買電視機 / 換電視機 集中討論區 (64)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
罪大應該已課
電視出ATMOS訊號比個發射器再去個SPEAKER
同出比生巴原理一樣
只要佢唔係classify做headset應該就唔洗課

同埋headset好似只係sim 7.1, 原生應該勁抽d?
1個transmitter可以同時兩隻聽
罪大:多謝客倌60000大羊
係時候買A9啦XDDD
唔駛SIM咁多XDDD

反而係佢一個發射器可以配幾多部機...

舊嘢係阿媽可以聽電視唔會嘈到阿女做功課但又同時聽到阿女大叫佢咁
塞耳仔就有機會聽唔到出便D聲
用喇叭就全屋都聽你部機咁
所以我prefer呢舊野自己打機多d,但。。一睇戲冇得用就。。。

PR可以搵我啦,今期幫你推呢隻
SONY PR: 我唔識你
a80j最大推手都唔識
我先係
你係c1留返a80j比我
全部都係我
我要a9同sns7呀
開完會勒?
完啦即刻走人,今晚仲要做司機
好神奇地,sony師傅未上黎檢查,但條垂直線過咗兩日自己唔見左,好彩我拍左片做紀錄
自動修復
做司機去拎A9?
想買v15,見到carosell有部3999,好似好假咁
都要佢換左佢,塊panel 一定有啲問題先會咁
效果如何先?
Step 巴
想問問55”
Budget 一萬左右 (除非好大原因吸引我 out bud 都要直上啦)
主要用嚟Netflix + PS4 + Switch
用量嚟講唔用嗰陣可以成個星期唔開電視都得
用起上嚟可以一日打十個鐘機又得
心儀Sony (主要係覺得佢啲色好似自然啲)
X90H 同 X85J 邊部好
定其實差唔多
我見佢價錢以家就真係差唔多
X95H 同 X90J好似又差唔多 (兩部都少少 out budget)
定係入手LG 算?
哩個 budget LG 定 Sony 好?
求指教
1. X9000H已經落架半年, 沒有新貨, 不用考慮
2. X9000H係比X85J好, 高一級
3. X9000H後繼機係X90J
4. X9500H已經落架半年, 沒有新貨, 不用考慮
5. X9500H>=X90J>X9000H>X85J

10K BUDGET:
Sony KD-55X85J
$9980
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器

13K BUDGET:
Sony XR-55X90J
$13480
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本制

X85J同X90J主要分別:
1. X90J有分區LED控光, 令黑位更黑, 白位更白
2. X90J光度高300nits左右, 即係高40%左右, 睇HDR片或者係好光環境睇會比較清晰
3. X90J用左2021年最新人工認知影像處理器, X85J仲用緊6年前既X1 影像處理器
4. X90J多2個高音喇叭, 一共4個喇叭, X85J只有2個喇叭
5. X90J日本組裝, X85J馬來西亞組裝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞