(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
但tqqq近12期最高收市價係83.3,30%規則唔係應該係83.3×0.7=58.31咩
凡事都唔好心急 供得耐揸得耐一定跑贏標普
因為對比番個市一直上,剛好上月係最高位
你岩之前試野唔記得改番
然後轉個到就58蚊
學洪巴話齋,2月28號再算啦
2.set sig line X1.09 +當期供款

但實戰又用一半?
SIG LINE (一半供款)
backtest 時有全供款,股債各半,冇供款

真倉選擇股債各半 利用信號線推一半供款去upro

中庸之道
tqqq真係比較易掂到30% 之前backtest波動大,高賣低買個幅度大d

2011年5月開始一連串事件 4個幾月內插成50% (希債+美國債上限)

如果time the market 可能係6月希債大跌後7月希臘攪掂歐盟科水,諗住反彈買入,結果接住又美國債上限,全球股市大跌,好多人就係咁all in 或撈貨,之後下跌37% 可能以經撐唔住斬埋
22-1-2022 (置頂重要更新)

-呢個星期大跌,模擬左黎緊2期(4個月內)upro下跌60% 之後分段慢慢反覆反彈60% 情形

圖中所見,我們依據30%規則,係2次大跌時低位買入,(有額外錢買入更好,冇則dca投入)

股市今年餘下8個月內就算原地踏步只升回下跌前幅度 累計增長依然都有38.44% 同比收益18%

當然,再壞既情況隨時都有可能發生,我們不能預測,但係最惡劣環境時,保持紀律按策略進場係我地唯一可以做

為此 30%規則將會加多2個規則去順應最惡劣環境

1.若第4次反彈信號rebalance前,仍未追回下跌幅度,則順廷反彈信號,直到追回幅度

2.若30%規則發後以往後十二期為最後一期(即2年),無論結果如何都需要重新rebalance

-第1點,係為左難得捉到鹿就唔應該輕易放過,因為我們可能買中左相對低點,但唔夠時間脫到角就放手,十分可惜,所以唯有拉長時間耐心等待,股市大幅下跌後比較容易上漲
就如同壓彈簧一樣 <參考金融海嘯時期>

-第2點 其實係for萬一遇上長期滯脹情況 上世紀70年代試過一次,直到高息強美元政策同減稅先扭轉頹勢(印象中好似係,有錯指正)

我地唔知將來總體經濟會點,因為太複雜,未必會咁差但又為左防範於未燃,萬一不幸長期滯脹再發生,我們跌入30%最多只執行2年,2年後無起息,就退出規則重頭上路
22-1-2022 (置頂重要更新)

https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgVZaR3QDbNaAHRYl

-呢個星期大跌,就試下模擬左黎緊2期(4個月內)upro係下跌60% 之後分段慢慢反覆反彈60% 情形

圖中所見,我們依據30%規則,係2次大跌時低位買入,(有額外錢買入更好,冇則dca投入)

股市今年餘下8個月內就算原地踏步只升回下跌前幅度 累計增長依然都有38.44% 同比收益18%

當然,再壞既情況隨時都有可能發生,我們不能預測,但係最惡劣環境時,保持紀律按策略進場係我地唯一可以做

為此 30%規則將會加多2個規則去順應最惡劣環境

1.若第4次反彈信號rebalance前,仍未追回下跌幅度,則順廷反彈信號,直到追回幅度

2.若30%規則發後以往後十二期為最後一期(即2年),無論結果如何都需要重新rebalance

-第1點,係為左難得捉到鹿就唔應該輕易放過,因為我們可能買中左相對低點,但唔夠時間脫到角就放手,十分可惜,所以唯有拉長時間耐心等待,股市大幅下跌後比較容易上漲
就如同壓彈簧一樣 <參考金融海嘯時期>

-第2點 其實係for萬一遇上長期滯脹情況 上世紀70年代試過一次,直到高息強美元政策同減稅先扭轉頹勢(印象中好似係,有錯指正)

我地唔知將來總體經濟會點,因為太複雜,未必會咁差但又為左防範於未燃,萬一不幸長期滯脹再發生,我們跌入30%最多只執行2年,2年後無起息,就退出規則重頭上路
第1點係咪即係,第4次岀現反彈信號該期收市價要高過啟動30%規則該期既收市價先進行rebalance

如果無就繼續無視反彈信號,直至岀現反彈信號時該期收市價高過啟動30%規則該期收市價先進行rebalance

驚理解錯
係,但也不能無止境唔reb,所以有第2條
了解,唔該洪巴

今朝起身 貪心買多少少(雖然未到$56)
買住$1500,本身set左買$6000

極速到價 今次唔敢溝太多
洪巴有冇興趣做個1986-2021 backtest
最近sim咗TQQQ,唔知你套方法同SH TQQQ個表現如何
如果唔介意,可以給你excel link
之前PORTFOLIO VISUALIZER 都係要自己-CASHX 200 去模擬TQQQ 但唔係100%準

如果你有數據我都想睇下
如果係我 我會等買入信號先加注

upro 跌50%都可以係4個月內慢慢達成 其他大跌都有2個月時間 太早入怕你要挨價
洪巴你呢個規則應該會overfit
梗係 不過想話跌60都死唔去啫
另外想問吓如果cash債 比例<30%
就下一個賣出訊號reset

如果去到0先至行
1. 反彈,出現賣出信號
2. 反彈,但升幅不夠沒有賣出信號
3.下跌,觸發30%規則
4.下跌,未觸發30%規則
呢4個

有冇理解錯?
我覺得30% DD rule唔加呢兩個規則會好啲
如果短期內分開行兩浪30% DD,有可能會令到第一浪反彈之後冇reset,留唔到cash俾第二浪?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞