(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
慢慢消化下先,三月先做下期調整
Sorry有idea就想打左出嚟先再分析
咁係咪6:4比可隨個人風險承受程度調整?
覺得自己依家好唔冷靜點搞
巴打全倉緊咩?如果跟洪巴其實宜家至少都有4成cash未計供款,雖然都係含,但無咁大壓力
洪巴,如果我無記錯之前應該都有人係post留言話點解唔直接keep住每期64比去rebalance算數,但你個陣時明明否決咗佢,點解宜家又跟翻
同埋我都有幾個疑問,
第一係連續下跌時唔係更加應該用錢去買股票咩?點解仲要賣股票去換錢。
第二供款個到點搞?每一期不問價地all in落去嗎?
all in 左?
同埋我都有幾個疑問,
第一係連續下跌時唔係更加應該用錢去買股票咩?點解仲要賣股票去換錢。
第二供款個到點搞?每一期不問價地all in落去嗎?

右邊呢第一期係賣多,連續下跌後就買

供款就咁每月dca

不過 我要再backtest先 暫時先繼續用舊方法 我想試下唔同時段反覆backtest先

因為舊配置始終來自於Michael E. Edleson

佢呢個方法行之有效 我其實唔太想改

我擔我自己過度主觀
各位,我需要再backtest 不同年代再考量新舊方法對比再決定,暫時都用舊回舊方法
因為舊信號配置始終來自於Michael E. Edleson

1,佢呢個方法行之有效 (va)

2,我擔心我自己過度主觀

3,舊信號累積獲利快

4,dotco已成歷史,跟大蕭條一樣

5,如果自己已有跌8成心理準備,跌6成同8成又有咩分別? 點解唔進取d??

這是我自己疑問
認同要做多d backtest先可以再揀用邊種方法
我今晚番屋企都會整下TQQQ 2008年起 / 2010年起,用新方法既賺蝕

可能係我呢d新仔唔識死 始終認為今時今日 同2000年 .com 個隻scam係兩回事,同埋都要考慮回報 / 風險
我擔心自己係睇到之前巴打2000~2022嗰個數據然後諗番dotcom嘅時候驚 , 先諗得咁保守

其實1986年 到1998年 舊信號配置成績都好
如果你 執行機械式買賣嚴守紀律其實琴晚對你冇影響

我成晚瞓唔著都係睇過訊號配置反而我冇睇過市

我自己都尋晚跌穿30%但係我不痛不癢因為我知道跟策略做
反彈減回64

時間換取空間
所以嚴守紀律 , 保持耐性將係最關鍵,因為過度情緒化的投資者可能會在錯誤的時間決定退出

每次心神不靈睇下呢d圖有助穩定情緒

圖2 如果成立 咁圖1 長期執行成功機會會大
如果反彈到 先減減吧 唔係又跌落黎盞影響情緒

Around $52.5買多左10%倉
琴晚好似買太急

下一站$44
我都係set好某一個價
如果當晚跌太急 我會adjust同一注,再分開少少買(e.g.目標$50就入貨, $50買少少, $49買少少)

但其實我都好Panic
開市前以為佢跌10%已經好極限,但係可以跌15% 甚至更多
冇現金係手 真係會容易買唔落手,甚至乎panic sell
尤其係連out巴個post都叫到傻左咁款
你平均價比我低,你Panic時諗下我
但我真心冇乜恐懼 可能backtest太多做哂心理準備
只要你唔賣就得 唔止蝕既前提係 你都唔知幾時係底幾時會升 當你止蝕果刻姐係你認為會再跌 姐係time the market
所以信號配置冇止蝕
第5條我連諗都唔敢諗諗得多就會變全倉派
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞