一樣唔係閂就係開

-接受它=接受自己必須要跟隨股市波動,"坐艇"係每個投資人既宿命 , 不應以為自己可以先知先覺地止賺止蝕,避開波動,time the market 可能會係錯誤點做錯誤事

-處理它=利用信號配置或資產配置,定期布局,跟隨股市律動,被動投資,耐心等待均值回歸

-放下它=明白自己買入世界性指數,標普500一流企業,觸手遍及全球聯動,滲透生活消費起居飲食 , 讓一流企業家為你既錢工作,你只係要保持簡單,定期進場調整,無需理會大市加息通漲媒體專家消息,平常心是道 , 大道而至簡
ching 有冇比對過呢個方法同平時 dca每季REBALANCE 邊個回報會高啲?
同樣配置upro+govt的話 信號配置高很多

因為30%規則 會反手買入,每季rebalance即只會定時定候 rebalance
直插無水花
淡定等待

上個post條友仲踩場話不如all in
本身波幅咁大 我就唔敢all in啦
最後139割左肉

點部署好

用你承受到既本金再去配置

多年經驗,投資人永遠高估自己持貨能力

所以我冇買tqqq+tmf
想問下洪巴,我係159入手的,咁如果係30%規則嘅話,係未即係159×0.7=111.3,當下一期收市價跌到111.3個陣我就要鎖定賣出信號三次?但同時間盡可能地用我自己嘅cash或者供款去買股?
咁樣睇好似離111唔遠了,不過我諗住堅定持有,至少都做翻1年睇下效果
164入 已經想斬
但更加想跟一年睇吓值唔值得長期持有
我仲有得溝,因為聽咗洪巴講靜係入咗本金嘅一部分,下次有買入信號個陣再入埋剩餘嘅本金
no 對上12期最高收市價 最高收市價應該係上期12月31收市價 152.56

152.56x0.7=106.8 拆股後即53.4 2月最後收市價 如穿53.4 即進入30%規則,買入並無視3次反彈信號,第4個反彈信號重置

如果鎖定期賣出信號則無視,如果需要買有額外錢則盡力買,冇錢就dca供款買
sor 我個比喻係upro tqqq同理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞