(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
一間模擬下先
多謝,好詳盡 仲有2個月股價唔駛自己整
run 緊tqqq 我而家由1986做到1991 已經啟動左4次 30% 規則

係86年 到91年 因為債市慢熊問題,所以我用既只係現金 加tqqq 左右互搏,好吸引
等有時間先再sim UPRO
因為要計borrowing cost 唔只係單日升跌x3咁簡單
除咗dot com bubble比較另類 兩者其實差唔多
辛苦哂,但我想問,模擬tqqq 2000年5月 由215.54 下路跌到 2002年3月 1.9

有跌咁多架? 講緊tqqq跌左99.1 %
QQQ都跌80%
TQQQ真係會化灰
睇其他人圖都係跌剩1/1000
用UPRO就無呢個問題
四個字,灰飛煙滅

1986年到2000年頭 由3萬碌到1千2百90幾萬 我以為我眼花

根住dot com…
我覺得LETF 應該加個CAST OUT制度

獲利N倍就減碼 脫風險

2011年開始先慢慢收復失地
唔係00年3月$316跌到09年3月$0.11咩
幾多倍就等每個人自己決定啦
本金同目標個個都唔同
係 我睇錯

385 碌到1.9

呢10年好難挨 由1986年 0.62 到99年泡沫385.74 獲利由3萬到 1290萬

係99年1月到2000年1月係咁cast out 組合由499萬 增長到1290 cash比例去到72%

但之後就叫救命了 之後03年慢慢準備回升又遇上08海嘯

只能話你挨得過之後 你長大了 最終獲利2238萬 但又有幾人做到? 我自己自問做唔到
如果真係由三萬升到千幾萬,應該係人都斬倉去嘆世界
但係2238萬係配置做出黎個成果?咁都比SH TQQQ好
2000年個次股災到而家都未返上去
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgVo-qYnJVh13LIcx?e=uciCMV

做完了 , DOT COM 泡沫係30%規則下 12期完結都未趺完 將86年到2000年頭 累積豐厚獲利打回原型
即使係99年到2000年頭不停CAST OUT , CASH比例增到72% 仍然趺足9成5 , 03年開始築底回穩 , 卻又遇上海嘯 組合下趺57.3%

同其他投資BACKTEST結論一樣 挨過呢十年先海闊天空
係 , 由10年開始慢慢平穩向上

同我之前BACKTEST個走勢差唔多 能夠回家鄉 係因為DOTCOM爆破前累72%CASH 係爆左時分期買入 股數都係時間複利...不過要挨10幾人 我相信冇咩人做到

我自已之前就係考量過自己承受唔到先玩UPRO
千二萬回到五萬幾
係45萬 不過我相信好似你地咁講86年到2000年呢一波應該走左好多
唔止
2000年3月 1290萬
2009年3月 5萬6
宜家似2000年多過86年

可能qqq 加3% 會好D
謝謝 試下先
洪巴
1. 如果今期出cash<30%訊號,理論上係要下個賣出訊號要reset,點知下一期出30%DD訊號,咁下一個賣出訊號係咪唔應該reset,等到30%DD訊號第4個反彈訊號先reset?

2. 如果30%DD訊號未等到第4個反彈訊號,已經再出30%DD訊號,應該點計法?
(我用雙數月做TQQQ Backtest,2019/02 2019/06 2020/04都出訊號,如果無視2019/06個訊號就2020/02啱啱好第4個反彈訊號,reset咗之後去到宜家會差成倍)
其實簡單黎講咪即係海龜交易法
1. 係 30%法則優先

2. 照計應該繼續30%法則 反彈未完又觸發規則唯有加長規則期 <以最新觸發點重算反彈次數>可能 個市大回小漲反覆尋底緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞