《永恆族》劇透討論區 4

1001 回覆
32 Like 12 Dislike

套野傳左咁耐劣評終於上映

爛蕃茄影評人分數由50%再度跌到得番48%,應該係暫時最低分既Marvel電影

外國上映第三日,IMDB由6.1分升到去暫時6.8分

永恆族上映首個週末,等睇大家繼續討論睇完既評價係點
大眾話差既野連登一定多人讚好架,唔係點顯得我地獨具慧眼
無悶場
啲金線好撚靚
準備睇IMAX 有無咩要注意
唔好飲咁多水 enjoy 啦
始終有雷神2 係到
好難會做到最差個套 MCU 電影
咁都差
屌打7成marvel
幾好睇
要帶出咁多野算係咁
我覺得好睇過Thor dark world, Spider-Man homecoming, black widow, avengers 2, captain marvel, ant man 1 2
不過都唔係好好多
未睇就咪鬼 post,陣間有人特登回覆你劇透
一拳一隻馬東石
睇完發覺星神族創造到咁「多元化」嘅永恆族係有原因嘅:

首先永恆族有感情,同果個星球嘅智慧生命有同理心係必須嘅,如果人類嘅發展永遠停咗喺石器時代/黑暗時代/工業革命前,咁人口永遠都唔可能到大崛起嘅需求。同理心令佢哋會主動幫人類嘅文明進步,如果唔係淨係一啲識殺變異族類嘅機器,智慧生命可能永遠唔夠數。

其次,如果感情係必須嘅,咁星神族要防止佢哋對人類嘅感情大到想阻止大崛起,好似ajak 同sersi 咁,所以隊伍入面有扮演fuse嘅:忠誠嘅ikaris 同因愛生恨嘅sprite,同埋正常會對人類徹底失望嘅phastos 。正路就算有幾個人想阻止,到最後都係冇可能成功,結果會好似上一個人馬座嘅行星嘅毁滅。

但係永恆族雖然肉身唔會同變異族一樣進化呢脫離星神族控制,但係佢哋嘅情感進化到可以違背出廠設定。Ikaris對成員嘅愛同隱約對人類嘅愛成功最後策反,phastos喺家庭生活裏面重拾對人類嘅信心,sprite就由頭到尾都冇恨過人類只係成同人類一樣生活動。
估唔到馬東石同男主無得玩續集
Phastos拆粒靈球嗰陣諗起呢幕
向來唔怕劇透 最重要是個過程係點
156分鐘又真係無咩悶場
個分完全同套戲相反

個風格唔同之前gotg 就劣評,加埋仲有班人見係gay多種族就負皮
啱啱睇完,其實幾好睇

不過有啲位真係接受唔到

ikaris一開始都估佢係反派, 因為佢其他地方有演過一部既角色叫祖國人, 又係英雄反派,所以一直都對佢有少少刻板印象

最唔能夠接受係佢最後嘅轉捩點, 突然之間就唔殺sersi, 明明前面已經洗濕曬個頭, 殺完ajak, 再同成條team反曬面, 已經係路徑依賴咗, 正常應該會黑化到底,除非真係有黑天鵝出現

佢同sersi嘅戀情一早就存在, 佢反面殺ajak之前冇諗過sersi? 冇諗過同ajak嘅感情? 冇諗過條team其他人會點睇自己? 真係突然之間去到最尾殺sersi 先覺得自己做錯?

佢知道咗嗰件事成五千年,都係決定幫佢阿頭, 結果去到最尾一刻轉軚唔殺sersi? 呢個轉捩點真係太過突然接受唔到

明白佢心境變化, 不過真係接受唔到
如果ikaris真係重視sersi, 根本就唔會反面
做咗七千年有感情嘅無機生命體, 做嘢唔識諗後果? 真係殺曬全村人先發現自己錯?
點解反咗面先突然重視sersi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞