(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
假如一開始initial investment = usd10000,之後係咪每季做rebalance 加入金,入金全部都係係季結到做,同埋全部入晒去bond如果唔hold cash ?
想問下洪巴如果股價跌30%,但係未到供款日,你會唔會加注
早晨巴打,唔會,一切跟計劃而行

我地唔會time the market

upro試過一期內跌12%,再期跌37%,3個月內跌左49%

我們都只會跟計劃而行
Thx 洪巴揸緊個信念

呢d正常波動啫
所以我點解反對全倉就係咁解

-由於我們核心思想係不去預測市場走勢,只對每期價格變動做適當反應,利用定期進場並係隨機性波動中獲利,等待均值回歸!!

但TQQQ/UPRO仍然會係每期之間交易日劇烈波動。我們唔會理會未到期時當中既波動 , 所有買賣動作只會堅持係1.3.5.7.9.11呢六期既第一個交易日調整

所以嚴守紀律 , 保持耐性將係最關鍵,因為過度情緒化的投資者可能會在錯誤的時間決定退出。例如突然其來黑天鵝消息 20年2月時 在信號配置期間 疫情傳到美國擴散 此時我們還在等待3月調整 , 恐懼永遠不會等你準備好賣出股票才來 , 此時好多人都鱷魚理論 , 斷臂求生...

-所以雖然呢個配置方法對收穫利潤、鎖定復甦等方面都有指引,但有時市場波動會嚴重打擊它 , 係30%規則啟動時要求你買入股票亦可能市場恐慌性拋售攪到你猶豫不決!!但請保持耐性.冷靜,並相信指數永遠不會結束

要睇個人風險承受力,我個人認為自己年紀大受不了,所以我冇做

-傳統資產配置 , mdd會比信號配置較少 , 因每周期都維持40%比例,但反擊力卻因rebalance而限制40% ratio , 只靠多於40%+的ratio 去rebalance到另一邊資產上 , 所以能對沖到多少tqqq/upro幅度做到風險平均係靠你買的負相關資產獲利能力.(這裡只談3X ETF)

TMF波動亦可能會受加息周期,通漲問題等等相關新聞消息刺激.作為一個需要嚴守紀律長期執行計劃 , 有可能需要面對一定壓力 , 需要有較高既個人風險承受力 , 但投資心理行為表明 , 投資者永遠高估自己持貨能力 , 當兩邊資產都係3倍摃桿 , 相應承受風險亦不低 , 且低息環境未來可能會改變 , 雖然溫和加息 , 未必影響TMF獲利 , 而且信號配置表明配搭TMF獲利比其他債劵獲利高 , 但我了解自已風險能力 , 暫時 我是不會選擇TMF (註:因為我年紀已不輕) , 當然TMF好處係股市下趺時會提供到足夠保護力.(註:並非絕對)例如武肺時期TMF提供的保護力相當令人驚喜 
係,我們核心思想係不去預測市場走勢,只對每期價格變動做適當反應,利用定期進場並係隨機性波動中布局 , 等待均值回歸!!

所以未到期,我只會繼續觀望住
其實買UPRO/TQQQ,係咪都係因為基於「指數從來未輸過,最終會破頂,美國佬會搞掂」呢個假設?
信號配置係中長期計劃
正因為你買入的是指數!!而且係世界性指數 ,

而UPRO/TQQQ 對應的VOO / QQQ的指數入面都是一流企業.世界級企業,其觸手遍及全球
大部份行業!!(不作細數)  正如連登潮文所講 " 信自已不如信美國佬金融霸權"

#TQQQ潮文(原版為VOO)雖然感覺玩膠及粗魯 , 但其實言骸意簡 , 一語中的 , 化繁為簡 

潮文核心思想
-因為當你清楚了解到投資本質簡單到就係參與世界級一流企業 發展 , 讓世界一流企業家為你既錢工作 ,而指數更免除複雜既選股 , 降低投資單一個股風險

而且利用LETF去提高獲利 , 配合資產配置/信號配置 , 分散系統性風險 , 將你財自時間提早 , 而你只需要保持簡單 , 不去猜測市場 , 克服情緒 , 若果你能看清投資本質 , 自然會產生定見 , 有正確對待股市的觀念 , 自然對股價波動會有另一番體會 
新事物唔係太多人接受到,實踐係檢驗真理唯一標準,所以我先真倉實戰

既然真倉,就要承受風險,我自己受唔到就冇用tqqq tmf

但係年輕又覺得受到,可以
上年Tqqq/upro 都有接近78%既return,我當今年個市冇之前咁勁,又收水,加息。

如果有20-30%return,中間硬食d volatility decay,都已經好正,最重要係敢買,跌就加倉,長遠就fat fat
係,保持簡單就好

-信號配置就係要盡量去移除投資者既fomo ,降低壓力

-低買先有效降低decay

而且定期進場無視中間volatility,成績反而更好
最怕係有極端黑天鵝姐,不過美國佬有circuit break強停
所以永遠有準備囉
如果個倉淨係得tqqq
想試玩呢個6:4 方法
係咪要補返40% 債券先開始?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞