[LIHKG 首發] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (3)

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
我想問下香港宜家係咪已經無 freetel 7 日果隻?

上年年尾用過,好滿意
下星期出發諗住去鴨記再搵,點知間間都唔見有 (不過我唔係行左好多間)
有一間有唔記得 14 定 30 日版本

間間都係得返 d 大陸出既卡
即係宜家如果唔想用大陸卡就得返 AJC 可以揀?
我想問下香港宜家係咪已經無 freetel 7 日果隻?

上年年尾用過,好滿意
下星期出發諗住去鴨記再搵,點知間間都唔見有 (不過我唔係行左好多間)
有一間有唔記得 14 定 30 日版本

間間都係得返 d 大陸出既卡
即係宜家如果唔想用大陸卡就得返 AJC 可以揀?

我聽好多人講, 係搵唔到7日卡. AIS Sim2fly 咪唔係大陸卡. 佢係泰國卡. 一係Smartone 7日卡, 香港既.

你香港買到既 AJC 卡都唔係正版野, 全部都係大陸老番野黎.

正版卡係咁樣.

https://globalconnexion.jp/ajc_caution.html

我未見過香港有正版卡買.
如果前後十日去哂南韓,日本,有冇好推介一張卡搞掂?
唔該各位巴打

用緊android機,都4年前model黎,舊機
上年去日本果陣fd幫我買電話卡果陣買左張細卡(IPHONE用)唔岩位入
後來日本買左個adapter插卡都係用唔到,部機detect唔到張卡

之後去台灣,買電話卡上網又係用唔到,明明係android大卡
插入部機之後又係detect唔到張卡
好彩果次係機場買,急急腳去問間電訊公司
唔知後尾個職員換過張卡定拎左張卡去set左唔知咩野,就用得返了(外形係無分別)
所以懷疑其實係電話問題

問題就黎啦
月尾會去大阪,買電話卡方面唔想勞煩fd,所以自己買
想問呢種情況應該買邊隻電話卡
上網搵過android機係咪唔好用docomo卡?好似話好多都唔支援
同埋買卡係咪多數去鴨療街是旦一檔望下就得

感謝各位

你case 最穩陣都係買AIS Sim2fly 4GB 卡, 行softbank 個網

其實應該係最緊要識SET APN,好多想上唔到網都係因為架機自己唔識自動SET APN要手動。

泰國出既2張卡都得,SIM2FLY同TravelSimAsis。

日本既話SIM2FLY行SOFTBANK ,TravelSimAsis行Docomo。

韓國就2張都係SK。

不過2張都係得8日,10的話要買2張/自己上網增值再開PLAN。

泰國出既2張卡都得,SIM2FLY同TravelSimAsis。

日本既話SIM2FLY行SOFTBANK ,TravelSimAsis行Docomo。

韓國就2張都係SK。

不過2張都係得8日,10的話要買2張/自己上網增值再開PLAN。

Thanks!!!
依家最好用/抵用係咪sim2fly?
呢排有冇日本wifi蛋promo??
想買1張sim2fly 下個月底去大阪用, TG:Fathong
係咪有巴打有sim2fly賣,20號飛
TG:https://t.me/perry1992
同上個post一樣

Sim2fly $80 旺角買 有意留tg

下個月頭準備去大阪 對上幾次都係去淘寶買卡 但最近已經係一年前 依家是咪喺鴨記買AIS仲好?
下個月頭準備去大阪 對上幾次都係去淘寶買卡 但最近已經係一年前 依家是咪喺鴨記買AIS仲好?

香港平個堆DOCOMO卡其實咪又係大陸出貨。

AIS算係多人用同方便過D大陸DOCOMO。

個人黎講就用AIS多
岩岩去完大阪京都8日返黎, 用Sim2fly, 整體都幾好
呢排有冇日本wifi蛋promo??

試下KLOOK...夠平....巴打可以按我條LINK登記...有$25
https://www.klook.com/zh-TW/invite/88BLM?c=HKD
去日本其實是咪wifi蛋上網速度會快啲?
最後決定租9日wifiegg用
Docomo 4G 定 SoftBank 4G 好d?
因為我要去東京山區玩
去吉隆坡幾日 有咩卡可以買
買左張Simtofly
鴨記買 85蚊
有無巴打可以講下 android要點樣set卡
住泰文 睇唔明
買左張Simtofly
鴨記買 85蚊
有無巴打可以講下 android要點樣set卡
住泰文 睇唔明

一般插卡開漫遊就可以,唔得就新增APN,APN個到打internet就可以。
去吉隆坡幾日 有咩卡可以買

想平就搵張叫 X PAX既卡,7日10GB數據。

想方便易用就SIM2FLY啦
最後決定租9日wifiegg用
Docomo 4G 定 SoftBank 4G 好d?
因為我要去東京山區玩

山區係指邊頭?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞