買電視機 / 換電視機 集中討論區 (64)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
電器野睇彩數啦
成日覺得個思維唔一樣
蛋糕嗰啲睇住材料已經大概知點做
但煮飯我唔得
行定水
我調返轉,望住食材就知碟野咩樣,甜品類反而d粉點溝咩粉可以整d咩完全冇概念整蛋糕好似都10次有3,4次會失敗,整古早蛋糕變左整蒸糕
宜家係咪多數男仔煮飯,我太太煮飯又係唔好食,我都係自己煮
9成係啦
Sony 水有咩問題?
SONY水貨特點:
1. 每次開機/轉台,字幕都會變英文,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,只有大陸搜尋
6. Netflix, Youtube要手動安裝 (盛澤影音會預先幫客人安裝)
7. 原先Airplay用唔到, 現在可以另外裝APP解決 (盛澤影音會預先幫客人安裝)
8. 大陸版搖控按鍵比較細, 冇數字鍵 (盛澤會另外提供搖控, 有制直接轉字幕)
9. 大陸版介面有大陸劇推介, 介面醜陋 (盛澤可以幫客人安裝另一易用既介面, 只要唔重設就唔會消失, 萬一重設左都可以再安裝)
10. 可以買個chromecast with google tv ($500)去解決冇GOOGLE問題
Budget 預萬頭或以下
唔該step巴
Panasonic TH-65JX700H
$11260
1. 50hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision
3. 5年保養
4. HDMI 2.0*3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生

Samsung 65AU8000
$12500
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY
想問買部48-50吋擺廳,多數都屋企人睇下TVB,NETFLIX,間唔中睇下戲,波咁
BUDGET大約10K左右,本身廳有HIFI,所以應該唔洗夾SOUNDBAR
本身有諗過A9S,但爬文見到睇新聞台會留印所以唔考慮OLED了
咁樣係咪都係X90J最好?
唔該哂
Sony XR-50X90J
$10700
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本制
恭喜巴打~
LCD黎講佢已經好好~
想問NB架係邊買好 想整個可以上下郁
買完想成日攤係度睇
古早味嗰啲食譜要注意嘅地方有好多
同埋油溫好重要
mind set不存在
sony 遙控器壞左 有一部份掣無反應
保養唔包遙控 有無巴打知咩地方可以維修
遙控型號TX310P
問D低B野
youtube 個識語音搜查有冇得講廣東話
上Sony Store買過隻新
感謝巴打回覆
不過買過隻新要5百幾所以想知有無地方會維修遙控器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞