(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
信號配置始終都會all in 只係唔會山頂all in

可能山腳到山腰之間
初步睇過 三個不同階段

1990-2022
2000-2022
2010-2022

睇完三個年度唔同時期既表現,結論係以不變應萬變

1. 新信號雖然2次股災同武肺時期降低mdd 但獲利成長性不及舊信號,因為下跌reb限制了成長性
1990-2000 2次股災前舊信號明顯佔優勢
2010-2022 2次股災後同樣舊信號成長比較大
2000-2022 包含2次股災新信號配置佔優
1990-2022 前10年獲利後2000年開始跌落黎新信號配置優勢更大,因下跌reb保護了前10年盈利,往後成長性

新信號係2次股災mdd會降低但新信號成長性速度拉長最終會輸舊信號,下跌限制左買,變相上升時又賣少左

2. 呢十二年牛市爆升下,只持有cash去run信號配置獲利已經跑贏股債配置edv接近TMF 証明信號配置成長性足夠,未來如果加息縮表股市波動越多,某程度越有利(低買高賣)

3. 信號配置面對dot com泡沫同海嘯,雖然大跌,但回復速度比較快,主要30%規則係股災買入後繼續都會dca買入(雖然繼續深潛,但只要唔係高位all in 之後齋sh就ok)

https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgSR_4ujDgf6troaP

dotcom泡沫中02年9月低位之後係未到海嘯前05年1月舊信號靠高賣低買已經回到00年9月高位
(以期數計)

4. 經過2次股災重創但死唔去,雖然話就話有QE可收可放 , 但股市變化冇人估到,通漲通縮加唔加息加幾多息個人冇能力估計,基本只要唔死得鬥長命,靠舊信號配置依然可以比傳統配置較快回家鄉

成長性已跟著名對沖基金55:45 upro +tmf 叮噹碼頭

且充分利用現金高賣低買,比Portfolio 1純upro+cash資產配置高出1倍

(每季reb 每月500 一年供6000)
而家新定舊好
有點亂
新不如舊
LETF post嘅定期rebalance 6:4其實都唔錯
都係揀番適合自己心理個方法比較好
如果TQQQ可以延續過去幾十年個增幅
邊種方法都會財自

所以就睇你係咪好想避開tail risk
配債如tmf會好d 新信號遇上大牛市成長性滯後,tmf都大波動,要有out巴 fx巴放數據圖定軍心先得,信號配置只用現金短債中債

風險承受力低同財務保守既人會厭惡 例如有巴打分析過

如果可以用現金就做到接近TMF 証明個方法成長性係有的(升跌都有機會買賣),可能係
市況問題,但睇咁多年期,都係冇咩大錯,也算係咁了
果10年其實點都痛苦,如果放棄太多成長性去換mdd 又係兩難,
咁即係照舊嘅方法?
入唔入好 想低位撈
係,原因在於,大多數投資方法都唔會係股價跌發出買入信號,高價時賣出信號,新信號REB只界定40%,限制了成長性
分注投入信號配置
我計完數 都係想用原來配置多d 可能係我仲後生唔識死

新方法係保險、安全,但回報率不及舊配置
2者對比下,舊配置最怕係「跟住sig line」行動(聽落去好似好諷刺),有機會係未到世界末日前就用曬cash,到頭來回報率就唔好

如果講回報,一定係全倉TQQQ大曬,但有幾多人可以頂得順武肺時個隻身家蒸發7、8成(所以我好配服全倉巴
但我選擇用信號配置方法,就係比較符合我既性格/喜好 — 係跌市時有較多既現金撈貨

所以好多時,係重大不利好消息底下,我會係跟sig line時,作少少調整。even我有機會miss左撈到最底既機會,但我寧願當買個保險 / 令自己個心舒服d可以做到strong hold

與其係新方法既超保守,我傾起另一種方法既保守
希望可以繼續係呢個post同洪巴、同各位一齊早日財自
的確係
早晨各位,美股會議後繼續插,出面班巴打叫哂春,有部份人趁早前回調時入貨溝淡,但他們未清楚定期規律式買賣既好處,過早打光子彈

信號配置雖然岩岩開始,但佢既好處已經慢展示緊,係市場風聲鶴唳之時,我們依然持有資本而沒有亂動,而這個資產無需長放對沖,等待時間一到,按信號反擊

-加息期股債雙殺而我們依然保留資本,全倉upro下跌16% 而我們組合下跌11% (持有現金或短期公債可能更低)

遇上市場連跌,情緒上會比較冇咁亂,直到2月底,如果市場再跌,我們就進入規則反擊並鎖定股票,這是我們預期對市場先生既回應

不要擔心股價下跌,回調即機會,想像成申請油卡咁,每次去入油你都會為有油卡打折而高興
今晚出清GOVT 以後改用現金操作信號配置

一來可以慳番每期25美金轉帳費,可以擺住係匯豐儲埋一大舊或等需要額外錢補UPRO才轉過去

二來信號配置每期有買賣動作,不是長放資金變左dead money

三來加息周期 可以避開股債雙殺,反正成長性已經足夠
雖然未開始賺到錢但起碼我哋冇亂買
係,成長性嚴重不足,比2次股災攪到產生魔障,冷靜下來,拆開黎睇信號配置最好

28-1-2022 將GOVT改回現金

1.可以慳番每期25美金轉帳費,可以擺住係匯豐儲埋一大舊或等需要額外錢補UPRO才轉過去

2.信號配置每期有買賣動作,不是長放資金變左dead money

3.加息周期 可以避開股債雙殺,反正成長性已經足夠增長 (10年BACKTEST已接近追平UPRO+TMF 55/45
Hello 洪巴追左幾個信號配置嘅post但都係唔明1.07或者1.09點定 洪巴可唔可以解釋下
以前1.07 後來加到1.09

1x ETF 3%

2X ETF 6%

3X ETF 9%

睇完呢本書 除左講投資行為心理外,入面仲講到均值回歸,趁有時間得閒再審視下自己信號配置,發現其實已經包含左對沖風險係入面

2010年3月5月 3月低既時候買左 到5月upro結餘25xxx時高位按信號減碼到現金,下一期撞上大跌其實已經減左風險,係跌之前已經cast out左一小部份

又例如下圖

18年9月下跌前依信號reb減碼,之後兩期42%下跌已經幫你降低風險

你可能會問:未必一定大跌前都會大升比你走貨架?

冇錯,但你已經唔會係大升之後繼續sh 然後睇住佢跌落黎,試想當時如果你減碼後4個月跌左42%,而你係4個月下跌期入面按信號趁低吸納2次並鎖定股票 心理上已經比18年9月高位跌落黎而咩都做唔到係兩個世界

而呢一年小波動既市況正正印證左均值回歸呢個理念

由10年1月開始到11年3月一個小小周期去睇

每期動作分別係,買,賣,買,鎖,鎖,鎖,reb

股價由期初2.14 上升到3.11 上升45% 但經過信號配置去高賣低買去管理單位數後

獲利160%

主要原因,每次大跌之後低位買入,時間複利收埋係股數入面,當拉長時間之後,平均值果個概念慢慢就會顯現,當跌得太多,慢慢就會向平均移動,這時信號配置鎖定股票不賣就會跟隨大市均值回歸,時間複利跟隨股數反彈後reb套利

最終係2次股災後,都可以較傳統配置較快時間回家鄉

新信號配置過於防守,成長性欠缺,如果長期波動市會輸比信號配置更多

妖,唔好意思放錯圖,呢張先係

由10年1月開始到11年3月一個小小周期去睇

每期動作分別係,買,賣,買,鎖,鎖,鎖,reb

股價由期初2.14 上升到3.11 股價上升45% 但經過信號配置去高賣低買去管理單位數後整個組合獲利93%
如果舊配置 跌30%規則情況下 仍然係全力all in定係都係跟信號買入?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞