(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
好,我再代入過先,多謝解答
係,預期股價殺落黎,所以真係唔建議all in
true
就比我任性埋呢幾個月
我想問吓例如每個月月供1000,我見例子嘅sig line係 前一個sig line x 1.09 +500,點解唔係+1000嘅?

同埋想confirm係唔係每月月供總之就係買晒債先 之後update excel個股債結餘 出咗調整股數就跟住調? 求賜教
1. 每月供款先入債 假設1000係債,利用sig line 過一半供款去upro /tqqq 所以係 p x 1.09+500

當然你可以設定 全部供款入upro/tqqq 我只係取中庸之道

2.係 1,2月供款係下一期3月調整先結算
高汁
仲諗緊cash定tmf好
加息期 cash 短 中債,按個人風險承受力

信號配置唔係靠債對沖
咩app嚟咁正嘅望落
紅線加注?
點算,tqqq, soxl 跌成咁⋯
嚴守紀律,一切按計劃而行,放心

個市越波動越好 反而係考慮是否將govt債轉番短債或現金

安心等到2月尾結算日定價 跌就按信號買入,低買高賣
舊年12月過山車 upro 好似148都打到穿129上下 恐懼既朋友可以已經挨唔住

所以你睇番舊post成日講三大陷阱

貪婪恐懼冇耐性

-斬倉怕反彈番去

-驚再跌又肉痛

-sh又冇耐性

信號配置,資產配置就係避免太多呢d想法

只要冇all in 你就有反擊既能力
其實仲未有加息時間表同幾時減債
係咪應該等消息出晒先再補
唔駛理,到期執行就可
有啲後悔買左tmf唔係留cash
好彩睇backtest唔少時間都係股債齊升/齊跌
blacktest 不能反映未來

信號配置個原理其實唔係單靠債去對沖

所以 可以按自己風險承受能力去選擇債券
假設收水同加息之後股市未來一段長時間都係呈現波動趨勢, 只要你持之以恆, 利用高低波段依然可以賺到錢

不一定長期龍市先可以賺到錢, 因為信號配置係每期調整時低買高賣只要有大波段就會賺到錢

我係分注買入,想問下加注果時應該跟比例6:4買番?定全部買入債,等信號去調整?
tqqq跌落5x/4x先會加注
第二注買入連餘額 重新64
紅線係30%規則
去到2月底仲係穿紅線先會啟動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞