(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
補到0 rebalance = 止蝕?
Oh洪巴我唔記得講我係tqqq+cash,咁樣講嘅話,最高收市價係12月31日嘅166.33

166.33×0.7=116.431,仲近咗
去到2月尾先算,根據市場做反應,如果穿左咪啟動30%規則,買入後鎖定,耐心等待反彈,再rebalance釋放獲利
補到0 由等賣出信號變做反彈信號,(同比上升)
想知點解唔用買入價取代收市價去計
btw估唔到一開波就準備進入30%規則不過歷史可見 跟住規則係冇錯 我會繼續守住
開始建倉
劃一性 每個人調整日買入價可能不同

所以統一用yahoo收市價
一注過?
唔好見跌左咁多就撈,事實上如果試圖Time The Market 最後可能會得不償失 , 當你不停做投資決定 , 就會增加猜錯既機會 , 特別手機時代 , 資訊傳播 , 落盤方便 , 使你更容易想去Time The Market 

-係股市中有所謂八二法則 , 即長期係股市投資既人輸錢佔80% , 嬴錢既只有20%

-主要係 , 你用主觀猜測去買賣股票 , 嬴錢既機會唔係二分之一 , 係四分之一!!! 25%
( ½ X  ½ =1/4)
因為你要買入同賣出你都要同時都要估中 , 呢個就係八二法則既由來!!

-就當你長期係股市炒賣 , 同時猜得中買賣既機率高達70% , 已經係高手之列 , 你估中既機率仍然都未超過一半!!! 何況你仲要去分析總體經濟 ? 當中大量變數 , 你如何估得中市場走勢?
(70% X 70% = 49%) 

-正正因為八二法則 , 呢個手機網路年代 Time The Market 越耐 , 長久下來必定更容易出錯 , 因應股市容易受到波動 , 你要做既決定只會越來越多 , 同樣出錯既機會就更多

-利用信號配置每期進場加上均值回歸理論 , 長期來看,指數走勢最終會回歸價值中樞。最終收益會呈現明顯的均值回歸現象
分3次 希望1月內買好晒
祝好運
唔好意思, 成個信號配置流程都大概清楚
但係開倉流程唔係好明

假設有30萬現金, 打算6:4 TQQQ/GOVT, 其後每期供6萬
分3注入市每注10萬是否理想?

而實際操作應該係點?
分3次60000 TQQQ / 40000 GOVT咁買入?
依個情況底下嘅信號線應該點計? 60000 x 1.09 + ????
之黎係咪都要等每期(兩個月)嘅第一個交易日先入第2第3注?

另外, 除咗GOVT同VCSH, 你亦都提及過另外幾個債券選項, 應該揀邊個好? (知道TMF波動較大)

唔該巴打
琴晚繼續建倉 買左少少

第一注:$145,41股(好耐前買落)
第二注:$135,24股

仲揸住80% cash,慢慢買
HI
1. 我認為以你風險承受力黎分注 , 可以分3~4注 , 如果你能每期供6萬咁多 , 3注的話你供款佔注數60% 足夠分散了

2 .分3注 第一注6:4 , 下一個買入信號 (即期結時TQQQ股價低於信號線)即放多注 , 將組合餘額+第二注再分64比例 , 第三注如是

3. 係 ,每期月頭買入 , 信號配置用期未月尾收市價係因為用黎劃一去對比30%規則同埋SET信號線 , 因為月頭開市時股價變動每人買入價都唔同
但你用期未收市價去SET 左信號線後 , 開市你係會就住信號線買

例如尋晚咁大波動(波幅8.8%) , 假如之前SET左信號線係100000 , TQQQ餘額係90000 , TQQQ前收市價144.94 買入信號應該係69股
你假如開市趺到132.1 你既調整股數會變做76-69股之間浮動 變左跟收市價設定既SIG LINE而調整
-GOVT係綜合美國公債 同IEF中期美債差唔多 , 而加息在即 我建議信號配置買SHY / VCSH/ BSV 短債 一來波動度低 , 二來信號配置係靠股市波動來對沖 , 普通資產配置係要靠債來REBALANCE , TQQQ要配TMF先夠力REBALANCE 否則股市大趺 ,短債唔夠力平衡去TQQQ

希望幫到你

建完倉就唔好成日TIME THE MARKET 睇下尋晚都幾多人左一巴右一巴
而實際操作應該係點?
分3次60000 TQQQ / 40000 GOVT咁買入?
依個情況底下嘅信號線應該點計? 60000 x 1.09 + ????

信號線=上期信號線x1.09+(供款一半),期供款先放入債券,利用信號線推入供款

第一期60000x1.09+30000=95400
用期未收市價結餘減去95400就係你要調整既額

第二期95400x1.09+30000=133986
如此類推
感激巴打
今晚慢慢睇
如果期結由兩月一次改為一個月一次 ,有冇咩影響既?
太貼市好可能未跌完嘅時候已經打光子彈
12期收市日最高位計係睇果12次定兩年來嘅每一日
每期
均價140⋯⋯有冇再買?
暫時冇
但我唔係正確做法,好似洪巴講 我宜家就係time the market,估佢仲會跌,一升起上黎就miss好多profit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞