買電視機 / 換電視機 集中討論區 (64)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Samsung 55AU7700
$6480
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 280 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY
Step 巴最後應該買cx 或者c1
其實兩者主要分別係咩
影像處理器差一代,其餘差不多

我記得巴打唔係買65X90J嗎?
LG 55UP7800PCB
$5640
1. 50hz IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位漏光偏灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0*2, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
7. 光度300nits
Step巴
想請問新居入伙
買55吋電視連soundbar有咩推
平時打下switch YouTube Netflix
Butget 12000左右
Sony KD-55X85J
$9580
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
8. 光度550nits

Soundbar:
Samsung HW-Q600A
Sorry step巴
小妹對電子0概念
Sony係咪都可以用到samsung soundbar
應該沒有問題
麻煩哂step巴
另外我打算掛牆,係咪都係力推盛音
想平既可以,絲打有爬文?點會知盛澤?
我有爬下文😂做下功課
恭喜巴打,畫面震撼嗎?
因為諗過Sony水貨都係無太多功能,加多少少上LG oled算如果每朝早會睇半個鐘新聞台,買oled有無問題
SET做再開機時係上次熄機個地方
係HDMI就HDMI
係TV就TV?
應該ok
部x90f前日比BB扑爛咗,想買部x90j,但用緊NB P6掛牆架,唔知岩唔岩x90j用?D螺絲有冇包㗎?
Confirm 下 係可以係盛音買哂1set
畫面無得彈啦
呢兩日唔知睇乜好會是但喺Youtube 搵條4K 風景動物片播下,淨係J 下部電視都爽
不過無買sound bar, 聲音方面感覺無咁大,遲吓都可能要考慮下
爬左一排文 決定買55‘’X90J 配 q700a soundbar
但擔心165~170cm 距離睇55吋會唔會太近
唔睇budget之選,A90j + HT-a9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞