(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
想問下呢個表係買緊邊隻ETF?
模擬TQQQ
另一手係hold cash唔Long債券?
cash
有無教學總結

我理解嘅係

第1:六四比例 40% 可以係現金可以係TM F

第二:9%訊號線

第三:每兩個月為一期每期跟訊號線去做調整

第四:30%原則(?)
如果調整期收市價
為過去12個調整期收市價嘅下跌30%或以上
就啟動三期即六個月不出場原則

但我有嘢想問
假設我本身係做生意
不定期有或大或細金額嘅流入
咁我應該點樣去做配置呢
如果大錢,係到期買入信號連舊錢重置64比例,買入信號即係調整前餘額少過信號線

明白
咁我有冇講漏
4.有關趺30%規則 (22-01-2022更新)

-A. 對比每期(12期之內)最高位收市價跌30% 

-B.規則期,無視3次股價反彈信號(同比上月綠色字).

-C. 規則期內如果信號要求繼續買入,則盡力買入 (若無額外錢繼續DCA月供買入)   

-D.規則期內CASH / 債券無需重置

-E.第4次反彈信號REBALANCE 完成規則

-F.30%規則發動後以十二期為限(即2年),無論結果如何都需要重新rebalance

G.第4次反彈準備reb時 , 如果仍然追唔上30%規則前股價,則延長反彈次數,拉長時間以走完Smiling Curve微笑曲線(12期內)

H. 若規則期4次反彈期內再次觸發30%規則,則從頭計算,(最長十二期)

(註 : 若拖到第12期要結束規則時卻遇上最後一期是下跌,唯有再順廷到下個mom上升才reb重置比例,不會在下跌時賣股票影響情緒
G 唔明
咁咪唔止3期?
撞正mom 0.x%果d 但又回升得好少(upro試過,tqqq 冇)唯有拉長reb時間,之前有巴打覺得就咁就reb 錯過機會
我今晚計計數先
就快2月尾
請問點解1/7/1988會rebalance 返6:4比
規則下
-E.第4次反彈信號REBALANCE 完成規則

-F.30%規則發動後以十二期為限(即2年),無論結果如何都需要重新rebalance

G.第4次反彈準備reb時 , 如果仍然追唔上30%規則前股價,則延長反彈次數,拉長時間以走完Smiling Curve微笑曲線(12期內)
因為未追得返個價(2.2)如果當時大家係1/7/1988 唔知黎緊仲有另一個30%下跌,跟規則應該係唔rebalance?

第4次已經追貼,sor 筆誤,

第4次反彈準備reb時 , 如果組合餘額仍然追唔上30%規則前股價,則延長反彈次數,拉長時間以走完Smiling Curve微笑曲線(12期內)

sor
G項所提出既原因係想下跌後應該盡量走完微笑曲線,若彼此不相差太遠則當達標,有時可能mom太少,導致在山腳重置比例,變左低位賣股票,得不償失

係咪坐緊?係就等回家鄉再cast out 64比 而家跌咗咁多暫時我建議都係唔好輕舉妄動, 除非你有額外錢
咁直接補現金到六四比就可以 然後28號收市再算
係,現價
hello 洪巴 我琴日49蚊入左
想問下我係咪等4月頭再睇3月收市價先再做調整
唔駛,照囉28號收市價 3月頭調整
拉長姐係等多幾多期
視乎餘額差距而定,市場控制

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞