(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
比較過 差好多
冇比較過,差好多?
即係洪巴嘅方法會好啲?
VOO QQQ 用唔用30%規則
未必贏到全倉,但風險會低過全倉同普通資產配置

qqq 用7:3股債比例去睇
今年玩TQQQ輸咗我20個止蝕咗
如果我而家重新TQQQ 6:4 Cash點睇
睇過咁多post都係洪巴呢套方法最有系統
可以呀 而家重新開倉打哂折啦

經過兩次金融海嘯同埋科網股爆破之後其實你只要捱得住就會海闊天空

賺到某個位cast out 降低風險

有萬一跌7成而且坐足1年既心理準備 咁就冇問題
人性真係最難搞
洪巴套信號配置最難係30%要敢放allin
即係大跌之後全倉TQQQ
都要一定抗壓力先得
美股呢個道友吸開QE毒,仲要無限供應,一行𠝹比你大佬,再𠝹多行比你大嫂,武肺都變潤肺,你們認為會再發生嗎?

而家呢個情況係索到od左,佢老人家係度遊k河 。

但道友正常番之後,毒癮發作周身震口水流果時,咪𠝹番幾行頂癮囉
普通指數就唔駛驚

letf 明白decay 而且承受風險評估過ok 先可以長玩

都係嗰句時間換取空間, 要跌落嚟有反擊嘅能力就會比較有信心挨過
當兩邊都係90年1月開倉
TQQQ最差(09年)會蝕本金60%
UPRO就20%

Btw其實講到尾都係睇自己覺得dot-com bubble仲會唔會發生,同埋覺得宜家係行到當年邊個位
其實係因為呢排跌市d人先睇得咁悲觀

我自己已經做好風險控制同心理準備

間唔中我就會問自己:呢個結餘假如跌7成跌足1年我會點?
係咪有巴打搞緊UPRO版本?定洪巴搞緊?
唔需要了 。我已經簡化左信號配置,取消了30%規則,將30%規則個概念用於常態

我發現成績更加好 我夜d公佈
我簡化緊信號配置 發現成績更加好 夜d講
留名
唔好再話我知唔想知
(重大要事宣布),各位巴打,多得巴打提供1990~2022年數據,經過深入研究,去蕪存菁後,將信號配置化繁為簡 , 盡量提高成績 , 降低MDD

(以下配置為0供款 , 3萬美元起始)
(Ps.手頭上沒有債券相關數據,只能用cash計算)
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgWRPOvrSRBtUpYnH?e=USaYse

傳統64配置(每期自動reb 64比例) upro+cash 1990-2022 94.5萬
舊配置 upro+cash 1990~2022 92.4萬
新配置 upro+cash 1990~2022 147.4萬
(每期供款1000 , 一年供款6000)
舊配置 1990-2022年 UPRO+CASH 302.5萬
新配置 1990-2022年 UPRO+CASH 397.7萬
-----------------------------------------------------------------------------------------
TQQQ :
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgVo-qYnJVh13LIcx?e=Kjioxo

(3萬美金 , 冇供款)
傳統6:4比例 TQQQ+CASH 724萬
舊信號配置 852.7萬
新信號配置 927.4萬

供款版 : (每期供款1000 , 一年供款6000)
舊信號配置 2238.9萬
新信號配置 2454.7萬

為何要改變配置? 事緣有巴打認為,30%規則鎖定股票雖然有用,但下跌前mdd太大及保留現金有助克服人性去面對當時股市嚴重大跌既恐懼心理,小弟認為巴打所講十分有理,一個好既投資方法,能夠幫助到降低風險克服到人性反而比較重要(獲利都重要但較為次要)
思前想後倒不如化繁為簡 , 容易執行之餘亦可以保留"低位越趺應該勇於買進"呢個宗旨 重新審視並改變30%規則

簡化內容如下

-取消9%信號線

-取消30%規則鎖定股票

-基準為每期reb番64比例

-30%規則改為"規則期間供款加碼"

-每期供款預留一半進入30%規則投入

-進入30%規則期間不保留供款

-改為以每期收市價同比升跌為信號,對比上月升則停止reb , 下跌則reb回6:4

為何最終成績比較高? 當巴打初時提供dot-com爆破同金融海嘯期數據比我,我用信號配置發現股災時下趺高達9成幾,(因配置在dotcom下跌階段前期已加碼all in )迫使我需要重新審視信號配置對股災時防守力不足
但又為了保持組合有信號線式的增長,於是我改為保留30%規則根據同比上升作為反彈信號既概念,用於作為信號去決定每期reb是否reb

舊信號配置= 贏縮,輸谷
新信號配置=贏谷,輸縮

而30%規則改為類似<劃分加碼區間>, 由於有巴打認為喺下跌時一次過將所有資產轉為股需票要很大勇氣,未必人人可以接受到。
但規則鼓勵逢低加碼勇於進場,所以折衷方法將平時供款保留一半,在規則發動時買入,經過海嘯同dotcom時期backtest 保留平時一半供款係規則期買入,會比較快返家鄉而且平衡到按紀律進場供款 (有額外供款都在規則期買進)

即係

1,用每期同比上升作為調整信號,上升則停止reb 下跌則進行6:4reb
2,冇大跌時每期供款供一半留一半作為儲備金
3,大跌時進入30%則將儲備金或額外資金加碼進場並且規則期不保留全供款
非常簡單

走勢上會變為上升時鎖定股票蓄勢向上,下跌時cash低於40%會reb股票去cash補足40%比例,相比舊信號配置呢種反作用力係股災時會跌得少 , 但進取度不及舊信號線

-至於能否使用債劵 個人認為依舊只建議使用 CASH/短債/中債或綜合型國債 , 長債或TMF可能係股市上升時下趺 , 迫使你REB股票過去買債 , 做唔到上升信號時停止REB動作去保留"信號線式既增長
又新玩法
放鬆d 我們已經有應對既策略,就按紀律行事,我用了2日時間重新調整過信號配置

會更好應對mdd

淡定
已經完全係另一個玩法
新玩法對0供款仲簡單,同比上期正數就唔需要理,跌就做reb 竟然成績仲好
好似變左高買低賣咁
係....舊信號對大牛市會成績好D 配上DOTCOM 同海嘯會拖低左 因為之前趺得太低 新方法MDD 係DOTCOM不過6成幾上下 舊信號趺8成半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞