(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
跟信號慢慢會引導買幾多,好似武肺果期一下就all in
又改
改現金啫 1年6期 成150美金呀 如果1年先入1,2次都慳成百蚊美金
其實citi/DBS轉錢去FT唔洗錢
得匯豐咋 之前d人話citi轉唔好 唔記得左點解
洪巴 想請教下 如果本身本得40-50k hkd 係咪唔好開始住?另外6/4比同7/3 8/2 有無話邊個回報更好?
仲有一個問題係30%規則如果一路無反彈就一路入錢直到佢連續四次反彈?
1. 5萬都可以既,因為拆細左

2. 64比例兼顧到風險與獲利

3. 係 ,改月供直到第四次反彈reb
即係一開始就30k tqqq 20k cash
但係如果之後月供 你覺得一期入幾多錢好
另外就係幾時先會cash out?例如十倍左?
仲有就係你set 1/3/5/7/9/11同為之一期
如果我用2/4/6/8/10/12 其實backtest performance係咪差啲?
另外題外話 你覺得FT好唔好用? 因為我諗緊用牛牛定FT開始
cast out 個人承受力為標準

本金覺得太大會肉痛既話, 到期調節可以隨時cast out 冇咩準則

一期入幾錢睇你 我自己每個月儲1千美,每2期入1千,留1千備用

如果我用2/4/6/8/10/12 其實backtest performance係咪差啲?

time the market答唔到 不過1357911係順應番24681012最後收市價來劃一 是否進入30%規則同埋set sig line啫
FT暫時覺得OK 走資感覺真好,仲囉埋visa debit 卡 個人唔會用支牛
係咪要200k hkd 先有得申請?同埋用citiplus入錢?
另外就係30%rule就係兩年內既廿四日最高價-30%?
十二sorry
2年內每期收市價最高計算
所以係計2/4/6/8/10/12 x2 咁多期 最後一日
感謝
FT入金冇最低要求
我用citi priority入金,如果由citi trans去FT,可以免費(citi plus應該都得)
我想問張visa debit card 都係冇入金要求?
呢個有
但幾錢再要上官網check

早晨,股市波動,一動不如一靜,尋晚由跌轉升,出面好多巴打被市場先生左一巴右一巴

但進行信號配置或資產配置既朋友相信會成功避開呢一巴掌

放棄TIME THE MARKET 時刻敬畏市場 , 尊重市場 用信號配置法 定期對市場先生既出價做反應,逢高減減碼,逢低加加碼。

就係咁簡單 即使面對而家大跌,依然可以處之泰然

而家仲係草創之初,幾年後相信會見到成果,這是我有信心真倉實戰演示比大家睇既原因
31-1-2022 更新消息

更新日誌
17-12-2021 修正為債券比例低於30%以下,於下個賣出信號重置,提高獲利 降低MDD
20-12-2021 從VCSH 改為GOVT 全美國公債 (比例一樣)
27-1-2022 取消新信號配置研究 (缺乏成長性)
28-1-2022 賣出GOVT 改為CASH (降低轉帳次數減少收費)
31-1-2022 UPRO改為TQQQ (當日餘額計算)
31-1-2022 定立信號配置目標 : 獲利追求貼近 TQQQ TMF 6:4 成長性
新一年 要為信號配置定下目標 希望能夠用最容易既方法 提高TQQQ +CASH 既成長性 能夠盡量接近到TQQQ TMF 6:4 為目標

-故此將UPRO 轉做TQQQ 同時會每年對比 TQQQ TMF 成績

-由於純粹只用UPRO餘額買入TQQQ 根據紀律2月底才能動用CASH部份 故只能買295股

-SIG LING 不變 下期SIG LINE 將會照舊設定係 24111
巴打做乜轉教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞