(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
有得做 佢產生穩定現金流 但我可能更建議第時木本金太大要cast out降摃桿出黎先買佢用黎穩定現金月供番個倉
來來去去只係由Hedgefundie組合 小修小改出黎既配置 concept 一樣

但無計到呢種玩法個preset係減息 量化寬鬆週期既產物

同而家加息縮表週期完全係兩回事

未賺到錢+長期要借貸既科企-》qqq/tqqq 係加息周期 成本大漲

另外 股市同債市並唔係行相反方向 加息仲買長期債卷 我真係睇到眼都突
用cash咋 Value Averaging加動態reb 行之有效

Michael E. Edleson 機械式的投資法原型

面對股價下跌冇咩問題

Hedgefundie組合 係用upro加Tmf
QQQ淨計Nasdaq金融外前100間
除左lucid呢d超新新創之外有邊隻賺唔到錢?賺唔到錢既佔QQQ幾重?
知唔知加息係加短息 對長債息率冇長期影響?
知唔知TMF係拎黎對沖 息口加左對沖既效果依然係到?
知唔知咩叫correlation?知唔知唔係日日行相反方向先叫有對沖?
知唔知d人由1987年有nasdaq 100開始就有backtest?知唔知連2000 2008既泡沫同中間大大細細加息週期HFEA都冇衰過?

你唔sure HFEA原理既話可以過黎LETF po問架
Leveraged ETF 討論區 (20)
https://lih.kg/bhbxyKU
加息周期唔儲債券
唔通等股災個陣債券反彈先高追
買保險原理
加入訊號派 2個月 12月頭開始 TQQQ均價80

Btw 洪巴有冇邊個post 整合咗現時設置咗既所有規則, 麻煩晒

另外鼓唔鼓勵跌幾多額外入金撈底, 之前睇咗條片話有研究熊市每跌20% 撈一次底 overall 有賺

新年快樂
如30%規則當中沒有反彈信號,要求你繼續買入則盡量買入 ,  沒錢就月供,繼續鎖定,耐心守紀律將是關鍵

一筆過撈底可以等nq跌30%吧 我自己鼓勵的,逢低加碼逢高減碼
明白,謝謝回覆
FB下跌,我怕被人罵唔敢出面亂講,因為我係比較高興佢拖累TQQQ,信號配置越大波動差成績越好,(這亦是我趁機將UPRO轉TQQQ動機之一)

現價如維持到2月尾已經進入30%規則,按照紀律 到時根據信號買入後鎖定
我淨係覺得好可怕
不嬲冇當Netflix係超級mega,所以都冇咩feel
但FB都可以2個鐘蒸發1/4市值 好難想像如果msft / aapl / goog爆炸,個市會熊幾耐
所以訊號配置真係唔建議配正股去做
睇番aapl, amzn, goog, msft,呢d超級mega都係無限增長,所以暫時都係覺得有機會

我都係keep住陰d陰d咁買
暫時走勢同2018 10月-12月好相似
10月 大跌4成 — 11月 回穩
2個月當一期咁調整一次都係岩

睇b3d巴之前既數據,除2次大股災,都連續下跌2期上下
上士聞道,勤而行之。中士聞道,若存若亡。
下士聞道,大笑之。
不笑不足以為道

繼續深潛,我深信慢慢信號配置會顯示佢既獲利能力
要同自己講守紀律
其實當您運行返幾年時間你見到成果嘅時候就好容易守到紀律
好想快d到3月調整 降低下平均成本
METOO
希望今次做到一個小型30%規則
04-02-2022 更新日誌
真倉記錄加入 真倉記錄加入"調整金額" "帳面盈虧""額外供款"
我想問下如果TMF爆升有冇止賺機制
配搭起上黎都係跟信號咋
洪巴轉TQQQ唔驚媽咪麵
唔驚呀....股價波動先有機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞