(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
升唔REB 應該唔算高買吧?
升過時0調整結餘增長 , 低既時候 現金比例少過40%會買番
同埋有冇啲例子比較新舊方法差異
例如面對大升/大跌/平市個效果係點
EXCEL入面有呀...下面有新舊冇供款 同供款

TQQQ都有

慢慢再攪其他
All in tqqq
晏啲睇
仲想問 如果守住64比咪冇得allin
定新結論係唔值得allin
主要係舊方法只攻不守 低位時一野反守為攻,但遇著dotcom連跌2年 就仆左8成半

新方法係冇咁進取去買股票 ,增長只靠upro升既時候暫停reb等佢慢慢穩步增長,由於留左手,所以海嘯同dotcon跌少左
30% 改為定義做供款加碼,all in 我仲諗緊點樣先值得去all in 如果舊信號咁樣,係30%規則一進入就轟入去,撞正dotcon連仆1-2年就蝕死,tqqq跌99.5% 一定要好罕有時刻先值得all in
跌嘅時候,現金比例正常唔係應該會上升超過40%?點解會少過40%又買翻
Dotcom級股災會唔會再出現本身都係個問題
同埋去預測走勢嘅話就變左技術分析,似乎同一開始唔做預測只食波幅嘅理念背道而馳
同埋如果真係觸發到30%規則,係一次過係下一期將之前儲落嘅儲備金用曬黎買股票?咁咁樣都係幫唔到長期1至2年股災嘅防守架?
依家想問下呢個市你配置左未
巴打可以整張excel表 直接plot唔同方法個backtest成果
咁樣會一目了然
啱啱先諗住跟就改咗玩法
做緊 我都坐緊

但冇問題 下期都會改番新配置
出面咁大風大浪 入到黎個人定晒
連續下跌

其實冇預測過大市 ,只係期結時佢同比上月係升 我地就由佢 跌我地就reb 而已

好似睇黎緊2月尾再決定做咩反應一樣 呢段時間或月尾前我地唔會估佢點走,正如出面叫春一樣 我只專注調整個策略
都岩既作用不大
基本30%規則唔用黎鎖定 已經冇咩用
(重大要事宣布),各位巴打,多得巴打提供1990~2022年數據,經過深入研究,去蕪存菁後,將信號配置化繁為簡 , 盡量提高成績 , 降低MDD

(以下配置為0供款 , 3萬美元起始)
(Ps.手頭上沒有債券相關數據,只能用cash計算)
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgWRPOvrSRBtUpYnH?e=USaYse

傳統64配置(每期自動reb 64比例) upro+cash 1990-2022 94.5萬
舊配置 upro+cash 1990~2022 92.4萬
新配置 upro+cash 1990~2022 147.4萬
(每期供款1000 , 一年供款6000)
舊配置 1990-2022年 UPRO+CASH 302.5萬
新配置 1990-2022年 UPRO+CASH 432萬
-----------------------------------------------------------------------------------------
TQQQ :
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgVo-qYnJVh13LIcx?e=Kjioxo

(3萬美金 , 冇供款)
傳統6:4比例 TQQQ+CASH 724萬
舊信號配置 852.7萬
新信號配置 927.4萬

供款版 : (每期供款1000 , 一年供款6000)
舊信號配置 2238.9萬
新信號配置 2454.7萬

為何要改變配置? 事緣有巴打認為,30%規則鎖定股票雖然有用,但下跌前mdd太大及保留現金有助克服人性去面對當時股市嚴重大跌既恐懼心理,小弟認為巴打所講十分有理,一個好既投資方法,能夠幫助到降低風險克服到人性反而比較重要(獲利都重要但較為次要)
思前想後倒不如化繁為簡 , 容易執行之餘亦可以保留"低位越趺應該勇於買進"呢個宗旨 重新審視並改變30%規則

簡化內容如下

-取消9%信號線

-取消30%規則

-基準為每期reb番64比例

-改為以每期收市價同比升跌為信號,對比上月升則停止reb , 下跌則reb回6:4

為何最終成績比較高? 當巴打初時提供dot-com爆破同金融海嘯期數據比我,我用信號配置發現股災時下趺高達9成幾,(因配置在dotcom下跌階段前期已加碼all in )迫使我需要重新審視信號配置對股災時防守力不足
但又為了保持組合有信號線式的增長,於是我改為保留30%規則根據同比上升作為反彈信號既概念,用於作為信號去決定每期reb是否reb

舊信號配置= 贏縮,輸谷
新信號配置=贏谷,輸縮

更新 30%規則決定刪除 唔駛鎖定股票已經諗唔到有咩用

即係

1,用每期同比上升作為調整信號,上升則停止reb鎖定股票 下跌則進行6:4reb
2,繼續機械式調整
3 , 按紀律供款
非常簡單

走勢上會變為上升時鎖定股票蓄勢向上,連續下跌時cash低於40%會reb股票去cash補足40%比例
相比舊信號配置呢種反作用力係股災時會跌得少 , 但進取度不及舊9%信號線
-至於能否使用債劵 個人認為依舊只建議使用 CASH/短債/中債或綜合型國債 , 長債或TMF可能係股市上升時下趺 , 迫使你REB股票過去買債 , 做唔到上升信號時停止REB動作去保留"信號線式既增長
呢家你新信號配置
簡單易明 即係月供 加 64比 咩都唔理咁解
新配置簡單好多
容易執行
係咪都係每兩個月一期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞