[LIHKG 首發] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (3)

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
剛剛去左石垣5日用airsim,行softbank網速同接收都幾好

Fb comment好多都話廢喎

剛剛去左石垣5日用airsim,行softbank網速同接收都幾好

黎緊去九州
諗緊用唔用airsim…

我又無事wor,可能石垣好D掛??

如果你有speedtest 測試就最好....因為好難量化"收得幾好"

如果你有speedtest 測試就最好....因為好難量化"收得幾好"

https://m.eprice.com.hk/mobile/talk/4247/207833/
想買5張sim2fly 下年1月底出發

https://m.eprice.com.hk/mobile/talk/4247/207833/

就咁睇都幾貴(我張同類型既億點卡,日本7日只要49人仔,不過死線就得300mb)
OFCA個test ser係HKIX,其實係外國試係唔多準的,尤其個APN route左番香港,上HKIX當然快過平時,但你日本上facebook都會指番日本個cdn啦

條link 無石垣島speedtest 結果, 所以...真係唔知.

不過以條link 裡面既東京speedtest result 黎講既話, 係確實ok 既. 不過條link 裡面d speedtest result 係人地既, 我等我地有人試再post.
想問 如果想係日本收到香港電話,唯一方法係咪wifi egg+ 開本身香港sim漫游?
想問 如果想係日本收到香港電話,唯一方法係咪wifi egg+ 開本身香港sim漫游?

叫朋友用whatsapp call 打俾你

想收hr 電話

想收hr 電話

有張5日卡可以增值打電話,但6蚊一分鐘。
想問一下,用sim2fly既話,GOOGLE定位耐唔耐?

GOOGLE 定位唔係靠張SIM
最近去左一星期日本
同巴打買左張SIM2FLY
速度正常
河口湖上五合目中間有段車路收唔到(隔離個日本妹收到)

其餘都唔錯
有個優點我個人覺得幾好
我用SONY機, SONY 機有樣野好特別
你插日本SIM 卡既話,佢個相機會變左一定有快門聲
但SIM2FLY 因為係泰國卡,所無問題

靠網絡定位會快D
試過GPS定勁耐

靠網絡定位會快D
試過GPS定勁耐

用落唔覺慢
唔該各位巴打

用緊android機,都4年前model黎,舊機
上年去日本果陣fd幫我買電話卡果陣買左張細卡(IPHONE用)唔岩位入
後來日本買左個adapter插卡都係用唔到,部機detect唔到張卡

之後去台灣,買電話卡上網又係用唔到,明明係android大卡
插入部機之後又係detect唔到張卡
好彩果次係機場買,急急腳去問間電訊公司
唔知後尾個職員換過張卡定拎左張卡去set左唔知咩野,就用得返了(外形係無分別)
所以懷疑其實係電話問題

問題就黎啦
月尾會去大阪,買電話卡方面唔想勞煩fd,所以自己買
想問呢種情況應該買邊隻電話卡
上網搵過android機係咪唔好用docomo卡?好似話好多都唔支援
同埋買卡係咪多數去鴨療街是旦一檔望下就得

感謝各位
巴打除左你網推介嗰三隻蛋
仲有冇邊部支持CHAP/PAP?
暫時諗住入netgear ac785嗰部平少少

如果8日有咩卡好
巴打除左你網推介嗰三隻蛋
仲有冇邊部支持CHAP/PAP?
暫時諗住入netgear ac785嗰部平少少

如果8日有咩卡好

有chap 無日本需要既band 都係無用. 暫時我知日本用到既係個2款band 最齊
唔該各位巴打

用緊android機,都4年前model黎,舊機
上年去日本果陣fd幫我買電話卡果陣買左張細卡(IPHONE用)唔岩位入
後來日本買左個adapter插卡都係用唔到,部機detect唔到張卡

之後去台灣,買電話卡上網又係用唔到,明明係android大卡
插入部機之後又係detect唔到張卡
好彩果次係機場買,急急腳去問間電訊公司
唔知後尾個職員換過張卡定拎左張卡去set左唔知咩野,就用得返了(外形係無分別)
所以懷疑其實係電話問題

問題就黎啦
月尾會去大阪,買電話卡方面唔想勞煩fd,所以自己買
想問呢種情況應該買邊隻電話卡
上網搵過android機係咪唔好用docomo卡?好似話好多都唔支援
同埋買卡係咪多數去鴨療街是旦一檔望下就得

感謝各位

你case 最穩陣都係買AIS Sim2fly 4GB 卡, 行softbank 個網
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞