(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
冇...一切都跟紀律做 3月1號 調整
完全唔預測市場走向 因為我做唔到
time in the market not timing the market

3月1調整完又可以停2個月唔駛操作,順期自然
請教洪巴意見

琴晚我諗住跟上面計劃買 但明顯地fail左
宜家好1516
一方面,由於當前局勢不穩(打仗+加息),我係比較想time the market咁買(未建晒倉)

另一方面,又怕miss左低點,想係2月尾 買入多10-15%倉位(咁我就會係40-50%倉左右)
但我既approach係季度rebalance

所以宜家都唔知買唔買好 跌都反而冇咁煩 宜家咁樣1516先心煩,教洪巴建議
不建議time the market 不必買係絕對低位,相對低就可以了 而家比起12月31號已經大跌4成幾 信號配置核心就係跟隨市場反應做回應,價格先係你應該關心,至於佢點解升點解跌真心唔駛理,保持機械式被動就可以了

如果仲有time the market既心態,好容易破功,失去紀律

我認為你應該一嘢隊哂入去然後quit the market每期開app睇信號調節就可以了 講真我唔係想推廣sig line比多d人知我都唔開連登ac
感謝洪巴 無呢個方法我應該比宜家更panic

佩服你呢種定力
長期黎講,你最終都會賺錢
30%規則

-30%規則原理在於股價到達低位時開始回升時鎖定股票並等待反彈期後重置比例 , 釋放反彈獲利 亦係整個信號配置最重要基石

當股價到達30%或更低時 , 它要求你根據信號發出時勇於進場 , 並要求你係信號叫你賣出時改為鎖定股票耐心等待反彈

而信號配置跟TMF資產配置稍有不同,資產配置搭TMF在趺市時不趺反增達到對沖效果 , 利用負相關資產增長去rebalance到下趺的股票

而信號配置卻是跟信號越趺越買 以TQQQ為例 , 波動度大 , 容易一下就趺多於30%以上 進入規則
若30%規則發動時不去反擊只保留40%債券或現金 會大大減低整個組合獲利能力
大致係趺到30%(以十二期收市價高位比較)以上 就會只買不賣 鎖定佢直至反彈完畢 , 再REB釋放鎖定既利潤 , 如果繼續趺我們會繼續買 但如果開始低位反彈 信號叫你賣 我地就唔賣鎖定佢
點解好似愈來愈復雜小心over-fitting
唔明
over-fitting 應該冇
其實睇文字係好難睇得明
要睇個BACKTEST EXCEL 先明成個操作
我記得我有見過最初版本 E家勁復雜 anyway我地唔係同一路但都想學下野
其實都冇咩點改

只係可能趺果時會因應MOM拖多一兩期
快啲整簡單弱智版
啲人咪可以input數字落去
原本30%規則 係
1.進入規則
2.MoM上升時不賣出股票 X3
3. 第4次MoM上升時REB

".第4次反彈準備reb時 , 如果組合餘額仍然追唔貼30%規則前餘額,則延長反彈次數,拉長時間以走完Smiling Curve微笑曲線,如圖(12期內)"
"H. 若規則期4次反彈期內再次觸發30%規則,則從頭計算,(最長十二期)"

有時3次MoM上升但未到第3次又再下趺觸發30%

eg. 置頂個post , 1990年頭進入30% 年中即發生波斯灣戰爭 係規則期再下趺 , 當然要從頭計算 唔係就變左谷底賣股票reb
我係電腦白痴
12年1月3號個次點解要all in返
因為對比起11年5月2號 佢少左30%?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞