(真倉實戰) 信號投資第一期

455 回覆
31 Like 1 Dislike

https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgSqkhYROUTsLb80i?e=whsMnu

之前將錢轉到FT 剛好趕得在星期五最後一筆進場 UPRO分了2次買 平均價$137.64 就由這裡開始吧 每年1.3.5.7.9.11月調整 (以2.4.6.8.10.12最後交易日收市價做結算)
稍為改變一點將CASH 改為 VCSH 貪佢波動低 對每期調度影響不大 而且有一點點利息 (但初期影響不大)
將rebalance 由0信號重置改為"下一個賣出信號" 因為發現如果0重置時 通常都是股價下趺要求CASH/VCSH多了 才會低 而下個賣出信號通常亦係UPRO/TQQQ反彈到超過SIG LINE而要求CASH OUT 呢個時候重置獲利會提高而且更合乎人性
最後想強調

呢個方法係輸在起跑線(ALL-IN) . 但嬴在轉彎點 股價越波動會嬴越多(TQQQ用呢個方法會比UPRO嬴更多) 資產配置係投資成功既基石 降低風險

任何配合TMF /TLT/ EDV/ 亦都是好的 . 一個好的投資方法 應該要應付到任何投資環境 有計劃去跟隨股市波動 對股價波動做反應 如果下一期股市再趺20~30% 我們要怎做? 撈貨? 幾時撈?咩位撈?撈幾多?? 去到咩位要走? 幾時走??走幾多??

而且面對股災或大型回調時 手持一家現金會降低投資時恐懼感 , 去年武肺時 我手持接近5成現金 但當時我雖然只係仲係玩美股基金(靈活智投標普好像當時是7蚊上下)
但明白到面對股災時有錢係手果種快感 係比我以前後生時買港股冇哂錢坐艇時既無助

而且股市不停波動 你每晚就有不同諗法 每一刻都產生不同決定 而股價波動又影響情緒,咁就導致產生更多誤判 將小回調睇成世界未日 而且每晚影響心情 影響睡眠 未嬴錢先輸健康

用呢個方法你基本上唔駛理個市 唔駛理加唔加息 降低對股市壓力 你只係跟隨信號投資 , 所有決定唔係你既問題 你唔會因為太早撈貨之後下趺而唔開心 , 你亦唔會因為買唔到貨睇住佢升而唔開心 你只需要相信到期時比毫無情緒既公式話比你知你要買入/賣出既價格 拚棄所有主觀而想法 唔好比媒體消息 / 連登討論影響你投資決定 真正做到長期投資
Hi Ching, 有睇你上一個post
但係唔係好明咩叫0信號重置同下一個賣出信號
0信號=cash消耗到0重新rebalance

下一個賣出信號是excel調整股價一欄括號紅字 即係代表upro/tqqq多於該期sig line 可以cast out 既數量

當賣出信號產生即代表多於信號線,代表是可能回升或止跌回升
洪巴宜家
UPRO : VCSH+cash = 6:4?

TQQQ 均價我當$145算~
因為$170時曾經高J過,$180走左個一注既股數
如果跟住7:3(我個人選擇),
宜家係:$5945 / $25000

SOXL就$37
宜家係:$1509 / $25000

TQQQ我仲諗緊
set左單$125入$10,000

SOXL等$48,一樣入$10,000
呢幾日就好硬淨(對比TQQQ、UPRO
但跌起上黎,絕對誇張過上面2隻
本來諗住三萬蚊60/40比例嘅 ,仲有淨嗰啲係下一期供款不過算啦隊埋落去
TMF對沖同VCSH比較係咪相對更加穩陣,用返依期大跌市數據比,UPRO:TMF成個Portfolio實際只係跌1%,而且2021年3月到11月依段升幅加埋更加超過70%
留名
Tmf /edv /tlt 3個長債都好

但可能當中要忍受一啲波動,短期嘅股債雙殺

但長遠嚟講絕對係成功嘅
如果cash歸零係當期定下期定下一個賣出訊號rebalance?
0訊號同時調整sig line?
如果慢熊理論上係咪不斷0訊號重置?
以前係當期,而家係等到下一個信號

或者咁睇 其他資產配置 ,唔會理會牛熊市,到期就自己rebalance 冇話慢熊快熊,最大情況只係未到賣出信號但現金/vcsh歸0 歸零之後如果再下跌那就進入30規則,會鎖定股票,這是下一步了
LM
下一期賣出信號
咁上一個post話cash低過20%就重置,而家邊款好啲?
低過25% 係下一個賣出信號重置

由20%升到低過25%係多左緩衝位等賣出信號

https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgSR_4ujDgf6troaP?e=6954HQ

例:16年7月進入下一個賣出信號 直到17年1月才REBALANCE
Ok thx
30規則係最高位回落30%或以上?有冇時間性?
12期(2年)最後收市價既最高位對比
同埋巴打可唔可以重新list一次宜家個玩法
揸緊車夜啲返屋企睇下整番個置頂教學
即係純粹以嗰12日嘅最高嗰日?無視期與期之間嘅股價?
係 期數計
唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞