(真倉實戰)TQQQ/UPRO 信號配置(2)

748 回覆
27 Like 4 Dislike
原本可以執幾千過新年

不過如果升的話 我又會好彩冇買到
結論:早d訓
市場係咁,但為左嚴格遵守紀律,我唔會比自己偷雞買賣,上次係轉倉冇計
睇黎出面集體驚恐症發作
全部高位ALL IN伏哂
所以成日強調回調股災時有CASH係手既重要性 唔係買得少賺少左 係人既情緒好復雜
上年時好多巴打都定過抬油 而家好多都轉口風 或者言論開始保守
我就一如以往 堅守機械式操作 平穩情緒先可以長期投資 假如月尾趺多幾十% 我都會根據信號買入 絕不含糊 下月會UPDATE 個倉

情人節快樂各位巴打 今晚買左靚牛同老婆在家烤肉 享受一番
特登入黎穩定下情緒
樓主有無backtest 到TQQQ TMF 6/4 信號配置?搵唔番個excel,會唔會跑贏TQQQ CASH 6/4信號配置?
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgTjLo6lyJPAS6lkg

一年供12000 (每期2000x6)928萬

2010年3月~2021年12月

同期Tqqq tmf 600萬

全倉tqqq 1100萬

用tmf做信號配置可能已經唔夠用cash好

做咩改upro做tqqq
TQQQ個 BIAS比UPRO大 對信號配置黎講高低波動大越有利,其次之前一直比較貴,難得跌到低過upro 所以順勢轉倉
巴打你excel 31/1既收市價係買入價黎
係未改定係要用買入價?
56.46? 轉倉時買入價
請問洪巴係點說服自己 係2月底跟計劃買入

謠言滿天飛,通漲、加息、減買債、俄烏打仗
暫時唯一支撐住我既,係Apple, google, Microsoft等等公司係有佢既價值,佢地已經係處於未來5-10年仍會係龍頭大佬,宜家股價跌 = 買野有折頭

但咁跌法,跌到落$10、$20,我都真係會呆左
股價係連續軌跡組成,跌得越多,反彈機率會越大,升得越高,下跌機率同樣越大,將信號線貫穿係波幅中間,將時間軸打直切,定期調整股數,賺取<管理財>,就算股價長期下跌,亦可在中間波動賺錢

唔需要擔心指數唔會彈番去,就算彈唔番之前高位,你係低位有買過貨降低平均成本,都會賺到<管理財>
洪巴小弟啱啱開始學玩股票,好多嘢都唔識/唔明,想問下:

1.
玩法係咪即係每兩個月就做reb?
(1,3,5,7,9,11月嘅第一個交易日就做賣買去返sig line附近,用上月最後交易日做標準去計)
用你嗰條式嚟計出今期應該買定賣,令到個股價去到條訊號線附近,淨低嘅就留cash咁?

2.
A. 對比上12期內最高位收市價跌30%(月尾)
呢個係咪即係對應返當期嘅前12期內嘅最後交易日嘅最高價?即2,4,6,8,10,12月最後交易日?

3.
如觸發30%,係咪由該月開始計打後兩年(12期)內第4次最後交易日(即2,4,6,8,10,12月最後交易日)觸發30%先至大手入貨?如果唔係呢啲月數觸發就唔理佢?

唔意思好多問題,唔知有冇理觸錯,希望可以解答下
咁應該每跌幾多%就加貨,去降低平均成本?
定有其他準則
每期股價低過信號線已經會按比率要求你加貨

調整股數同調整金額果欄每期都會按市場適度進出
你好洪巴 ,初初入教,有2個問題:

1. 關於30%法則,如果最後買股票買 到冇晒cash會點? 繼續dca買入?

2. 關於30%無視3次反彈 個反彈既定義係咩?

3. 關於12個期都反彈唔返去前高 就直接rebalance返去64比例,但signal線係一條斜線一路向上升,可預期 rebalance完之後既期數都要不斷由cash抽錢去返買股票? 咁樣既意義係咩 定係我了解錯左
1.改DCA,因為已經代表進入微笑曲線,DCA呢個人時候發揮到效益

2.股價同比mom回升 3次

3,reb後由reb後計算

https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgTjLo6lyJPAS6lkg

黃格30%規則

橙格reb

之後sig line係用橙格黎重新計算信號線
入左兩成tmf應唔應該下期reb走佢
同埋三個月reb一次應該差別不大?
如果TQQQ TMF 64 就唔好啦 當儲貨期啦

3個月同2個月差不大,但通常季REB成績會好一點吧,FX巴都講過季度REB好D
20年 黑色果d格係咪代表 應該賣股,但因為30%法則所以唔賣?
係 股價反彈要求賣出,但我們低位反彈鎖定鎖定佢

咁岩30%規則又再觸發,就好似禁彈弓咁,鎖住佢一飛沖天
諗緊 60/40 果 60 好唔好 50 tqqq 50upro,好似冇咁大風險
咁不如你打算投入果舊2錢打個8折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞