(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
有d似 但不盡相同,我地唔睇圖表,冇支撐位,所以唔存在跌穿即止蝕,但都信奉機械式買賣
(唔知我有冇理解錯)
其實07年11月個balance都要去到13年5月先上得返黎
個玩法係咪其實唔係太適合用TQQQ
等洪巴你搞埋個UPRO對比下先
5年幾追番已經好好,呢條片最尾講tqqq 你果時all in 左到而家都番唔到家鄉
(雖然佢只係2000年計起)

https://youtu.be/AkkCDTwD5To

https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgWAx5sJWi4RysZ5F

1990~2022 upro

月供1000 (股債各半)

成績只有3球 dot com 海嘯 都跌近90%+

2個大浪幾乎沒頂

一樣係海嘯後慢慢打回來
洪巴有無信心將來就算好似00年或08年咁大跌9成,都選擇堅守信號配置唔離場?
而家環境唔同左 當時未有qe 。我會痛苦但唔會離場
90年1月開始
TQQQ最多會-60%左右
UPRO-20%
防守性好好多
唔明?
其實大致上係一樣,操作上都係機械式買賣,只係你無視左個止蝕,然後不停咁月供上去

另外就係債卷果筆其實你只係將D錢轉走左,若果追求最大獲利既,你不如簡單月供好過,高位買追升,低位買拉低平均價,咁既話獲利既錢會多

不過又係果句,你賭既係黎緊幾年或者十年二十年係會不斷升,而你份工又可以好安全好穩陣咁去不停月供入去,從而導致你最後有獲利

呢步就係無視左人性,成個model既不確定性太高,而且睇番你上面咁講,drawdown既比例高到去90%,試問下有幾多人係可以無視呢樣野

更何況,你份工係咪可以一直返,一直有得加人工,然後你唔需要用到呢筆錢,講緊既係十年,二十年以上既時間

所有野都係建基於,你未來10年,20年以上唔需要用錢,而股票又長遠一定升,當你突然有一日需要用錢,然後成個model又處於低位,咁個model就會敗向人性上面

backtest係好,就係知道過去,預期到有熊市需要守幾耐,但數據係過去既,日本股市3萬點,用左幾多年時間爬返上黎,人唔係機械人,結婚買樓需要錢,移民需要錢,工作未必保得住,到時候model就會收皮,3年,5年熊市一直向低位徘徊,挑戰人性既極限
,你講得岩,我遲下會做0 供款版本 我之前所有backtest 2010到2021年 都會做0供款 股債各半供款 全供款到股票 3種backtest
先講明,我係相信會成功,但係人性係最唔能夠考驗既野,所有事情一切如你所想咁發展,一直機械化咁操作落去,係一定會成功

而令到model失敗既原因就係人性
呢個就係我擔心既原因,十年熊市十年牛市,跌果陣覺得仲會跌,升果陣賺得唔夠多最後決定放棄
十分認同巴打你講既人性 backtest只係 觀歷史而知興替,為何當時all in tqqq 到而家都番唔到家鄉 信號配置或用TMF資產配置又會ok? 當中過程做過d咩?

就係正如你所講既人性,投資人三大陷阱,貪婪恐懼冇耐性,SH 都係耐性 ,指數冇問題,decay就靠購買力解決 當然咁跌法痛苦肯定會,就要靠自己定見如何克服

前年2,3月武肺時 , 睇下美國4次熔斷果種悲觀,當時未有講無限QE 個個都認為當時會比海嘯黎得更大跌幅。恐慌蔓延每個連登仔(包括我)

當時我地冇水晶球,能否克服當時恐慌,全靠你有冇套投資策略,哲學,從而對股市產生定見,去盡量減低人性

特別投資人持有資產好易產生稟賦效應,好似快思慢想呢本書所講,產生情緒反應比邏輯思維來得快,好易做錯決定
冇供款版整緊
其實講到底都要睇風險承受力

冒唔到大風險用番 QQQ加 3% 一樣賺到錢

我第一頁果倉萬一升番,到某個數我都會CAST OUT 降低風險一樣 本金越大情緒波動越大 我自己黎講絕對冇可能從1986年到2000年 滾到1290萬仲唔走 可能已經走左7,8成套現
Cash out 左又賺唔賺到筆數,個profit就沒咁多,若然cash out既又違反左你套策略
若然係賺就cash out ,輸就坐,咁….
咁咪睇你買股票為財自定係做另一個巴菲特
本金大之後減槓桿唔係好常見咩
岩,你講得沒錯
BACKTEST 一定唔會跟足啦
只係睇過程 好似呢個岩岩整既無供款版本 , 0供款下有850幾萬 但我主要係睇武肺期就算DD 30% 調整後依然持有40%現金 咁當時對恐懼又無咁大
冇諗過會囉到850萬走
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgVo-qYnJVh13LIcx?e=JfetjR
所以話成個策略係挑戰緊人性,不過明就明,唔明就無謂多講,幾年前月供港股既都已經消失哂了
係,所以要按自己風險承受力去決定策略

受唔到應該玩番 voo/qqq 加3% 穩扎穩打
VOO QQQ我覺得堅持月供就得
唔洗搞咁多嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞