(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
我覺得兩睇啦
如果係唔係一砲過建倉既話
佢再升你會miss profit
但期中跌一跌,去到月結既時候升返,未一樣冇得壓低個成本價

我自己月頭都用左30% cash建倉
嗰陣係$168
早兩日見佢跌到$13x我又買左d
咁我用盡cash去到6:4既時候未跟返兩個月調整一次
其實等加息再入多d
本身我都想溝 但又怕打亂計劃 所以最後放棄咗
有一定道理

反正計劃係中長期既,我個人目標係10年以上,進場進得開心就好
加息 唔止睇tmf 對信號配置黎講係好事

點解呢? 加息後股市會變得敏感左,好易有咩風吹草動就轉去債市,股價波動會大左,同樣地,低買高賣既機會會多左
更新拆股後股價 13-1-2022

https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgSqkhYROUTsLb80i

以示支持 + 等巴打們定時督促自己
細路一份唔跟plan既excel
等到建好倉 就跟番sig line做人
如果覺得呢一兩年科技股冇運行而止蝕
算唔算係time the market
算呀

盡量唔好主觀去諗市場
仲有幾注?
我比較保守地買既
本身諗住第二注係$125
但早幾晚見佢1個月跌左成20%,忍唔住係$135左右買左

計劃係
$145 — $125 — $112 — $87 — $57咁買 (未拆股前)
但會隨環境而調整
比如佢通脹控制唔到 或 加息速度/力度改變之類
大方向係按照2018 / 武肺時既跌幅而定

當然如果之後成個大環境好穩定咁向上升,咁就唯有追番去7:3 / 6:4 比例咁買咁就7左了~
最緊要跌落黎敢買,投資都係要有適度勇氣

睇番股市咁多年,每次股災同回調都係如此微不足道,將股災同回調諗成壓彈弓實在有一定道理,指數無論如何一定會反彈,保持購買力係對抗decay不二法門
機會來了飛雲
睇下佢跌/升成點
70算唔算低位
你問我真係唔知

但如果倒三角買入咁去儲貨,上次76.28買1注,跌10%加注,68.7買2注, 70差唔多
人們在投資時常犯的最大錯誤是什麼?

第一個錯誤是佢地假設自己投資想法很重要。
你以為你知道未來利率的走向嗎? 你冇。
你以為你知道六個月後油價會是多少? 你冇。
你認為您知道今年哪個行業的增長最快? 你冇。

我冇挑釁任何人,因為冇人知道答案,但我要係這一點上毫不含糊:

-如果有人話你知,你需要比其他投資者更加聰明先至取得成功,但你再聰明都係冇用,因為每個人都同樣對未來一無所知。 接受股票長期趨勢以不涉及猜測未來的方式進行投資。 從這種接受和自然而然的行為變化中可以獲得很多智慧,無論是投資定係日常生活。 面對未來,謙遜是一種美德。

另一個大問題是好多人不了解資本配置的重要性。 你可以連續五次買岩,但如果你在第六次把買錯得足夠大,你就會抹殺你取得的所有成績。 大多數人永遠都做到了第六次打回原型。

-信號配置停止呢種八二定律循環。 保護人們免受自己最壞的本能的影響。 (貪,怕,冇耐性) , 信號配置永遠唔會追逐一個輕率買賣既想法,永遠唔會押注期權,永遠不會錯過長期趨勢,也永遠不會要求你係熊市底部斬倉。 其實道理好簡單 , 通過基於定期調整價格的行動,達致價值平均
長期趨勢會將組合均值回歸

放棄所有想法和直覺 , 放過自己。 將睇股票既時間健下身. 陪下家人朋友女友 , 讀書增值 , 甚至吃喝玩樂 , 都好過係數字上上下下中浪費時間
巴打 2020 -5月果期18.93已經入30%規則了
但係同比上期未夠30%,點解會進入左30%規則?

我既理解係同比上期跌多過30%先進入30%規則,定係我理解錯左
4.有關趺30%規則

-A. 對比上12期內最高位收市價跌30%(月尾)

-B.規則期,無視3次股價反彈信號(對比上月一欄綠色字)

-C. 規則期內如果信號要求買入,則繼續買入

-D.規則期內CASH/債券無需重置

-E.第4次反彈信號REBALANCE 完成規則

即係跟據A規則,18.93個期同34.88個期比已經跌多過30%所以進入左30%規則期

進入規則期後sig line繼續Px1.07,期間無視3次股價反彈信號,直到第4次反彈信號岀現先進行rebalance 到時sig line會據rebalance後既6:4而作岀改變

請問係唔係咁,希望無理解錯

另外仲有個問題,規則期內如果信號要求買入,則繼續買入,但已經無cash係咪無需理會?

麻煩晒,洪巴
1,係

2,有額外有能力就加碼,無cash就sh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞