買電視機 / 換電視機 集中討論區 (64)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Step巴
如果budget $15k內
想要部55吋電視for打PS5同睇Netflix
諗緊Sony X90J
想問下仲有無其他介紹
Thanks!
睇美馬平一半

但現在冇貨。。
想問 呢兩部 Sharp 聲寶 42 inch Full HD Basic TV 2T-C42BG1X 同 Samsung TU8000比較?邊部好啲🙏🙏🙏
有時驚唔記得關電視機同鐘意開住
雜食有95j就95j啦我會簡,sony始終靚色d,我主觀睇
設定自動關機
咁就95J 就算啦,最平
LG 50UP8100PCB
三叔 50AU8000

邊部會好啲筆直under 7k
兩部同級, 差不多
其實差不多價錢, 分別不會大
要有分別就買以下, 不過OVERBUDGET

Sony KD-50X80J
$7380
1. 50hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0*4, 支援4K60
8. 光度370nits
UNDER 7K或者可以考慮以下, 同SONY X80J 差不多

LG 50NANO76CPA
$6780
1. 50hz NANOCELL VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
其實都係睇左一陣間Netflix
不過色水同埋個光暗度啱心水
最主要都係平
好好對待佢
X95J都唔差架,LCD旗艦
無,可以去馬
80J唔係ips面咩?點解係VA?唔係85J先係VA咩?
呢部百記賣成9k所以無諗
希望撐到5年
有無人好似我咁黑仔 Q70A買番黎一個月左右就壞右邊 收走整番翻黎一個月又壞左邊 已經唔算高用量假日一兩個鐘

想問OLED 定 Samsung 嘅QLED 好d? 如果同價位
Sony A90J (4k) vs Samsung QN700A (8k) 價錢差唔多應該點揀?
羨慕 原本安排左星期日送 但宜家有變數 批貨仲未到

巴打 呢啲 setting 要襟入去邊到 set 嫁?水機都set 得?
唔該晒step巴 仲想問埋 房冇天線位 如果唔拉明線係咪冇辦法睇到digital tv
咁癲
想問下有冇巴打知道過往sony電視行貨12-1月會唔會有降價?佢會減一成都想去馬了
50吋例外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞